Deskovinky recenzují: Vikings on Board

Deskovinky recenzují: Vikings on Board
Sdílej
 
"Na palubu!" zvolal náčelník vikinského kmene, přehodil si kožešinu přes ramena a vyplul vstříc dálavám. Ostatní kmeny se zatím přou mezi sebou o další možnosti vyplutí. O tom, kdo je nyní na řadě, rozhodnete vy v deskové hře Vikings on Board.

 

Proniknout do světa deskových her se dá různými způsoby. Nové hráče můžete uvést klasikou jako Osadníci z Katanu nebo třeba Carcassonne, ale doba pokročila a s ní i hry pro začátečníky. Dnes bych při uvádění nových hráčů do světa deskovek doporučil spíš Ticket to Ride, ale možná ještě vhodnějším kandidátem jsou Vikings on Board.

A proč že mi z výše jmenovaných přijdou Vikingové nejlepší volbou? Tak už jen to téma přitahuje snad úplně každého smrtelníka, obrázek na krabici je bezesporu nejpřitažlivější a hra po rozložení na stole vypadá prostě skvěle (hlavně díky 3D lodím). Když se na ní podíváte z vrchu, téma Vikingů zkrátka nejde přehlédnout.

Vikings on Borad: V deskové hře dobývají svět rohatí obchodníci •  archiv

Viking obchodníkem

Ale jakmile se pustíte do vlastní hry, Vikingové se okamžitě vytratí. Klany jednotlivých hráčů jsou sice reprezentovány plastovými figurkami s rohatými helmami, ale ti pouze chodí od domečku k domečku, čímž připravují lodě k vyplutí. Jenže když vyplují, nejedou plundrovat ostatní světy a šířit severskou hrůzu, ale jedou… obchodovat se zbožím. Tohle nás historie nenaučila.

Ale čert vem téma. Nikde není psáno, že je Vikings on Board příběhová či historicky věrná hra. Když už bych ji měl někam zařadit, tak mezi jednoduché hry poskytující dostatek možností pro každého hráče. Na výběr je spousta akcí vedoucích k vítězství, dá se tu škodit ostatním a můžete dokonce podávat sázky. Ale popořadě.

Deskovinky recenzují: Pustina

Deskovinky recenzují: Pustina

Fronta na banány

Vikings on Board je rozdělena na klasická kola s tím rozdílem, že se v nich hráči nestřídají v tazích po směru hodinových ručiček. Pořadí totiž určuje fronta Vikingů na jedné straně akčních budov. Každý hráč má určitý počet Vikingů podle počtu hráčů, jejichž přesouváním (v pořadí) na druhou stranu budovy vyvolává rozličné akce. Zároveň se tím postupně buduje pořadí hráčů pro příští kolo. Nestačí vám tak přemýšlet jen o vybrané akci, ale i o jejím vlivu na pořadí hráčů.

Pomocí akcí pak děláte úplně vše – podáváte sázky, nabíráte zboží, zvyšujete jeho cenu, vyplouváte na moře, ale úplně nejčastěji manipulujete s částmi lodí. Na začátku hry kotví v přístavu osm lodí s přídí a třemi částmi trupu s různými barvami štítů. V průběhu hry přeskupujete trupy lodí mezi sebou proto, abyste na některé z nich měli nejvíc svých štítů. Když s takovou lodí následně vyplujete, získáte z ní nejhodnotnější zboží (které tam dříve umístil libovolný z hráčů) a tedy i vítězné body.

Vikings on Borad: V deskové hře dobývají svět rohatí obchodníci •  archiv

Investice bez rizika

Hlavní porci bodů tedy získáte z převezeného zboží. Jenže jeho hodnota není do konce hry jistá. Jednou z akcí je totiž možnost navýšit (nikoliv ponížit) hodnotu jednoho ze tří druhů zboží. Vtip je v tom, že vás nějaké navyšování nemusí zajímat ve chvíli, kdy zajímá někoho jiného. Jeden z hráčů si nahrabal hromadu kůže a teď začal zvyšovat její hodnotu, aby za ní na konci měl nejvíce bodů? Jen mu to dopřejte, ale sami začněte převážet kůži, s jejíž hodnotou vám pomáhá někdo jiný.

Jistou formou investice bez rizika je i sázení. V tomto případě sázíte různě bodované žetony na to, kdo bude vůdcem té které lodi. Pokud vaše sázka vyjde, získáte body uvedené na žetonu. Pokud vaše sázka nevyjde, nic se neděje. Žeton jednoduše přesunete jednou akcí k jiné lodi, kde už to třeba vyjde. Proto nemusíte naříkat ve chvíli, kdy vás ve vedení lodi předběhne soupeř. Prostě si vsaďte na jeho vítězství a už se nesnažte převzít jeho místo. Body jako body.

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

Stavitel lodí: Setkání s opravdovým Vikingem

S Vikingy mezi deskovky

Už jsem to řekl na začátku, ale vyplatí se to zopakovat. Vikings on Board je výbornou vstupní branou do světa stolních her. Má naprosto jednoduchá pravidla, čisté mechanismy, akce řešené logickými ikonami, vypadá nádherně a po rozbalení můžete okamžitě hrát (lodě už jsou složené, žetony vyloupané).

Vikings on Board nabízí i velice zábavné soupeření. Pokud jste první na tahu, snadno ostatním vyfouknete žádané akce, vyberete hodnotné suroviny nebo si vsadíte na očividného koně. Ale většinou to znamená, že budete příště o něco ochuzeni vy. Třeba že vás ostatní vyšoupnou z lukrativní lodi a rovnou s ní odjedou bez vás.

Vikings on Borad: V deskové hře dobývají svět rohatí obchodníci •  archiv

Ale je to ten styl škození, který nikoho neurazí. Po křivdě se prostě pustíte do něčeho jiného, zatímco se ostatní perou o zisky ze zboží a ještě je nezajímá jiná budoucnost. Alespoň tedy v našem případě se bavili i ti, kteří byli nejvíce biti. Vikings on Board je příjemná deskovka, ideální pro začátečníky, pokročilým poslouží jako odpočinek, ale zkušeným už toho moc nenabídne.

Vikings on Board

Autoři Charles Chevallier, Catherine Dumas, Pascal Pelemans

Typ hry worker placement

Počet hráčů 2–4

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 30–60 minut

Jazyk čeština, bez textu

Vydavatel Blackfire

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Deskovinky recenzují: Fantastic Park

Deskovinky recenzují: Fantastic Park

Deskovinky recenzují: Majesty

Deskovinky recenzují: Majesty

 

Články odjinud