Deskovinky recenzují: Escape Room

Deskovinky recenzují: Escape Room
Sdílej
 
Dnes utečeme z vězení, zneškodníme virus, zabráníme jaderné hrozbě a dostaneme se z chrámu Aztéků i s pokladem. To vše v jedné únikové deskové hře Escape Room.

 

V Ábíčku jsme již utíkali z Únikovky od Albi a podařilo se nám pokořit hned tři scénáře Exitu od Dina. V Blackfiru si asi usmysleli, že nám to nějak moc jde, takže nás zamkli do čtyř různých scénářů ve hře Escape Room: Úniková hra.

Věrnost předloze

Výše zmíněné hry včetně právě recenzované vycházejí z takzvaných únikových her, ve kterých se s partou kamarádů pokoušíte utéct ze zamčené místnosti skrze řešení zapeklitých hádanek. V deskové podobě samozřejmě fyzicky neutíkáte, ale hlavu si namáháte úplně stejně, ne-li dokonce víc. Ze všech na trhu dostupných deskových únikovek je Escape Room zpracována úplně nejvěrněji.

Může za to především zpracování komponent, kterému vévodí zařízení s názvem chrono dekodér. Ten se na zhruba jednu hodinu stane vaším přítelem a nepřítelem zároveň. Nepřítelem proto, že tato mašinka vám na digitálním displeji odpočítává 60 minut, přítelem proto, že na svém těle poskytuje spoustu dešifrovacích pomůcek.

ABC TV: Redakci ábíčka zavřeli do vesmírné lodi Galactic Pioneer!

ABC TV: Redakci ábíčka zavřeli do vesmírné lodi Galactic Pioneer!

Různé scénáře, stejná pravidla

Escape Room se od ostatních únikovek výrazně liší cenou. Ale když si tuto cenu rozpočítáte mezi čtyři obsažené scénáře, přihlédnete ke kvalitě komponent a zahrnete i chrono dekodér, zjistíte, že jedna úniková hra zde vyjde výhodněji, než samostatně prodávané kusy "konkurence".

Každý ze čtyř scénářů obsahuje úplně jiné hádanky a vyžaduje originální přístupy k jejich řešení, ale vaším cílem všech scénářů je určit čtyři ze šestnácti dostupných klíčů, které následně zasunete v pořadí do chrono dekodéru. Ten, v případě správného řešení, zahraje veselou melodii, v opačném případě zamručí, ubere vám minutu ze zbývajícího času a musíte tak přijít na nové řešení.

V únikové hře Escape Room utečeme z vězení, zneškodníme virus, zabráníme jaderné hrozbě a dostaneme se z chrámu Aztéků i s pokladem •  Patrik Hajda

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Každý scénář je zároveň rozdělen do tří obálek, kterými procházíte postupně podle čísel 1–3. A každá obálka obsahuje hned několik rébusů. K řešení je toho tedy vážně hodně, proto, čím více se vás u hry sejde, tím se méně zapotíte. Víc hlav zkrátka víc ví.

Ale pokud i v plném počtu pěti hráčů zamrznete na místě, můžete si vzít nápovědu. Tedy až ve chvíli, kdy vám to v určitém časovém bodě dovolí chrono dekodér. Na vyřešení každého scénáře máte tedy pouze 60 minut, které vám utečou jako nikdy v životě. Pokud vám však dojde čas, nic se neděje. V klidu si scénář dořešte, zatímco chrono dekodér počítá do záporných čísel. A nebojte, nebudete jediní…

Deskovinky recenzují: Vikings on Board

Deskovinky recenzují: Vikings on Board

Čtyřikrát jinak

Escape Room stojí svou obtížností tak nějak mezi únikovkami Exit a Únikovka, i když od brutální náročnosti Exitu není zas tak daleko (zvlášť, když nebudete sahat po nápovědách). Zpracováním se však oběma na míle vzdaluje. Nejde jen o chrono dekodér, ale i ostatní komponenty vás vtáhnou do děje scénáře. Jednotlivé komponenty mají navíc skutečné tvary (třeba výstřižky novin) a ne pouhé karty jako v případě ostatních her, což rovněž podporuje atmosféru a pocit uvěřitelnosti.

Zároveň jde o jedinou deskovou únikovku s reálným odpočtem času, doprovází ji mobilní aplikace s tematickou hudbou a na webových stránkách naleznete i řešení všech scénářů. Ale kromě toho zde najdete to vůbec nejdůležitější – komponenty k vytištění. Escape Room se vám totiž hraním zničí a zatímco u Exitů to znamená úplnou konečnou pro život hry, zničené komponenty v Escape Room si jednoduše vytisknete znovu.

V únikové hře Escape Room utečeme z vězení, zneškodníme virus, zabráníme jaderné hrozbě a dostaneme se z chrámu Aztéků i s pokladem •  Patrik Hajda

Opakovat scénář logicky nemá smysl, ale díky "opakovatelnosti" ničeného obsahu můžete hru půjčit přátelům a snadno si tak poměřit výkony. Escape Room je zkrátka po všech stránkách dotažená – po stránce grafického designu, zpracování komponent, nabízených rébusů i možnosti zapůjčení přátelům.

Escape Room

Autor Neuveden

Typ hry kooperativní, úniková

Počet hráčů 3–5

Doporučovaný věk 16+

Herní doba 4x 60 minut

Jazyk čeština

Doporučovaná cena 999,-

Vydavatel Blackfire

Úprk před zombie jako sportovní hra

Úprk před zombie jako sportovní hra

Deskovinky recenzují: Pustina

Deskovinky recenzují: Pustina

ABC Verdikt: Kingdom Come: Deliverance

ABC Verdikt: Kingdom Come: Deliverance

ABCT TV: Únikovka Galactic Empire

Video se připravuje ...

ABC TV: Redakci ábíčka zavřeli do super moderní únikovky Galactic Pioneers • Zdroj: redakce ABC

 

Články odjinud