Deskovinky #37: Sezóna stolních her začíná!

Deskovinky #37: Sezóna stolních her začíná!
Sdílej
 
Letošní sezóna stolních her se pomalu ale jistě otevírá s prvními vlaštovkami. Ty na našich stolech přistávají v podobě malých, středních ale i obřích krabic s hrami Memoarrr!, Azul, Sabotér a Panství hrůzy - napěchovaných zábavou.

Memoarrr!

Jednou z vůbec prvních novinek vydaných v roce 2018 je karetní Memoarrr! od Mindok. V krátkosti se dá říct, že Memoarrr! je takovou mírnou evolucí pexesa. Ve svém tahu sice otáčíte pouze jednu kartu z vytvořené sítě, ale ta se musí shodovat buď obrázkem zvířátka, nebo jeho prostředím s předchozí otočenou kartou. Jakmile se hráč splete, vypadává z kola ven. Poslední hráč získá poklad, otočí odhalené karty lícem dolů a začne nové kolo. Hráči tak s každým dalším odehraným kolem mají více informací o tom, kde leží ta která karta a snáz se tak dostávají k pokladu.

Azul: Zdánlivě jednoduché rozebírání dlaždic a jejich pokládání na podlahu paláce v sobě skrývá spoustu strategie •  archiv vydavatele

Azul

U Mindoku ještě zůstaneme, protože ti si pod svá křídla převzali ještě jednu žhavou novinku. Azul byla skutečně horkým zbožím na loňském veletrhu her SPIEL v německém Essenu a nedlouho na to se vyšvihla na přední příčky žebříčků. Ještě aby ne, když vypadá tak skvostně. Ale i herně má co nabídnout. Zdánlivě jednoduché rozebírání dlaždic a jejich pokládání na podlahu paláce v sobě skrývá spoustu strategie, když se pokoušíte o různě bodované ornamenty. Nesmíte přitom plýtvat materiálem, takže pozor na to, jaké dlaždice si berete!

Malá rodinná pecka Sabotér se vrací •  archiv vydavatele

Sabotér

Dobře. Sabotér není úplně novinka. Hra totiž existuje již dlouhých 14 let. U nás byla kdysi k dostání v češtině díky firmě Corfix, ale je to už nějaká doba, co obchody zejí prázdnotou (pokud nenabízejí cizojazyčné verze). Ale to se teď změnilo díky Albi, která tuto malou rodinou pecku vrací na náš trh. Hráči postupně společnými silami prokopávají tunel k pokladu tak, že z karet tvoří spletité cesty. Jeden z nich je ale sabotér, jehož cílem je zabránit jim v otevření truhly plné blyštivých předmětů. Jenže nikdo nemá tušení, kdo by to jen mohl být…

Panství hrůzy si zahrajete s mobilní aplikací •  archiv vydavatele

Panství hrůzy

A aby se celý článek a i začátek roku nenesl jen v duchu menších rodinných her, v Blackfire si pro nás připravili dlouho očekávanou hráčskou hru Panství hrůzy (v originále Mansion of Madness). Jde už o druhou edici této populární deskovky, která se zbavila elementu "pána jeskyně", kterého nahrazuje mobilní aplikace. Hráči prochází tajuplným domem, řeší zapeklité hádanky, odhalují tajemství a bojují s lovecraftovskými nestvůrami. Hra je díky aplikaci a jejímu hutnému vyprávění velice atmosférická, zatímco náhoda kostek přidává na napínavosti.

1MA6LEE: Karty netušených možností

1MA6LEE: Karty netušených možností

Deskovinky #36: Co se chystá

Deskovinky #36: Co se chystá

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

Dračí doupě online: Kostky nepotřebujete

 

Články odjinud