Deskovinky #38: Na Mars, do budoucnosti i minulosti

Deskovinky #38: Na Mars, do budoucnosti i minulosti
Sdílej
 
Deskoherní sezóna už je v plném proudu. Zleva zprava se na nás valí samé zajímavé kousky a ještě zajímavější nás teprve čekají v průběhu roku. Vydáte se na rudou planetu, do alternativního mytologického Řecka nebo snad zpátky časem? Volba je jen a pouze na vás.

První Marťané: Dobrodružství na rudé planetě

Mars teď nebude mít chvíli klidu, když se ho lidé snaží kolonizovat všemi možnými způsoby. Tedy zatím jen v zábavním světě. Loni nás dostala do kolen výborná strategická hra Mars: Teraformace, a letos se o to pokusí další deskovka zpracovávající osidlování vyprahlé planety. Tentokrát ale nebudete soupeřit v rolích nadnárodních společností, ale s ostatními hráči spojíte síly, abyste vůbec přežili.

První Marťané: Dobrodružství na rudé planetě. Kde už jsem jen ten podtitul slyšel? No jasně! Připomíná mi hru Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově. A vůbec ne náhodou. Obě má totiž na starosti stejný polský autor Ignacy Trzewiczek a až na několik odlišností v herních systémech jde o velice podobné hry.

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Samozřejmě nehledáte poklady a nesnažíte se utéct před kanibaly. Vaší starostí bude udržovat systémy podpory života ve skvělé kondici, prozkoumávat povrch planety a také se pokoušet o vznik nějakého toho života (pěstováním zeleně). Nebude to procházka růžovým sadem. To vám garantuji. Hra k vyprávění příběhu využívá digitální aplikaci, ale nemusíte hned pořizovat tablet. Mobil to v pohodě zvládne. Hledáte-li kooperativní výzvu s rudou planetou v pozadí, najdete ji v obchodech.

Lords of Hellas

Řecká mytologie je nádherná. Krásnými stavbami (dnes známými jako památky) kdysi dávno kráčeli takoví velikáni, jakými bezesporu byli Héraklés, Perseus, Achilles nebo třeba Helena. Přesně za ty budete již za měsíc moci běhat po pradávném světě v nové stolní hře Lords of Hellas. A ano. Na své cestě potkáte jak bájná monstra, tak nejvyšší božstvo.

Ale je tu háček. Nejde totiž o ty nám známé mytologické dějiny. Do této varianty se přimíchal nádech technologie. Stále vám bude stát v cestě medúza, minotaur, kyklop, chiméra, sfinga, kerberus a hydra, ale jejich vzhled připomíná roboty z daleké budoucnosti. Ani bohy Herma, Athénu a Dia, jimž postupně stavíte gigantické sochy z krásných figurek, byste podle běžných vyobrazení nepoznali.

Lords of Hellas: Řecká mytologie je nádherná •  archiv prodejce

Ale není to špatně. Naopak. Je to cool! Každý hrdina jede na vlastní triko. Buduje armádu z hoplítů, zabírá nová území, staví chrámy, modlí se k bohům, bojuje s monstry, plní hrdinské skutky… V Lords of Hellas je pořád co dělat a vyhrát jde hned třemi způsoby. A nejenže to díky nádherným gigantickým figurkám hezky vypadá, ale i se to skvěle hraje. Pro zájemce bude dostupné i terénní rozšíření, které zamění některé kartonové dílky za další nádherné miniatury.

Drop It!

Právě jsme absolvovali dva výlety do vysoce tematických prostředí, takže je na čase si trošku odfrknout s něčím naprosto nekonkrétním. Drop It! je jednoduchá hra pro 2 až 4 hráče, a jak již název napovídá, budete v ní něco pouštět. Myšleno shora dolů. A konkrétně to budou čtverce, trojúhelníky, kolečka a kosočtverce.

Drop It! je jednoduchá hra pro 2 až 4 hráče, a jak již název napovídá, budete v ní něco pouštět. •  archiv prodejce

Všichni hráči mají stejnou sadu těchto tvarů v určité barvě, od každého dva (kolečka tři), které na střídačku vhazují do speciálního průhledného držáku. Vtip je v tom, že žádný symbol se nesmí dotýkat symbolu téže barvy ani tvaru, a zároveň se na některých místech držáku nesmí dotýkat stěn či podlahy. Pokud se hráči podaří neporušit ani jedno z těchto pravidel, přinese mu právě vhozený dílek body.

Dílek přináší body za nejvyšší bodovanou řadu, do níž zasahuje, případně bonusové body, pokud některou svou částí překrývá bubliny na těle držáku. Možná to tak nezní, ale je to po čertech dobrá zábava. Musíte dobře rozmyslet, kam který dílek vhodit a nikdy nemáte jistotu, že vám neodskočí a nebude se dotýkat něčeho, čeho nemá. Dokonce můžete vyzkoušet týmovou variantu, která je neméně zábavná.

Albi Game Day

O víkendu se v Praze po roce uskutečnil takzvaný Albi Game Day. Jde o akci pořádanou vydavatelstvím Albi, na které se teď již tradičně křtila velká novinka (výše představená Lords of Hellas), a kde dochází k oznámení dalších novinek pro letošní rok, které jsou zároveň na místě k vyzkoušení.

Deskovinky recenzují: Hledá se hrdina

Deskovinky recenzují: Hledá se hrdina

Vezmeme-li to od těch největších, tak se letos můžete těšit na gigantickou krabici ukrývající hru Anachrony. Jde v podstatě o klasický worker placement, tedy rozmisťování dělníků za účelem vykonání různých akcí. Ale ne každý dělník se hodí na všechno a zároveň si zde hrajete s časem. Potřebujete teď nějaké suroviny? Pošlete je sami sobě z budoucnosti. Ale pozor. Jakmile se z budoucnosti stane přítomnost, nezapomeňte si je poslat zpět do té minulosti. Jinak vznikne časový paradox a bůhví, co se se světem stane…

Další hrou je rovněž worker placement Charterstone od tvůrce loňské pecky Scythe. Charterstone zase vyniká mechanismem "legacy", díky kterému se hra s každou další odehranou partií vyvíjí. Přelepuje se herní plán, přidávají se nová pravidla, posouvá se příběh. Po přesně dvanácti sezeních bude tento zážitek u konce, ale zůstane vám plnohodnotná hra, kterou můžete hrát do nekonečna.

Charterstone vyniká mechanismem "legacy", díky kterému se hra s každou další odehranou partií vyvíjí. •  archiv prodejce

Albi si dále pro milovníky kompetitivních karetních her pro dva připravila překvapení v podobě malé krabičky SiegeStorm, která v sobě ukrývá epickou bitvu monster mezi dvěma kouzelníky (tedy další variace na Magic: The Gathering či Hearthstone…). Chcete-li si procvičit paměť, vyhlížejte originální českou hru Veverčáci a hledáte-li rozšíření, pak se v případě Scythe dočkáte Titánů nebes, Osadníci z Katanu se rozrostou o samostatně hratelnou Říši Inků a atmosférická This War of Mine se může těšit na Příběhy města sutin.

Na konec si nechávám to nejzábavnější – naprosto šílenou párty hru Yogi, během které hráči vypadají jako postižení (což samozřejmě v reálném životě žádná sranda není, ale nebuďme tak vztahovační). V Yogi si jednoduše líznete kartu a ta je buď zelená, nebo oranžová. Zelenou vyložíte před sebe a od té doby musíte dodržovat její pokyny – držet se za ucho, mít ruce překřížené, ukazovat prstem nahoru atd. Oranžové karty naopak musíte nějak držet – za uchem, v podpaží, na hlavě, na rameni atd. Všechno to musíte zvládat najednou, jinak vypadáváte. Je to neskutečná sranda.

Tajemní kyklopové: Co zavinily lebky slonů

Tajemní kyklopové: Co zavinily lebky slonů

Deskovinky recenzují: Skol ty Skoty

Deskovinky recenzují: Skol ty Skoty

POZVÁNKA Game Day v Třeboni plný videoher!

POZVÁNKA Game Day v Třeboni plný videoher!

 

Články odjinud