Deskovinky recenzují: Drop It

Deskovinky recenzují: Drop It
Sdílej
 
Určitě znáte legendární hru Tetris. Novinka Drop It je tak trochu její stolní nápodobou, která si na nic nehraje a hraje se až překvapivě skvěle. V čem spočívá její kouzlo se dozvíte v naší recenzi.

 

K abstraktní hře Drop It můžete zasednou ve dvou, třech nebo čtyřech hráčích. V případě sudých čísel se pak můžete rozhodnout, že nebudete soupeřit všichni mezi sebou, ale rozdělíte se do dvou týmů. Obě varianty fungují na výbornou a každá z nich vyžaduje trošku jiný přístup. V každém případě vám odehrání jedné partie zabere dvacet, nanejvýš třicet minut.

Drop It si opravdu na nic nehraje. Není zde žádný příběh, žádné epické fantasy pozadí, nemáte žádný honosný cíl, není zde ani jakékoliv téma. Dostanete jen čtyři sady dřevěných dílků různých tvarů ve čtyřech barvách a jeden velký plastový zásobník s otvorem při svém horním okraji.

Deskovinky #38: Na Mars, do budoucnosti i minulosti

Deskovinky #38: Na Mars, do budoucnosti i minulosti

Drop It! Ať to padá

Vlastně už samotný název hry vám prozrazuje základní prvek hratelnosti. Drop It – pusť to. Hráči či hráči v týmech se střídají v tazích, ve kterých si vybírají jeden z dílků své barevné sady a vhazují jej shora do průhledného plastového zásobníku. Dílek po usazení na hromadě ostatních dílků ihned zabodujete na počítadle bodů a s vhazováním může pokračovat hráč po vaší levici.

Vhazování samotné samozřejmě není zas tak jednoduché. Respektive je, ale získat za vhozený dílek vítězné body se nemusí vždy podařit. Musíte se totiž vyvarovat hned čtyřem obecně platným zákazům.

Drop It je tak trochu stolní nápodobou legendární hry Tetris •  archiv

Tak takhle ne

Jakmile se vámi vhozený dílek ustálí v podstavci, je potřeba zkontrolovat jeho pozici. Pokud se byť jen jedním růžkem dotýká dílku stejného tvaru, máte smůlu a žádné body nedostanete. To samé platí v případě dotyku dílků stejných barev, dotyku dílku s podlahou zásobníku ve vyobrazeném místě a dotyku jedné ze dvou stěn zásobníku v konkrétních místech. Ve všech těchto případech byl váš tah v podstatě k ničemu.

V opačném případě se podíváte, do jaké výšky zásobníku vámi vhozený dílek dosahuje a podle toho si připíšete vítězné body. Zároveň si nezapomeňte připsat bonusové body ve chvíli, kdy váš dílek překrývá některou z bublin rozesetých po těle zásobníku.

Pátrání po yettim: Záhada vyřešena. Nebo ne?

Pátrání po yettim: Záhada vyřešena. Nebo ne?

Je doházeno

Jakmile se všichni hráči zbaví všech svých dílků, hra končí a vyhrává hráč s nejvíce body. Tak jednoduché to je, a i tentokrát platí, že v jednoduchosti je krása. Přitom nejde o slepé vhazování dílků a doufání v nejlepší.

Nemusí se to na první pohled zdát, ale Drop It nabízí prostor pro taktizování. Jinak se zachová vhozená kulička, trojúhelník, čtverec či kosočtverec. Má smysl vybírat místo, odkud dílek do zásobníku pouštíte, můžete využít již nashromážděných dílků jako skluzavky nebo naopak zarážky.

Drop It je tak trochu stolní nápodobou legendární hry Tetris •  archiv

Ne vždy se vám takový úmysl povede, ale právě v tom je ukryta zábava. Lidé kolem stolu s napětím sledují vaši ruku, jak opatrně pouští dílek a se zadrženým dechem sledují, kam se nakonec odrazí. Když se vám to povede, radujete se, když ne, radují se oni. Samotného mě překvapilo, jakou zábavu si člověk může užít se hrou, která se neskrývá za roucho něčeho konkrétního.

Abstraktnost tu vůbec ničemu nevadí, právě naopak je přístupná naprosto každému. Hru jsme si užívali v plném počtu dospělých hráčů v obou herních režimech, ale díky své jednoduchosti mají o zábavu postaráno i mladší účastníci, na které se přeci jen cílí především. Krabice vás svým generickým obalem v obchodě asi nezaujme, ale nenechte se oklamat. Pod jejím víkem se ukrývá opravdu zábavná hra.

Drop It

Autoři Bernhard Lach, Uwe Rapp

Typ hry zručností

Počet hráčů 2–4

Doporučovaný věk 8+

Herní doba 30 minut

Jazyk česky, bez textu

Doporučovaná cena 699,-

Deskovinky recenzují: Hledá se hrdina

Deskovinky recenzují: Hledá se hrdina

Deskovinky recenzují: Krycí jména: Duet

Deskovinky recenzují: Krycí jména: Duet

Deskovinky recenzují: Unlock!

Deskovinky recenzují: Unlock!

 

Články odjinud