Deskovinky recenzují: Dice Forge

Deskovinky recenzují: Dice Forge
Sdílej
 
V deskových hrách jsme poměrně zvyklí na možnosti stavby vlastních balíčků za pochodu. Teď se koukám na tebe, Dominione. Ale aby nám bylo dovoleno "postavit" si vlastní hrací kostky? To je novinka.

Kostky jsou složeny a vrženy

Dice Forge je průkopníkem dosud neprozkoumaného herního mechanismu "craftění" neboli craftingu kostek, tedy možnosti měnit obsah hracích kostek přímo v průběhu hry. Hned na začátek mohu prohlásit, že to není to jediné, co hra dělá opravdu dobře. Dice Forge je totiž velmi milým překvapením po všech stránkách.

Ke stolu zasednete ve dvou, třech či čtyřech a každý dostanete po dvou zatím identických kostkách se základními stěnami. Následně si ještě rozeberete barevně odlišné hráčské desky, rozložíte podivně tvarovanou desku doprostřed stolu a graficky k ní navážete balíčky karet. Víc toho dělat nemusíte, protože Dice Forge chytře využívá plastový výlisek uvnitř krabice (zvaný insert). V něm jsou po čas hry uchovány všechny komponenty, které byste mohli potřebovat.

Zaprvé jde o jeden z nejlepších insertů pro skladování hry, s jakým jsem se kdy setkal. Zadruhé je velice příjemné, když na stůl nemusíte tahat všechny nepotřebné žetonky a dělat z nich neúhledné hromádky. Za tohle si tvůrci zaslouží opravdu velký vztyčený palce.

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Catan: Hra o trůny – Noční hlídka je fantazie

Dice Forge: A teď všichni!

Další plusové body padají už na vlastní hratelnost. Dice Forge je totiž až překvapivě jednoduchá po stránce pravidel (čekají vás jen čtyři stránky textu), což je v obrovském kontrastu s nabízenými možnostmi strategie a taktizování. Ano, mrskání kostkami je velice náhodné, ale v případě Dice Forge se onu náhodnost snažíte eliminovat právě úpravou kostek.

Tah jednoho hráče probíhá velice jednoduše a začíná něčím, co mi chybí v naprosté většině her – VŠICHNI hráči hodí svými kostkami. Tedy nejen hráč na tahu. Každý si tak i mimo svůj tah přijde na nějaké suroviny (zlato, sluneční a měsíční střepy, vítězné body) a nestíhá se nudit než bude zas na řadě. Obzvlášť ve čtyřech hráčích se tento prvek silně projeví ve vašem tahu a vašich možnostech, když jste ve třech tazích soupeřů vždy hodili dvěma kostkami a odnesli si adekvátní odměnu.

 

V Dice Forge si můžete postavit vlastní hrací kostky •  archiv vydavatele

Hrdina nebo obchodník?

Ve svém tahu pak nakládáte se svými surovinami dvěma způsoby. Buď se vydáte na trh se zlaťáky a zakoupíte si nové stěny pro své kostky, nebo se rozhodnete utratit nějaké ty úlomky slunce a měsíce za hrdinské výpravy. To je představováno dobráním karty z jednoho dostupného balíčku. Karty dávají většinou okamžité efekty a vítězné body, ale někdy poskytují i konstantní výhody až do konce hry.

Nákup nových stěn pro vaše kostky je asi nejlákavější a strategií s tím spojených je opravdu hodně. Můžete si udělat čistě bodovací kostky, zaměřit se na zisk zlata nebo některých z úlomků. Každá ze strategií nutně vede k zisku bodů, jejichž konečný počet rozhodne o vítězi po příjemně krátké herní době, která se vleze do hodinky.

Deskovinky recenzují: Drop It

Deskovinky recenzují: Drop It

Návykové kostkování

K Dice Forge mám asi jen jednu výtku, která ale časem vyprchá. Výměna stran kostek je ze začátku poměrně nepohodlná. Zapasovaným stěnám se nechce ven a doporučovaný postup vylamování pomocí jiných dílků s sebou přináší obavy ze zlomení stěny či seškrábání potisku. Nebojte se toho. Nám se nepodařilo nic zlomit ani poškrábat a kostky si po pár hrách zvykly na mechanickou manipulaci.

Jinak ze mě sálá nadšení plné chvály. Nejenže to pěkně šlape, a i po deseti hrách mám stále chuť objevovat nové cesty k vítězství, ale zároveň to vše lahodí oku. S grafikou si tvůrci obzvlášť vyhráli. Herní plán hraje barvami a jednotlivé karty přímo zapadají do jeho grafiky. Každá jednotlivá komponenta byla zkušenými kreslíři dotažena k dokonalosti. Tedy až na ilustraci krabice, která je mdlá a nic neříkající.

Krabice se hrou Dice Forge •  archiv vydavatele

Nenechte jí vás odradit. Uvnitř se totiž ukrývá překvapivý klenot, který by rozhodně neměl uniknout vaší pozornosti. Dice Forge je svižná, návyková a funkční v každém počtu hráčů. Nezbývá než doufat, že nás teď čeká éra podobně skvělých, ale i klidně ještě lepších her s inovativním mechanismem stavby kostek. Pokud se tak stane, víte, jaké hře za to vděčit.

Dice Forge

Autor Régis Bonnessée

Typ hry kostková

Počet hráčů 2–4

Doporučovaný věk 10+

Herní doba 30–60 minut

Jazyk česky, bez textu

Doporučovaná cena 1 199,-

Vydavatel Blackfire

Deskovinky #38: Na Mars, do budoucnosti i minulosti

Deskovinky #38: Na Mars, do budoucnosti i minulosti

Deskovinky recenzují: Hledá se hrdina

Deskovinky recenzují: Hledá se hrdina

Deskovinky recenzují: Krycí jména: Duet

Deskovinky recenzují: Krycí jména: Duet

 

Články odjinud