Deskovinky recenzují: Scythe – Invaze z dálek

Deskovinky recenzují: Scythe – Invaze z dálek
Sdílej
 
Vzpomínáte na loňskou strategickou pecku Scythe? Různé fiktivní národy alternativní Evropy 20. let minulého století se zde perou o každý kousek pevniny a jeho plody. Nyní se o svou porci slávy hlásí dva návštěvníci z daleka.

 

Scythe: Invaze z dálek je první u nás vydané rozšíření pro strategickou hru Scythe (naše recenze). Letos dorazí i druhé s názvem Titáni nebes, které vám kromě mecha robotů dovolí řídit obrovské létající lodě. Ale o tom až někdy příště. Toto rozšíření Invaze z dálek obohatí vaši základní hru hned ve dvou směrech.

Nejenže si vyzkoušíte dvě nové frakce s unikátními schopnostmi, ale ještě si díky nim zahrajete až v šesti nebo sedmi hráčích. Pokud jste dumali nad tím, proč jsou na herní desce základní hry dvě nevyužité základny s kancem a rybami, toto rozšíření a jeho dvě frakce vám poskytnou odpověď.

Deskovinky recenzují: Scythe

Deskovinky recenzují: Scythe

Scythe a chamtiví ostrované

První se podíváme na zoubek přivandrovalcům z ostrova Albion (nám známý jako Velká Británie). Od okolního světa odříznuté území se rozhodlo využít rozporů mezi ostatními stranami k postupnému rozšiřování svého území. Horal Connor zachráněný před vlky kancem Maxem se vydávají na dobrodružnou misi s cílem definovat nové hranice.

Frakce klanu Albion ctí válečnou tradici a disponuje čtyřmi vlajkami, kterými označujete prázdná území mapy. Ta se při závěrečném hodnocení počítají jako body navíc v případě, že je kontrolujete některou ze svých figurek. Zvláštností Abionu je, že jeho základna je spojená pevninou s centrální továrnou. Zpočátku se tak nemusíte trápit broděním jako původní frakce.

Roninka Akiko a její opičák Džiro z frakce Šógunát Togawa kladou zlomyslné pasti pro nepřátele •  Albi

Místo kosy katana

I druhá nová frakce Šógunát Togawa je pevninou spojena s továrnou a stejně jako Albion má k dispozici čtyři žetonky, jimiž si "značkuje" území. Ale tentokrát nejde o mírumilovné vlajky, ale o zlomyslné pasti pro nepřátele, které sem klade roninka Akiko a její opičák Džiro. Pokud jsou pasti na konci hry aktivní, přidružují své políčko japonské frakci.

Jakmile se do pasti chytne soupeřova figurka, ukončí zde svůj pohyb a hráč utrpí postih uvedený na druhé straně žetonu s pastí (přijde o body moci, popularity, o peníze či bojové karty). Schopnost frakce Šógunát Togawa vám umožní znovu připravovat spuštěné pasti a rychle se mezi nimi přemisťovat.

Scythe: Invaze z dálek je první u nás vydané rozšíření pro strategickou hru Scythe •  Albi

Chcete invazi?

To záleží na tom, co očekáváte. Pokud vám už lezou krkem frakce ze základní hry, pak neváhejte. Jak Albion, tak i Togawa nabízí nové přístupy k hratelnosti, které ozvláštní zážitek nejen vám, ale i soupeřům.

Pokud se vám stává, že se na vás jeden kamarád kouká, protože pět frakcí je málo, pak asi také nemáte co řešit. Ale byl bych v tomto případě opatrný. V šesti a sedmi lidech se herní doba už pořádně natahuje, což nejvíce zabolí v prostojích mezi vašimi tahy.

Nové frakce stojí za vyzkoušení, ale osobně je doporučuji spíše jako náhradu těch starých, protože jedině tak se vám podaří udržet počet hráčů a herní dobu v rozumných mezích.

Scythe: Invaze z dálek

Autor Jamey Stegmaier

Typ hry rozšíření, strategie

Počet hráčů 1–7

Doporučovaný věk 14+

Herní doba 120+ minut

Jazyk česky, minimum textu

Doporučovaná cena 799,-

Vydavatel Albi

Deskovinky recenzují: Sabotér

Deskovinky recenzují: Sabotér

Deskovinky #39: Výbušná koťátka a zločin

Deskovinky #39: Výbušná koťátka a zločin

Surviving Mars: Kolonizujte Mars!

Surviving Mars: Kolonizujte Mars!

 

Články odjinud