Výstava Na film! odhalí tajemství světa filmu

Výstava Na film! odhalí tajemství světa filmu
Sdílej
 
Studenti Katedry filmových studií FF UK se vrací na kulturní scénu s úspěšným a unikátním projektem NaFilM, a to nejenom v nové podobě, ale i lokalitě. Druhou výstavu z cyklu Na film! si fanoušci světa filmu mohou přijít vychutnat do druhého patra Paláce Chicago na Národní třídě v Praze od 1. 12. 2016 do 30. 4. 2017.

 

Výstava Na film! 2: V pohybu umožní návštěvníkům poznat nejen nevšední vidění světa české meziválečné avantgardy, která měla své místo již na předchozí výstavě, ale především nové exponáty a instalace tematicky zaměřené na počátky filmu, kinematografii atrakcí či českou školu animovaného filmu.

Filosofií celého projektu je vzdělávat a bavit současně, proto je výstava Na film! 2 nejenom edukativní, ale obzvláště interaktivní. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet promítání s replikou dobové laterny magiky, která je považována za první projektor předcházející samotnému vzniku filmu. Případně se ocitnout díky virtuální realitě v americkém Saint Louis v roce 1904 v prostoru tehdejší světové výstavy, kde měla premiéru atrakce předznamenávající její principy, nebo díky vlastnímu pohybu poznat základní principy filmové animace.

3D REVOLUCE - Fascinující příběh filmových triků

3D REVOLUCE - Fascinující příběh filmových triků

Výstava a magika

Autoři projektu a kurátoři výstavy Terezie Křížkovská, Adéla Mrázová a Jakub Jiřiště popisují vývoj instalací a interaktivních exponátů jako nekonečné dobrodružství, které mělo podobu pátraní po přístrojích, jejich technických nákresech a dalších údajích z dobového tisku a studií zahraničních historiků. "Hlavním záměrem výroby dobové laterny magiky bylo vytvořit repliku, která umožní nejenom promítnutí klasických statických obrázků, ale také krátkých animovaných filmů. K tomu se v 19. století ve spojení s projekčním systém laterny využíval praxinoskop, jeden z optických vynálezů. Způsob jejich propojení se však dnes dá zjistit jen z dobových ilustrací. Nám se jej podařilo ovšem rekonstruovat na základě projekčních principů, které jsme dohledaly v archivech a s pomocí nadšených designerů a truhlářů z Devoto." vypráví autoři projektu.

Studenti Katedry filmových studií FF UK se vrací na kulturní scénu s úspěšným a unikátním projektem NaFilM •  NaFilm

Tajemství světa filmu

Projekt Na Film! se snaží přiblížit svět filmu široké veřejnosti již několik let. Cílem jeho autorů je vybudovat v České republice filmové muzeum, které by reprezentovalo historii, vynalézavost a osobitost českého filmu, a zároveň ukázalo nejenom jeho provázanost se světovou kinematografií, ale i se společenským a politickým pozadím. Tato snaha je podporována nejen ze strany široké veřejnosti v podobě veřejné sbírky na portálu HitHit.com, ale i Nadací Vodafone, která úspěšně dosaženou částku zdvojnásobila, státními institucemi a rozmanitými partnery. V neposlední řadě ji

podporují také osobnosti českého filmu, jakými jsou Zdeněk Svěrák, Jiří Menzel, Olga Sommerová, Jan Hřebejk nebo Helena Třeštíková.

Výstava Na film! 2 zároveň naváže na zdařilou spolupráci se základními a středními školami. Pro ty autoři připravili speciální filmové programy v podobě vzdělávacích prohlídek a filmových dílen, na nichž si žáci budou moci vyzkoušet natočit vlastní animovaný nebo hraný film.

 

Fantastická zvířata a kde je najít: Jak žijí kouzelníci?

Fantastická zvířata a kde je najít: Jak žijí kouzelníci?

Odvážná Vaiana: Disneyovka s mrňavými piráty

Odvážná Vaiana: Disneyovka s mrňavými piráty

Jaká Fantastická zvířata najdete v novém filmu

Jaká Fantastická zvířata najdete v novém filmu

Indiana Jones: Sledujte nové dobrodružství

Indiana Jones: Sledujte nové dobrodružství

Hrdinové Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti

Hrdinové Sirotčince slečny Peregrinové pro podivné děti

Klíčová slova:
film, výstava, Na film!
 

Články odjinud