ABC VERDIKT Assassin's Creed: Vyhrají templáři nebo asasíni?

ABC VERDIKT Assassin's Creed: Vyhrají templáři nebo asasíni?
Sdílej
 
Kromě Warcraftu nám rok 2016 nadělil ke svému konci druhou velkorozpočtovou filmovou adaptaci slavné videohry - Assassin's Creed. Michael Fassbender se stává zabijákem Aguilarem de Nerhou a jako asasín jde po krku templářům!

 

Od roku 2007, kdy vyšla první videohra Assassin's Creed, se toho v jejích pokračováních odehrála spousta. Příběhy jednotlivých hrdinů by vydaly nejen na několik filmů, ale klidně i seriálů, knih a komiksů. Však některé takové i vznikly, ať už oficiálně anebo pod rukama fanoušků.

Režisér filmu Assassin's Creed Justin Kurzel proto stál před nelehkým úkolem: Jak natočit film podle hry a zároveň nekopírovat její obsah. Vyřešil to šalamounsky. Ve svém filmu nezpracovává jednu již vydanou hru, ale píše vlastní příběh. Je v něm hodně parkouru, zabíjení a soupeření templářů s asasiny, ale zároveň jde o zcela novou kapitolu v univerzu Assassin's Creed.

Video se připravuje ...

Assassin's Creed: Oficiální český HD trailer • Zdroj: CinemArt

Vzpomínky na minulost

Callum Lynch (Michael Fassbender) je vrahem odsouzeným k smrti. Dostane ale druhou šanci: Spolupracovat se společností Abstergo, která sestrojila přístroj Animus. Stačí zavést kabel do míchy, napojit se na mozek, cvaknout s několika přepínači a Callum se vypraví do života svého předka ve Španělsku roku 1492. Nejde o cestování časem. Vše se odehrává v Callumově hlavě. Animus realisticky oživí "genetické vzpomínky" v hlubokém nevědomí a umožní mu prožít život konkrétního praděda.

Válka o osud lidstva začíná •  Sony

Poznej pradědu

Pod vedením doktorky Rikkinové (Marion Cottilardová) se Callum dostává do kůže Aguilara de Nerhy. Tak se jmenoval jeho předek, který před pěti sty lety žil ve Španělsku. Byl to asasín. Asasíni zabíjejí lidi, především templáře. Bojují spolu o vzácné artefakty, tentokrát o rajské jablko, ve kterém je obsažena informace ke kompletnímu dekódování lidské DNA. Aguilar se musí pořádně ohánět a skákat po parapetech, aby zjistil, kde je a pokusil se ho vybojovat.

Video se připravuje ...

Assassin's Creed: Druhý oficiální český • Zdroj: CinemArt

Dobrý dojem

Assassin's Creed vám dá vše, co jako fanoušci videoherní série nebo akčních filmů očekáváte. Parkourové honičky vrcholí epickými skoky víry do prázdna a šermovačky s pomocí gadgetů a sečných zbraní jsou jaksepatří svižné a ostré (nepřátelé nečekají, až na ně přijde řada jako ve hře). Akce je správně vyladěná, stejně jako špinavá atmosféra španělského města, ve kterém na pozadí Aguilarovy snahy probíhá všeobecné válečné zbrojení. Věřte, že výprava je tak realistická, až byste se do Španělska na konci 15. století nechtěli podívat!

Válka o osud lidstva začíná •  Sony

Jiný pohled na hru

Assassin's Creed netrpí přehnanou uctivostí ke svému interaktivnímu námětu. Svůj příběh vypráví bez výrazného kopírování předlohy, dokonce se nevyžívá ani v takových ikonických akcích jako je skok z výšky do kupky sena. A zde přichází překvapení: Namísto toho, aby odklonem od her ztrácel dech, získává naopak na osobitosti. Tohle je příběh asasína Aguilara, nikoliv jedné z herních postav. Občas sice postřehnete herní motivy (asasinace pohlavárů, setkání s významnou historickou osobností, proskločení skrz okna a proběhnutí domů atd), ale vše probíhá mimochodem, jakoby na okraji pozornosti. Důležitý je Aguilar a jeho mise, a ta je zábavná.

Špatný dojem

Zní to dobře? Je tu jedno velké ale. Aguilar se vrací poměrně často do těla Calluma. Jakmile se film dostane do současnosti, začíná jeho tempo drhnout. Do popředí vystupují rozbředlé dialogy a příliš mnoho postav v příliš krátké časové ploše. Zkuste se v tom vyznat! 

Ani poutavé efekty vstupu do Animu nedokáží přebít fakt, že filmová současnost je jeden velký chaos (podobně jako ve hrách). Vyprávění v současnosti vrcholí, takže se připravte na poměrně nepřehlednou druhou půlku filmu. Kurzel se v ní snaží vysvětlit všechno, ale nejde mu to. Proto se těšíte, až se Callum zase stane Aguilarem a vrátí se do španělských ulic.

Assassin's Creed ve filmu: Odvěký boj asasínů a templářů •  CinemArt

A jak to bude dál?

Režijní vedení a střihačské umění pokulhává, zato herecké výkony, zejména u Michaela Fassbendera a Marrion Cottilardové, jsou parádní. Fassbender film zachraňuje i ve zmatených scénách a nakonec si celý jeho asasínský příběh vychutnáte. Vždyť o něj jde. Nesmíte mít ale příliš přehnaná očekávání. Assassin's Creed je rozhodně zajímavější než třeba zfilmovaný Princ z Persie, ale není tak uhlazený a příjemný jako Warcraft.

Vzhledem k otevřenému konci bude zajímavé sledovat, jestli se další film dokáže poučit z nejistoty svého předchůdce a stát na pevných nohách. Základy pro to určitě má!

 

Assassin's Creed: Nemilosrdný boj o svobodu

Assassin's Creed: Nemilosrdný boj o svobodu

Nejlepší filmy roku 2016

Nejlepší filmy roku 2016

Nejlepší knihy roku 2016

Nejlepší knihy roku 2016

99 miliónů let staré dinosauří peří

99 miliónů let staré dinosauří peří

ABC VERDIKT Star Wars: Rogue One je film, který provází Síla!

ABC VERDIKT Star Wars: Rogue One je film, který provází Síla!

Rogue One a 10 narážek na další Star Wars

Rogue One a 10 narážek na další Star Wars

Den poté: Protokol kontaktu s mimozemšťany

Den poté: Protokol kontaktu s mimozemšťany

Fantastická zvířata a kde je najít: Jak žijí kouzelníci?

Fantastická zvířata a kde je najít: Jak žijí kouzelníci?

Elektrické náklaďáky: Razí si cestu vpřed

Elektrické náklaďáky: Razí si cestu vpřed

 

Články odjinud