Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Sdílej
 
Mořeplavecký animák od Disneye Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa není jen zábavný a hezký na pohled: Dozvíte se z něj i spoustu věcí o staré Oceánii.

 

Oceánii osídlili lidé z Taiwanu, kteří v letech 3000 až 1000 před naším letopočtem opustili pevninu a vydali se na sérii nebezpečných plaveb po moři. Byli to skvělí mořeplavci a navigátoři, kteří v malých člunech postupně objevovali jednotlivé ostrovy. Orientovali se přitom jen podle přírodních úkazů, především hvězd, mořských proudů a větru. Dodnes se traduje, že oceán nevnímali jako něco, co ostrovy odděluje, ale naopak spojuje. Pak ale mořeplavectví na celé jedno tisíciletí zanechali – a nikdo přesně neví proč.

Vyvolená zachránkyně Vaiana

Děj filmu Odvážná Vaiana je zasazen právě do období této "mořeplavecké pauzy". Na fiktivním ostrůvku Motonui žije šestnáctiletá Vaina, dcera náčelníka. Ostrov ohrožuje rozmáhající se temnota, za niž je zodpovědný polobůh Maui. V tahanici s démonem ztratil prastarý artefakt, který stvořil život. Oceán, který je zde ztvárněn jako mocná žijící bytost, si Vaianu vyvolil k tomu, aby ostrovany zachránila. Musí najít zahanbeného Mauiho a spolu s ním pátrat po artefaktu, který by dal věci do pořádku. Že to bude nebezpečné pátrání, asi není třeba dodávat. Věc má navíc malý háček: V zájmu bezpečí vesničanů náčelník zakázal plavby za útes, který obklopuje ostrov. A Vaina bude muset zákaz porušit.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa •  Falcon

Ješitný polobůh

Vaina je smyšlená, ale postava Mauiho vychází z mýtů, které se v různých variantách vyprávějí po celé Oceánii. Polobůh větru a moře Maui je větší a silnější než člověk a dokáže měnit podobu z lidské na zvířecí. Nejčastěji se mění do podoby různých druhů ptáků. Je velmi mocný: Svým magickým rybářským hákem dokáže tahat ostrovy z moře nebo zpomalit pohyb Slunce po obloze. Filmový Maui je charismatický, zábavný a pořádně ješitný. Býval největším hrdinou Oceánie, po průšvihu s artefaktem se však raději stáhl do ústraní. Animovaná postava Mauiho zachycuje typické prvky kultury staré Polynésie: suknici z rostlinného materiálu, rozsáhlé tetování a náhrdelník z prasečích a žraločích zubů.

Prasátko mazlíček

Vaianu a Mauiho provázejí dva zvířecí společníci. Kohout se do celého dobrodružství připletl spíš náhodou, ale prasátko svou paničku následuje dobrovolně. I jejich přítomnost odpovídá historickým poznatkům. Slepice a vepříci (a také psi) se na lodích mořeplavců šířili od jednoho ostrova k druhému a nenávratně pozměnili místní ekosystémy. Hezký vztah mezi Vaianou a jejím prasečím mazlíčkem je ale spíše fikce: Prasata byla chována na maso a z jejich kostí se vyřezávaly rybářské háčky. To samé ostatně platilo také o psech. Ve filmu se objevují i skutečné rostliny: původní ostrovní druhy stejně jako ty, které si mořeplavci vzali s sebou do nové domoviny. Mezi nimi jsou i určité odrůdy kokosových ořechů.

Video se připravuje ...

Trailer Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa • Zdroj: Falcon

Kokosoví piráti a konec světa

Kokosové ořechy měly na ostrovech mnoho využití, vyráběly se z nich i zbroje a přilby. Právě ty pak inspirovaly vznik mrňavých kokosových pirátů kakamorů. Navzdory své velikosti jsou to bezohlední válečníci, kteří se nezastaví před ničím. Proti 60 metrů vysoké neporazitelné lávové příšeře jsou ale přímo roztomilí… Vaiana s Mauim se mají na co těšit a my také.

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa

Režie: Ron Clemens a John Musker

V původním/českém znění: Dwayne Johnson/Martin Zounar (Maui), Auli'i Cravalho/Michaela Tomešová (Vaiana)

Stopáž: 107 minut

 

Kráska a zvíře: Hermiona versus Disney

Kráska a zvíře: Hermiona versus Disney

King Kong: Různé tváře krále Ostrova lebek

King Kong: Různé tváře krále Ostrova lebek

Strážci galaxie jsou zpět: Star-Lord zažije Star Wars

Strážci galaxie jsou zpět: Star-Lord zažije Star Wars

Piráti z Karibiku, Salazarova pomsta a zombie žraloci!

Piráti z Karibiku, Salazarova pomsta a zombie žraloci!

 

Články odjinud