Král Artuš ve filmu a ve skutečnosti

Král Artuš ve filmu a ve skutečnosti
Sdílej
 
Na filmová plátna se vrací legenda. Unylou pohádku plnou ušlechtilosti ale nečekejte: Nový Artuš je akční a epický.

 

"Obvykle je král Artuš zobrazován jako ušlechtilý muž bojující za vznešenou věc. Takového Artuše jsme nechtěli," vypráví Charlie Hunman, kterého brzy uvidíte jako krále Artuše ve filmu Král Artuš: Legenda o meči. "Soustředili jsme se na Artuše, sirotka, který přežívá v drsné osadě Londinium, bydlí v nevěstinci a rozhodně nemá zájem stát se vůdcem všech Britů."

Problém v rodině

Osud ale hraje proti Artušovi. Vytažením meče Excalibur z kamene si uvědomí své životní poslání – stát se anglickým králem. A porazit Vortigerna, shodou okolností svého strýce. Ten má politickou moc a spoustu vojáků. Mladíkovi s mečem, byť je to magický Excalibur, rozhodně ustupovat nechce. A tak se rozhoří se plamen velkolepého dvouhodinového dobrodružství, v jehož světle jsou postavy představeny jinak, než jak je známe.

Král Artuš: Legenda o meči ve filmu a ve skutečnosti •  Profimedia.cz

Mistři efektů

Brnění a kopí hlavních hrdinů často ozáří výbuchy nebo magické ohně. Legendu o meči totiž režíruje Guy Ritchie (Sherlock Holmes), proslavený především rychlým střihem, energickým vedením herců a využíváním všeho, co současná filmařská technologie nabízí. Na pomoc s efekty si zavolal odborníky ze společnosti Framestore – a rozhodně nesáhl vedle! Pánové z Framestore se podíleli na Strážcích galaxie Vol. 2, hrané Krásce a zvířeti nebo "potterovském" filmu Fantastická zvířata a kde je najít. Určitě jste něco z toho viděli, takže tušíte, že Legenda o meči bude pastvou pro oči.

Hvězdní herci

Kromě Charlieho Hunmana, kterého ze stříbrného plátna zatím moc neznáme, se ve filmu objevuje Jude Law jako záporák Vortigern. Právě s tímto hercem spolupracoval Ritchie na úspěšných filmech Sherlock Holmes, ve kterých si Law vystřihl postavu Watsona. Ve svých rolích je vždy přesvědčivý – vzpomeňte si třeba na Svět zítřka nebo A.I. Umělá inteligence. Stejně známý je Eric Bana, kterého uvidíte jako Uthera Pendragona, Artušova otce. A nesmíme zapomínat na španělskou herečku Astrid Bergès-Frisbeyovou, která pomůže Artušovi v ten pravý čas.

Král Artuš: Legenda o meči ve filmu a ve skutečnosti •  Profimedia.cz

Hra o meč

Filmový svět je rozlehlý a plný magie. I když částečně vznikl v počítači, natáčel se na skutečných místech. Nejčastěji uvidíte západoanglický Wales, konkrétně národní park Snowdonia.

S Legendou o meči přichází do kin pořádný blockbuster. Vše je připraveno tak, abychom se podívali na známé mytologické postavy v provedení 21. století. Je to fantasy jako řemen, kterou si prostě nesmíte nechat ujít!

 

Král Artuš: Legenda o meči

Režie: Guy Ritchie

Hrají: Charlie Hunnam, Jude Law, Àstrid Bergès-Frisbeyová, Djimon Hounsou, Eric Bana, Annabelle Wallisová

Přístupnost: Nevhodný mládeži do 12 let

Stopáž: 120 minut

Premiéra: 11. května 2017

Video se připravuje ...

Král Artuš: Legenda o meči • Zdroj: Vertical Ent.


Tři nejlepší Artušovské filmy

Excalibur (1981)

Temný film patří i po téměř 40 letech k tomu nejlepšímu, co filmaři na téma Artuše natočili.

Monty Python a Svatý Grál (1975)

Britští komici osedlali legendu s vtipem sobě vlastním a zesměšňují všechno, co se Artušovi prý psalo.

První rytíř (1995)

Jak to chodilo u Kulatého stolu, se dozvíte v romantikou nasáklé interpretaci života Artušova rytíře Lancelota.

Není Artuš jako Artuš: 5 nejlepších artušovských filmů

Není Artuš jako Artuš: 5 nejlepších artušovských filmů


Muž, který nebyl

Artuš se vzdává Excaliburu •  Profimedia.cz

Při pohledu na život britského krále Artuše vstupujeme do světa plného udatných válečníků a magie, ale také zrady a násilí. Vše se odehrává v 5. nebo 6. století našeho letopočtu, kdy do Anglie vtrhli germánští nájezdníci. Artuš se stal tím, kdo sjednotil místní kmeny při obraně. Jeho nejvěrnější, takzvaní rytíři Kulatého stolu, poslouchali svého krále na slovo a vykonali přitom mnoho hrdinských činů. To dá přeci rozum, že budete následovat někoho, kdo vytrhl magický meč Excalibur z kamene. Jediný problém je, že Artuš nikdy neexistoval.

Kněz s fantazií

V historické době zřejmě skutečně byl někdo, kdo dokázal proti germánským Sasům úspěšně bojovat. Ten člověk se ale ztratil pod záplavou legend, pohádek a vrstev, které na jeho činy nabalovala další staletí. Podívejte se třeba na Historii britských králů, kterou sepsal kněz Geoffrey z Monmouthu ve 12. století. Tvrdí, že detaily o Artušově životě vyčetl z tajného keltského rukopisu. Ten ovšem nikdo nikdy neviděl a Geoffrey se tak stal jedním z nejúspěšnějších spisovatelů historické fikce.

Rytířům Kulatého stolu se zjevuje svatý grál •  Profimedia.cz

Meč v kameni

Už v první verzi legendy se objevuje početí Artuše. Došlo k němu na hradě Tintagel poté, co kouzelník Merlin změnil na jednu noc podobu Uthera Pendragona na vévodu Gorloise. Pendragon se tak dostal do ložnice vévodovy manželky Igraine a narodil se chlapec, který jako jediný vytáhl meč Excalibur zarostlý do kamene. Protože Excalibur mohl třímat jedině král Anglie, Artuš se stal vůdcem všech Britů.

Hledání grálu

Na konci 12. století oživuje legendu francouzský básník Chrétien de Troyes. Do příběhu propašoval svatý grál: Kalich, ze kterého pil Ježíš při poslední večeři a do kterého byla zachycena jeho krev po ukřižování. Artušovská legenda se z válečně-romantické povídačky změnila na duchovní pátrání po grálu, který symbolizuje pravdu a dokonalost – a je proto extrémně těžké ho získat.

Artušova smrt •  Profimedia.cz

Vytištěný Artuš

Jednou z prvních tištěných knih v Anglii byla Smrt Artuše od Thomase Maloryho. Vyšla roku 1486 a Malory v ní šel na ruku králi Henrymu VII., jehož nejmladší syn byl pokřtěn jménem Artuš. V knize se opakují předchozí verze legendy a celá je napsána tak, aby posílila hrdost Britů na vlastní národní identitu. My jsme ten národ, jehož předek sjednocoval v dobách, kdy se všude okolo mlátili!

Ve věku páry

Poslední historickou érou, která artušovský mýtus pořádně okořenila, bylo 19. století. Viktoriánská Anglie udělala z hrdiny a jeho rytířů, z hradu Kamelot, z meče Excalibur a z posledního místa Artušova odpočinku – ostrova Avalon – symboly lidské snahy o dosažení dokonalosti. Místnosti královny Viktorie byly vyzdobeny artušovskými motivy a tím se existence krále jako skutečné postavy zacementovala do širokého povědomí. Jenže Artuš nikdy neexistoval.

 

Pravda o králi Artušovi: O kulatém stolu legendy lžou

Pravda o králi Artušovi: O kulatém stolu legendy lžou

Strážci galaxie Vol. 2: Co znamená 5 (!) bonusových scén v titulcích?

Strážci galaxie Vol. 2: Co znamená 5 (!) bonusových scén v titulcích?

Velká čínská zeď: Největší stavba ve fantasy

Velká čínská zeď: Největší stavba ve fantasy

Ghost in the Shell: Kyberpunk místo Avengers

Ghost in the Shell: Kyberpunk místo Avengers

 

Články odjinud