Animáky z Anifilmu: Výběr nejzajímavějších filmů

Animáky z Anifilmu: Výběr nejzajímavějších filmů
Sdílej
 
Máte po krk disneyovek? Zkuste něco jiného! Třeba některý z animáků, které se nám líbily na filmovém festivalu AniFilm.

 

Třeboňský festival animovaného filmu Anifilm už řadu let přináší to nejzajímavější z tvorby pro děti i dospělé. O pozornost publika mezi sebou soupeří režiséři a výtvarníci z celé planety. Jejich díla mají jak zamyšlený, tak bláznivě radostný nádech. Ábíčko je stejně jako v minulých letech partnerem festivalu. Ze stovek filmů jsme pro vás vybrali následující kusy.

Můj život Cukety

Když se řekne dětský domov, napadnou vás hned věci jako zničené životy, šikana, divní kamarádi, přísní vychovatelé a unavené učitelky v nepříliš hezké budově. Na takové místo se nechce nikdo dostat! Devítiletý chlapec přezdívaný Cuketa však nemá po smrti matky jinou možnost. Poznává se s dětmi z různých rozpadlých rodin a pomalu si k nim buduje přátelský vztah stejně jako k vychovatelům.

Můj život Cukety je celovečerní loutkový film od švýcarského tvůrce Claude Barrase. Všechny negativní motivy, které se k dětským domovům váží, zdatně překrucuje a ukazuje, že dospívání mezi sirotky může být příjemné a plné nečekaných dobrodružství. Cuketa objevuje svět, ale i sám sebe. Poznává vlastní pocity a bojuje s minulostí. Brilantně zvládnutá animace a celkové pozitivní vyznění příběhu udělaly z filmu jednoznačného favorita evropských festivalů. Není divu, že na Anifilmu získal první cenu v kategorii celovečerních filmů pro děti.

PŮVODNÍ NÁZEV Ma Vie de Courgette (Francie, Švýcarsko)

REŽIE Claude Barras

Dívka bez rukou

Bratři Grimmové sebrali na začátku 19. století tradiční německé pohádky, které inspirovaly třeba Sněhurku, Červenou Karkulku nebo Jeníčka a Mařenku. Řada příběhů je méně známá, třeba Dívka bez rukou. Výměnou za nekonečné bohatství dá mlynář ďáblovi ruce své dcery a ta pak hledá štěstí ve světě. Animák francouzských tvůrců má unikátní stylizaci, ve které jen několik tahů štětcem na nevýrazném pozadí vystihuje postavy, události a pocity. Pakliže to překousnete, což vám doporučujeme, čeká vás silný a krásný zážitek.

PŮVODNÍ NÁZEV La jeune fille sans mains (Francie)

REŽIE Sébastien Laudenbach

Molly Monster

Po vší té vážnosti z předchozích dvou filmů si odpočinete u milého dětského celovečeráku, který navazuje na televizní seriál o dobrodružstvích Molly Monster. Nepleťte si ji ale s Molly z Mupetů! Tahle kreslená dračice od Švýcara Teda Siegera je úplně jiná. Ve svém prvním filmu prožívá velké dobrodružství, když hledá rodiče, kteří odjeli na dovolenou vyklubat nového bráchu z dračího vejce. Přestože je snímek určen především vašim mladším sourozencům, u jeho povedené a výrazné animace se pobavíte i vy nebo vaši rodiče.

PŮVODNÍ NÁZEV Molly Monster

REŽIE Ted Sieger

Jak se mi potopila střední škola

Stejně jako ty české, jsou i americké střední školy samostatným světem. Jen o těch amerických se točí víc filmů, ať už komedií, nebo dramat. A dokonce i animák! Redaktoři školních novin v něm odkrývají interní skandál, který sahá do nejvyšších pater školního kolektivu, zatímco celý ústav prochází apokalyptickou destrukcí, protože stojí na okraji útesu. Kombinace středoškolské komedie a katastrofického filmu v zajímavém stylu výtvarných technik dělají ze snímku Dashe Shawa podívanou pro dospělejší diváky, nicméně to neznamená, že by tu vše bylo vážné!

PŮVODNÍ NÁZEV My Entire High School Sinking Into the Sea (USA)

REŽIE Dash Shaw

Spring Time-Old Man

Nebyl by to Anifilm, aby na něm nebyla zastoupena tvorba z animačního impéria – Japonska. Vybrali jsme pro vás videoklip Spring Time-Old Man od Uri Nakayamy. Ruční animací několika vrstev papíru vypráví příběh starce, který se loučí se světem. Obrazově i hudebně chytlavý videoklip stojí za zhlédnutí.

PŮVODNÍ NÁZEV Spring Time-Old Man

REŽIE Hoji Tsuchiya


Nejlepší hry podle Anifilmu

Filozofická skákačka Inside •  archiv

Speciální blok je na Anifilmu vyhrazen i hrám určeným pro počítače a telefony. Z nekonečného množství titulů porota vybrala pro kvalitní výtvarnou stránku a hratelnost filozofickou skákačku Inside a hravou Hidden Folks. Ještě jste o nich neslyšeli? Tak to koukejte napravit!

 

Výlety se Simpsonovými: Animovaná a šílená turistika

Výlety se Simpsonovými: Animovaná a šílená turistika

Indiana Jones: Sledujte nové dobrodružství

Indiana Jones: Sledujte nové dobrodružství

ABC VERDIKT: Mumie ožívá

ABC VERDIKT: Mumie ožívá

Wonder Woman: Amazonka překoná i Batmana a Supermana

Wonder Woman: Amazonka překoná i Batmana a Supermana

 

Články odjinud