Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie?

Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie?
Sdílej
 
Přestože je pirátská filmová série skvělé dobrodružství, nepleťte si ji se skutečností. Opravdoví piráti by se tomu, jak si je v 21. století představujeme, docela zasmáli.

 

Rozdílů mezi filmovými Piráty z Karibiku, kteří se v Salazarově pomstě vracejí do našich kin, a historickými hrdlořezy je celá řada. Asi tím nejvýznamnějším jsou samotné lodě, které piráti používali. Ve filmu můžeme spatřit Jacka Sparrowa nebo kapitána Barbossu plout na obřích třístěžňových galeonách, ale jejich skuteční předchůdci si na majestátní koráby nepotrpěli. Dávali přednost menším a co nejrychlejším lodím, aby mohli obratně manévrovat a vzít do zaječích v případě, že jim začne téct do bot.

Filmový kolotoč: Expedice, Piráti a další pouťové atrakce v kinech

Filmový kolotoč: Expedice, Piráti a další pouťové atrakce v kinech

Černé šalupy

Nejoblíbenějším dopravním prostředkem pirátů byly jednostěžňové plachetnice zvané šalupy. Byly určené k převozu zboží a stavěné pro plavbu v mělkých vodách. Mimoto vynikaly svojí rychlostí a obratností. S dobrým větrem v zádech uháněla šalupa až rychlostí přes deset uzlů, tedy okolo 20 km/h. Přes nevelké rozměry se na palubu navíc vešlo až 75 mužů.

V případě, že piráti natrefili na velké válečně lodě, které by jejich šalupy rozmetaly na třísky, dovedli se s nimi rychle stáhnout a schovat do bezpečí mělčin, kde by velké plachetnice uvízly na dně.

Model šalupy •  Profimedia.cz

Přepadení na moři

Piráti také na lodích ve skutečnosti nebojovali tak, jak to ukazují filmy, knížky a hry. Netoulali se po mořích a nepřepadávali lodě, které jim náhodou zkřížily cestu. Útoky pečlivě plánovali. Zpravidla se šeptandou dozvěděli například o tom, že příští týden má připlout obchodní loď plná cenností. Po cestě ji obklíčili několika malými loděmi a donutili vzdát se. V opačném případě následovala střelba z děl a obsazení paluby.

Smutný osud kapitána

Jak se pak vypořádat s velitelem nepřátelské lodi? Ve filmu by ho čekala procházka po prkně končící pádem do moře. Ve skutečném životě poraženého kapitána potkal ještě horší osud: Piráti ho provazem přivázali k lodní zádi lodi a táhli za sebou. Kapitán mohl jen doufat, že se rychle utopí. V opačném případě mu tělo rozdrásaly útesy a schránky měkkýšů přisedlých na kamenech.

Video se připravuje ...

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (SuperBowl 2017) • Zdroj: Falcon

Mapy pokladů? Kdepak!

Pravdivá není ani představa o tom, že piráti si ukradené bohatství zakopávali pod zem. Ta vznikla až s proslulou dobrodružnou knížkou Ostrov pokladů od R. L. Stevensona. Skuteční piráti svůj lup hned roztočili v nejbližším přístavu za holky, pití a hazardní hry. Jediný pirát, který doopravdy zakopal uloupený majetek, byl skotský privatýr William Kidd.

Bez pásky i papouška

Ostrov pokladů je vůbec bohatá studnice smyšlenek. Vznikla zde i podoba piráta s dřevěnou nohou a páskou přes oko. Ve skutečnosti piráti nebyli žádnou armádou invalidů. Stejné je to i s papouškem na rameni. Je pravda, že pokud pirát na ostrově chytit pestrobarevného papouška, mohl ho v přístavu dobře prodat, nicméně opeřenec na rameni nepatřil do jeho módní výbavy. Filmová série Piráti z Karibiku je zkrátka plná nepřesností. Nenechte se tím ale odradit! Nedíváte se na ni přeci proto, abyste měli jedničku z dějepisu, ale abyste prožili báječné dobrodružství. A to s filmovými piráty zažijete stoprocentně lépe než s jejich historickými vzory.


Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie? •  Profimedia.cz

Kdo byl kdo

Pirát

– námořní lupič, který přepadal lodě a vydával se na loupeživé výpravy na pobřeží.

Privatýr (také korzár)

– lepší sorta pirátů. Od své vlády dostal povolení kořistit na moři. Předpokládalo se však, že bude útočit jen na lodě cizích států.

Bukanýr

– pirát francouzského původu, který měl spadeno zejména na španělské lodě.


Piráti z Karibiku

Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie? •  Profimedia.cz

Prokletí Černé perly (2003)

V prvním pirátském dobrodružství jsme se seznámili s kapitánem Jackem Sparrowem, dezertérem Willem Turnerem a dcerou guvernéra Elizabeth Swann. Společně se zapletou do trablů s majestátní lodí Černá perla, kterou řídí nemrtví piráti a velí jí zombie kapitán Barbossa.

Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie? •  Profimedia.cz

Truhla mrtvého muže (2006)

Poté, co se Jack Sparrow stane kapitánem Černé perly a užívá si okamžiky pirátského štěstí, vstoupí mu do života starý dluh. Kdysi se totiž krví upsal strašlivému pirátovi Davy Jonesovi, který velí Bludnému Holanďanovi, legendární lodi duchů. Aby se nemusel stát členem jeho prokleté posádky, spojuje opět síly s Willem a Elizabeth.

Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie? •  Profimedia.cz

Na konci světa (2007)

Ve třetím díle série se podíváme i daleko za hranice karibských ostrovů. Jack je uvězněn v magické skříňce Davyho Jonese. Aby ho Will a Elizabeth vysvobodili, vydávají se až do Singapuru. Na paty jim přitom šlape Východoindická společnost, která chce všechny korzárské lodě nadobro potopit. Setkáme se i s koncilem nejmocnějších pirátů světa.

Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie? •  Profimedia.cz

Na vlnách podivna (2011)

Osm let po prvním dílu začíná Jackovi docházet, že život netrvá věčně. Vydává se proto najít pramen mládí. Po cestě se střetne se svou starou láskou Angelikou, dcerou kapitána Černovouse. Společně pak na palubě proslulé lodi Pomsta královny Anny hledají věčný život.

Piráti z Karibiku: Jak se liší film od historie? •  Profimedia.cz

Salazarova pomsta (2017)

Vypadá to, že Jack Sparrow má opravdu temnou minulost. Na moři se totiž objeví další z jeho starých nepřátel v nemrtvé podobě – španělský kapitán Armando Salazar. Touží zničit nejen Jacka, ale i všechny ostatní piráty. Aby mu v tom Jack zabránil, povolá starou partu včetně Willa a Elizabeth. Vypraví se na pouť za mocným artefaktem, Poseidonovým trojzubcem, který jako jediný může Salazara zastavit. V roli hlavního záporáka se představí Javier Bardem. Mimo to se můžete těšit na všechny oblíbené postavy z minulých dílů, které ve čtyřce chyběly.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Režie: Joachim Rønning, Espen Sandberg

Hrají: Johnny Depp, Javier Bardem, Keira Knightley

Premiéra: 25. května 2017

 

ABC VERDIKT: Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta je chutná!

ABC VERDIKT: Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta je chutná!

Král Artuš ve filmu a ve skutečnosti

Král Artuš ve filmu a ve skutečnosti

Velká čínská zeď: Největší stavba ve fantasy

Velká čínská zeď: Největší stavba ve fantasy

Nindžové: Ostří hoši starého Japonska

Nindžové: Ostří hoši starého Japonska

 

Články odjinud