Trilopark: Pravěká výstava

Trilopark: Pravěká výstava
Sdílej
 
Trilopark v pražských Nuslích právě otevírá úžasnou výstavu modelů pravěkých živočichů. Navštívili jsme ho, když se výstava chystala.

 

Někteří naši čtenáři-pamětníci si jistě vzpomenou na reportáž v léta 2014, kdy jsme o Triloparku psali poprvé. Tehdy fungoval pouhých pár měsíců a vůbec nebylo jisté, zda se takový odvážný projekt u nás chytne. Myšlenka Triloparku je předvádět návštěvníkům (především dětem) pravěké živočichy a fosilní nálezy, ale také v odborných workshopech ukázat, čím se zabývá paleontolog, tedy vědec, který zkoumá živočišné a rostlinné pozůstatky z pravěku.

Krásné pravěké modely

Trilopark se od naší první návštěvy přestěhoval do větších prostor a v mnohém zdokonalil a zprofesionalizoval. Výstava, kterou právě v těchto dnech otevírá, rozšiřuje sbírku věrných modelů pravěkých živočichů. Modely si provozovatelé Triloparku průběžně vytvářejí sami. Některé jste už mohli vidět na výstavách po celé republice, jiné jsou zcela nové a návštěvníkům se představí poprvé. Výstava má chronologický řád. Projdete v ní od prvohor až po čtvrtohory. Většinou uvidíte vždy model živočichů z těchto období a k němu fosilní nález části jeho těla nebo otisku. To nám přišlo jako bezvadný nápad, protože ze zkameněliny si laik těžko udělá představu, jak zvíře vypadalo a jak bylo velké.

Radek nasazuje modelu mamutí hlavy kel. Překvapivě není tak těžký, jak vypadá •  Honza Mudra

Workshopy

Hlavní činností Triloparku jsou dílny, ke kterým dojdete na konci výstavy. Tady si vyzkoušíte různé činnosti. Na pohled nejatraktivnější je vykopávka dravého dinosaura z písku. Štětcem postupně odkrýváte dinosauří kosti. Kostra je sice sádrová replika, ale zážitek je skoro autentický. Další činností je očišťování zkameněliny ručními nástroji. Můžete si tak z kamene vykutat skutečnou zkamenělinu trilobita, která se tam skrývala miliony let. Další oblíbenou činností jsou sádrové odlitky dinosauřích lebek či zkamenělých otisků trilobitů. Odlitky se pak namalují a napatinují, aby vypadaly autenticky. Nakonec si je můžete odnést domů jako suvenýr.

Vyhrabali jsme dinosaura: Ábíčko v Triloparku

Vyhrabali jsme dinosaura: Ábíčko v Triloparku

Výstava hlavně pro školy

Trilopark je otevřený pro veřejnost, ale většina akcí se tady pořádá na objednávku pro školy. Školní třída tady může zábavně strávit celý den a ještě si mnohému přiučí. Trilopark se svým takzvaným Mobilním triloparkem také vyráží s workshopy na školy po celé republice. Všechen materiál pro paleontologickou dílnu vozí s sebou. Letos se provozovatelů rovněž osvědčil příměstský tábor, který fungoval po většinu letních prázdnin. Ukázku z workshopů a veškeré kontakty najdete na webových stránkách www.trilopark.eu.


Tvůrci Triloparku

Model opeřeného dinosaura Compsognathus •  Honza Mudra


Radek Labuťa

je jedním ze čtyř zakládajících členů spol. Giganti s.r.o. mající na kontě např. úspěšnou expozici Doba ledová na pražském Výstavišti. Podstatnou náplní činnosti Radka Labuti je vytváření modelů vyhynulých zvířat v životní velikosti. Modely tvořil i pro Českou televizi, Chlupáčovo muzeum nebo pro výstavy Národního muzea, v němž byl do roku 2011 zaměstnán jako technik a preparátor. Vedle suchozemských živočichů se Radek věnuje modelování vyhynulých mořských faun, jako jsou trilobiti, hlavonožci, koráli nebo lilijice.

Ladislav Zedník

absolvoval geologii a paleontologii na PřF UK. Poté několik let v oboru pracoval, konkrétně se věnoval výzkumu prvohorních paleofaun. V roce 2008 však pozici vědeckého pracovníka opustil, doplnil si pedagogickou kvalifikaci a pracoval jako učitel. Rovněž píše poezii, za níž získal prestižní ocenění. V rámci interaktivně-výukového centra Trilopark se zabývá především vytvářením a koordinací výukových programů.

 

Dinosaurus, který kopal: hromové stehno

Dinosaurus, který kopal: hromové stehno

Rok pračlověka? 3 velké objevy

Rok pračlověka? 3 velké objevy

Dinosaurus ve vesmíru: Vyletěla si fosílie Rexe

Dinosaurus ve vesmíru: Vyletěla si fosílie Rexe

Klíčová slova:
trilopark, pravěk, výstava, reportáž
 

Články odjinud