Bojové sporty: U capoeiry se dokážu pořádně odvázat

Bojové sporty: U capoeiry se dokážu pořádně odvázat
Sdílej
 
Léto odjakživa patřilo venkovním aktivitám, především sportu. V redakci jsme se rozhodli pojmout sportování netradičně a Petr Vnouček pro vás připravil speciál o bojových sportech. Jako první přišla na řadu Capoeira. Nyní vám přinášíme rozhovor s mladým "zápasníkem" Michalem.

Michal (13 let) je z Potštejna ve Východních Čechách. K capoeiře se dostal před čtyřmi lety. Kromě ní se aktivně věnuje řadě dalších sportů. Letos vyhrál amatérskou kategorii v soutěži Capoeira Master Games.

Co tě na capoeiře nejvíc baví?
Asi že se u ní dokážu pořádně odvázat. Z pohybů mě nejvíc baví akrobatické kousky, různá salta, přemety a skoky, ve kterých se zdokonalujeme i na veřejných seminářích v Litomyšli.

Máš nějaký vzor?
Mým vzorem je Pavel Krupka známý pod přezdívkou Acheo. Vede semináře, na které docházím.

Capoeira je silně spjata s hudbou. Hraješ taky na tradiční nástroje?
Tak já hraju na atabaque, což je takový velký buben. Vyhrál jsem ho pro náš oddíl. Ostatní nástroje jsou drahé, nemáme na ně, takže máme zatím jenom tento buben a berimbu, kterou jsme také vyhráli. Hraje na ní kamarád, který se učí na kytaru, takže je z nás na tom hudebně nejlíp.

Co na něj hraješ?
Zkouším si různé rytmy. Ale nejčastěji hraju bengelu, což je středně rychlý rytmus.

Jaké jsou tvé dosavadní úspěchy?
Na letním soustředění Capoeira camp jsem vyhrál dovednostní soutěž Capoeira Master Games bez rozdílu věku v amatérské kategorii. Soutěžilo se například v chůzi po rukou se zavázanýma očima a v různých akrobatických prvcích, třeba série hvězd na čas.

Myslíš, že je capoeira užitečná i pro sebeobranu?
Capoeira sama o sobě ne, je to spíš tanec a akrobacie, ale získám tím sílu a obratnost, která se hodit může.

Jaká je tvoje vysněná meta? Co bys chtěl v capoeiře umět?
Můj cíl je být v tom samozřejmě co nejlepší, dlouho u ní vydržet a naučit se i nejtěžší prvky které ještě zatím nemůžu umět. Například dvojité salto pozadu a podobně.

Klíčová slova:
capoeira
 

Články odjinud