Nejlépe placený sportovec všech dob

Nejlépe placený sportovec všech dob
Sdílej
 
Možná jste si při pohledu na české fotbalisty hrající proti Litvě také povzdechli, jak je možné, že za svůj výkon berou takové peníze. Proč mají profesionální sportovci vydělávat mnohonásobně více než například lékaři nebo vědci. Vypadá to nespravedlivě. Pokud si ale myslíte, že jde o nějaký nový moderní trend, mýlíte se.

Podle profesore Petra Strucka z Pennsylvánské univerzity nebyl nejvíce vydělávajícím sportovcem v historii ani Cristiano Ronaldo, Roger Federer nebo Tiger Woods, ale římský vozataj jménem Gaius Appuleius Diocles, řečený Španěl.

Ten si - v té době neobyčejně oblíbených dostizích - vydělal téměř 36 miliard stříbrných sesterciů. Za to by se dalo ve 2. století po Kristu, kdy Španěl jezdil, koupit obilí pro celý Řím na jeden rok. Nebo třeba po dva a půl měsíce platit celou římskou armádu.

Petr Struck se tuto sumu pokusil přepočítat na dnešní měnu. Hodnota stříbra i obilí se za 2000 let změnila, proto použil ke srovnání právě vojáky a jejich platy. Ke srovnání si vzal armádu Spojených Států, která je dnes (stejně jako tehdy římská) největší na světě. Součet výplat příslušníků amerických ozbrojených sil za dva půl měsíce je nejméně 15 miliard dolarů. Ten propočet berte s rezervou, ale úplně nepřesný není. Protože nejlépe vydělávající sportovec dneška - Tiger Woods - získal na odměnách "jen" něco přes miliardu dolarů, vydělal si podle tohoto propočtu nejúspěšnější římský vozataj o řád více.

 

Ilustrace vozatajů •  shutterstock.com

Také si to zasloužil. Vozatajské závody v Římě probíhaly na oválech, jejichž délka nebyla na všech stadionech stejná. Bylo to doslova maso. Na úzké dráze bojovalo několik spřežení, v zatáčkách to byl jeden karambol za druhým. Účelem bylo, aby jezdec na křehkém vozíku taženém třemi nebo čtyřmi koňmi projel nejrychleji sedm kol. Ten, kdo to dokázal, a ve zdraví přežil, získal poté cenu. Do největší arény se v Římě chodilo na tyto závody běžně dívat přes tři sta tisíc diváků. Nejlepší profesionální závodníci patřili, podobně jako ve formuli 1, k různým stájím. V té době v Římě byly v "první lize" čtyři, pojmenované podle barev.

Špičkoví borci mezi nimi přestupovali a měnili své sponzory. Španěl-Diocles svůj první závod vyhrál za Bílé po čtyřech letech pak přešel k Zeleným, aby nakonec, už jako hvězda, "oblékl dres" červené stáje. Když ve věku 42 let skončil, měl za sebou více než 4000 závodů, 1462 jich vyhrál a v 861 byl druhý. Alespoň tak to stojí na pomníku, který mu jeho fanoušci postavili.

Klíčová slova:
vozataj, španěl
 

Články odjinud