Plážový volejbal dobývá svět

Plážový volejbal dobývá svět
Sdílej
 
Pláže mají pro nás vnitrozemce nádech exotiky a prázdninového lenošení. Ale ani ten největší lenoch nevydrží celý den jen střídavě ležet na sluníčku nebo se šplouchat v moři.

Pláže naštěstí nabízejí spoustu možností, jak se zabavit. Od procházek podél pobřeží a sbírání mušliček přes stavby pískových hradů až po nejrůznější sportovní aktivity. A tím nemyslíme jen ty v mořských vlnách. Rovná písčitá plocha je ideálním hřištěm - stačí do písku vyrýt pár čar a sehnat nějaký lehký míč, badmintonové pálky, frisbee nebo jiné podobné vybavení.

Vojáci to rozjeli

Právě tak se začala psát historie plážového volejbalu (beachvolejbalu - čti "býčvolejal") - původně rekreační míčové hry, která se tak rozšířila, že se v roce 1993 probojovala do oficiálního seznamu letních olympijských her. I když se první zaznamenaný turnaj v plážovém volejbalu odehrál v roce 1915 na slavné pláži Waikiki na Havaji, do povědomí široké veřejnosti ho dostali až američtí vojáci, kteří po první světové válce trávili volný čas na plážích v Kalifornii a dlouhou chvíli zaháněli volejbalem. Ten se v té době nijak nelišil od volejbalu halového, proti sobě hrála dvě šestičlenná družstva a také míč byl klasický volejbalový.

Santa Monia

Volejbalová utkání na pláži si rychle oblíbila široká veřejnost - byla to hra všem dostupná a navíc zábavná i pro diváky. V roce 1920 postavilo kalifornské město Santa Monica nová mola a přístavní hráze a mezi nimi vznikly rozsáhlé písečné pláže pro veřejnost. Na nich se brzy objevila první stabilní volejbalová síť. Do dvou let vzniklo v Santa Monice 11 klubů plážového volejbalu a o další dva roky později se uskutečnil první meziklubový turnaj. Měl obrovský úspěch a Santa Monica se stala volejbalovou velmocí. Byl to však stále jen rekreační sport a zůstal jím až do roku 1976.

Změna je život

Do Evropy se plážový volejbal dostal v roce 1930 a první zemí, kde si získal oblibu, byla Francie. V témže roce došlo ke zcela zásadní změně pravidel hry. Změnil je překvapivě halový volejbalista Paul "Pablo" Johnson. Když jednou v létě čekal na pláži na své spoluhráče, rozhodl se, že než se dostaví všichni do počtu šest proti šesti, zahraje si s těmi, kteří už jsou na místě, hru ve čtyřech - dva proti dvěma. Od té doby má družstvo plážového volejbalu pouze dva hráče.

Mistři i bez pláží

Naše země příliš plážemi neoplývá, a tak není divu, že si k nám plážový volejbal hledal cestu dlouho - první písková hřiště začala vznikat až v 80. letech minulého století. Přesto si u nás rázem získal velkou oblibu a zanedlouho se naši sportovci probojovali mezi světovou elitu. V roce 1996 zvítězily naše týmy na mistrovství Evropy, o dva roky si tento úspěch zopakovaly a 1999 porazila naše volejbalová dvojice dosavadní brazilské mistry světa.

Klíčová slova:
beach, volleyball
 

Články odjinud