Fotbal s šiškou: Takhle "kopou" v Americe

Fotbal s šiškou: Takhle "kopou" v Americe
Sdílej
 
Všude na světě vám lidé řeknou, že milují fotbal. Ne všude ale mají na mysli tu samou míčovou hru. Zatímco v Evropě si představí, jak ve finále Ligy mistrů posílají nohou kulatý míč do sítě, v Americe chtějí při Super Bowlu položit šišatý balon v koncové zóně.

Kořeny amerického fotbalu se dají vystopovat už v polovině 19. století, kdy se z různých obměn fotbalu začalo tvořit ragby. Ve školách po celých Spojených státech se nezávisle hrála spousta "sportů" nazývaných fotbal. Vznikala oproti ragby nová pravidla - povolena například byla dopředná přihrávka - která se na začátku 20. století sjednotila.

Roku 1920 vznikla (ještě pod jménem Americká asociace profesionálního fotbalu) Národní fotbalová liga a brzy se stala nejdůležitější soutěží amerického fotbalu. Jejím vyvrcholením je Super Bowl, finálový zápas play-off. Jedná se o nejsledovanější každoroční událost. Letos v televizi finálový zápas sledovalo 106,5 milionu diváků, což překonalo rekord, který do té doby držel televizní seriál M*A*S*H.

Skoky z útesu: Z nuly na stovku za tři vteřiny

Skoky z útesu: Z nuly na stovku za tři vteřiny

Touchdown

Cílem hráčů je pochopitelně získat více bodů než jejich soupeři. Skórovat se dá hned několika způsoby. Když hráč doběhne s míčem do koncové zóny soupeře nebo v ní zachytí přihrávku, zaznamená touchdown. Ten se počítá za šest bodů. Na rozdíl od ragby není potřeba, aby se hráč dotkl míčem země.

Po touchdownu dostane tým ještě další možnost navýšit své skóre. Míč se postaví tři yardy od koncové zóny a mužstvo dostane možnost rozehrát akci a pokusit se o další touchdown za dva body nebo vykopnout míč ze země do branky za bod.

Vedle touchdownu lze ze hry skórovat kopem ze země za tři body (field goal) či složit hráče s míčem v jeho vlastní koncové zóně za body dva (safety).

Profesionální wrestling

Profesionální wrestling

Tam a zase zpátky

Skórování není jedinou součástí hry. Aby hráč mohl svému družstvu udělat nějaký ten bodík navíc, musí nejprve celý tým vytvořit příležitost.

Tým, který má v držení míč, je tzv. útočící mužstvo. Má čtyři pokusy posunout se s míčem z místa rozehrávky (line of scrimmage) alespoň o deset yardů dál směrem k soupeřově končící zóně. Lze toho docílit přihrávkou, během s míčem či nákopem.

Obrana se naopak snaží akci zabrzdit například tím, že útočícího hráče složí nebo vytlačí mimo hřiště dřív, než se s míčem o těch deset yardů posune. V takovém případě zůstává míč nadále v držení útočícího týmu, ten ale ztrácí jeden pokus. Okamžitě může obrana pro svůj tým získat míč tak, že zachytí přihrávku nebo míč, co vypadl útočícímu hráči z rukou.

S těmito znalostmi lehce při sledování zápasu pochopíte, o co jde. Kompletní pravidla jsou ale mnohem komplikovanější a obsáhlejší.

Americký fotbal v ČR

První český tým - Prague Lions - byl založen roku 1990 a už o čtyři roky později vznikla Česká asociace amerického fotbalu, která pořádá i soutěž o mistra ČR. Nejúspěšnější jsou týmy z Prahy, Lions a Panthers, a získaly dohromady 16 titulů! Více informací o českých klubech najdete na caaf.cz.

 

Články odjinud