Lezení v ledu: adrenalin na zamrzlých stěnách

Lezení v ledu: adrenalin na zamrzlých stěnách
Sdílej
 
Ať už v horách, nebo na umělé stěně - když se k lezení přidá led, lezečky jsou nahrazeny mačkami a do rukou patří cepíny.

Lezení v ledu toho nemá s běžným horolezením mnoho společného. Rozhodně méně než bychom čekali. Cíl zůstává samozřejmě úplně stejný - vyšplhat na vrchol, nicméně prostředky jsou úplně jiné. Jelikož povrch, po kterém se leze, je pokrytý ledem a holé prsty a lezečky nestačí k udržení na stěně, využívá se speciálního vybavení.

Na boty si lezci připevňují mačky, tedy násady na boty s kovovými hroty, které drží nohu pevně na ledu, a do rukou si berou cepíny, které si můžeme představit jako malé krumpáče. Dokáží se zaseknout do ledu a umožnit tak výstup po kolmých stěnách, ale na druhé straně i zastavit pád po ledovci se klonem přes 45 °.

Rakouský závod v drytoolu •  Libor Hroza

Nebezpečná jízda

Zabrzdit takový pád ale není žádná sranda. Rychlou cestou do pekel je brzdění mačkami, hrozí totiž nejenom vykloubení nohou, ale i naprostá ztráta kontroly. Když z ničeho nic zaseknete nohu do ledu, pravděpodobně to s vámi mrskne „do všech stran“ a do stabilní pozice se už nedostanete. Je to vlastně podobné jako na kole brzdit ve velké rychlosti předním kolem. Ideální způsob jak zabrzdit, je lehnout si na břicho čelem k vrcholu kopce, zvednout nohy a tlačit špičku cepínu nad úrovní ramen směrem do ledu. Tentokrát brzdíme správně - zadním kolem.

V horách i v halách

Lezení v ledu můžeme rozdělit na dvě větve - přírodní a závodní. Přírodní se odehrává na naturálně vytvořených ledovcích, které lezci musejí překonávat při výstupech v horách (například na Matterhorn). V poslední době je stále oblíbenější a oblíbenější nová forma v podobě lezení na krátkých ledových plochách. Lze je totiž obejít a jistit zeshora. Horní jištění je mnohem bezpečnější, protože v případě pádu se lezec nepropadne o víc než několik málo metrů. Při jištění zdola propadne minimálně k poslednímu šroubu, který do ledové stěny umístil.

Čtyři ledové disciplíny

Závodní lezení v ledu probíhá na uměle vytvořeném ledu a zahrnuje hned několik disciplín - lezení na rychlost, na obtížnost, ice climbing a drytool. Při všech disciplínách je důležitý čas, za který lezec stěnu zvládne; výrazně se však liší charakter stěny. Při lezení v ledu nelze zajistit, aby stěna byla unifikovaná a časy závodů na rychlost tak šly porovnávat s výkony sportovců po celém světě. Proto při soutěžích na rychlost je principem připravit trať lehčího charakteru, která jde vysloveně prolétnout za několik desítek vteřin. Lezení v ledu na obtížnost je samozřejmě principiálně odlišné - trať je těžká, aby co nejlépe prověřila sílu a techniku závodníka.

Drytool je lezení v ledu na suché stěně. Na první pohled odporující si tvrzení ale dává smysl. Led je nahrazen jinými prvky s podobnými vlastnostmi. Velice často se používá dřevo, jelikož se do něj cepín zasekává i vyndavá stejným způsobem jako na pravém ledu. Ice climbing je moderní disciplínou, jejímž cílem je dostat se co nejdříve na zimní olympiádu. Představte si drytool s ledovými plochami.

Rakouský závod v drytoolu •  Libor Hroza

Není led jako led

Existují dva typy ledu, vodní a firn vznikající opakováním natáváním a zamrzáním sněhu. Na umělých stěnách se používá pouze vodní, v přírodě můžeme narazit jak na zamrzlé vodopády, tak i na zmiňovaný firn. Vodní led bývá příkřejší a tvrdší. Z firnu jsou tvořeny třeba pevninské ledovce a je naopak menší. Pro každou možnost se používají trochu jiné cepíny. Do vodního ledu se hodí ostré špičky, které se zaseknou do okraje ledu a pevně drží. Do firnu se cepín zarazí snadněji, ale na druhou stranu v něm cepín hůře drží. Používají se proto cepíny s banánovitou špičkou zahnutou směrem vzhůru, ostrý cepín by totiž mohl firn pod sebou jednoduše proříznout.

Zajímavá je i instalace jištění. Do skály se vkládají klíny, do ledu se šroubují speciální duté šrouby. Logicky bychom je šroubovali zeshora směrem dolů, avšak v případě pádu by trh mohl šroub prostě vylomit - vodní led je sice tvrdý, ale velice křehký. Lepší je proto šroub instalovat zespoda, led jej obepne a v případě pádu ho trhem nevytáhnete.

Česká hvězda

V ice climbingu máme velice úspěšnou reprezentantku dvaadvacetiletou studentku práv Lucii Hrozovou, která se drží na průběžném druhém místě ve světovém poháru. Leze však i ostatní disciplíny. V nedávném MČR v lezení v ledu na rychlost ve Víru na Vysočině své soupeřky doslova vyškolila. S časem pod minutu a půl by se neztratila ani mezi muži a druhé ženě nadělila téměř minutu! Úspěchy v rychlosti slaví i na mezinárodní scéně - na Evropském poháru okupuje první místo a pravděpodobně i celou soutěž vyhraje.

Jak vytvořit led?

Asi si říkáte, jak se může ten led na stěnu dostat. Když je pod nulou a stěna je venkovní, využívá se kupříkladu vodní dělo jako při zasněžování sjezdovky. Kryté stěny mohou být umístěny do obřích ledniček, které neustále drží teplotu na stěně pod nulou, nebo mohou být chlazené obdobně jako třeba ledová plocha na hokejovém stadionu. Existují dokonce obří haly, ve kterých je uměle udržovaná teplota pod bodem mrazu.

Severské cestování: projížďka na psovi

Severské cestování: projížďka na psovi

Vodní pólo: rachot nad hladinou

Vodní pólo: rachot nad hladinou

Klíčová slova:
led, lezení
 

Články odjinud