Z deníku discgolfové hvězdy Kryštofa Nováka: Má discgolfová sezóna 2017

Z deníku discgolfové hvězdy Kryštofa Nováka: Má discgolfová sezóna 2017
Sdílej
 
Mistr České republiky v discgolfu Kryštof Novák shrnul pro ábíčko svojí sezónu 2017. Přečtěte si, čeho chtěl dosáhnout - a co se mu povedlo!

 

Je listopad 2016 a zvoní mi mobil. Finské telefonní číslo. Zvedám, údivem otevírám pusu, se vším souhlasím a pokládám. Moje srdcová záležitost, značka discgolfových disků Discmania, se rozhodla, že mne vezme pod svá křídla. Stávám se jejich prvním sponzorovaným hráčem ve střední Evropě! Bude to velké.

Od začátku...

Na turnaji Konopiště Open 2017 •  Kryštof Novák, Albatros team

Na začátku sezóny 2017 jsem si sepsal cíle, kterých v ní chci dosáhnout. Mimojiné jsem se chtěl stát Mistrem ČR a zúčastnit se minimálně 2 turnajů Disc Golf World Tour. Česká nejvyšší soutěž (1. Disgolfová liga, dále jen 1. DGL) se skládá z 12 turnajů, nicméně reálně se počítá jen 6 největších. Byl jsem odhodlán zúčastnit se jich a vyhrát celou soutěž. K tomu bylo v plánu několik mezinárodních turnajů. Nebudu se rozepisovat o všech, vypíchnu jen ty nejdůležitější.

ADD 2017 (u Plzně, 1. až 2. dubna)

Na turnaji ADD 2017 ve Šťáhlavech •  Kryštof Novák, Albatros team

V minulosti jsem se tady nikdy neumístil dobře, ale teď to (díky počasí a dobrému rozpoložení) vypadalo od začátku nadějně. V prvním kole jsem zahrál solidních -9, ztrácel jsem jeden hod na několikanásobného Mistra ČR Lukáše Filandra. Druhé kolo taky -9, čímž jsem se dostal do vedení. Třetí kolo zase -9, před 9 jamkovým finále vedu o 4. To jsem ale psychicky vůbec nezvládl. Nejsem zatím úplně zvyklý se na takhle velkých turnajích umisťovat na prvním místě (spíš na druhém) a to se podepsalo zejména na mojí krátké hře, na kterou běžně dost spoléhám a považuji ji za svoji přednost. Po finále jsme měli stejně, po rozhozu vyhrál Lukáš. Samozřejmě mě to dostalo, vítězství jsem mohl mít bez problému v kapse, ale z každé takové chyby je třeba se poučit a už ji nezopakovat... Doma jsem trénoval puttování víc, než kdy dřív.

CEDGC - Mistrovstí Střední Evropy v discgolfu (Chorvatsko, 10. až 11. června)

Na turnaji CEDGC 2017 v Chorvatsku •  Kryštof Novák, Albatros team

Už od začátku sezóny jsem věděl, že červen pro mne bude tím vůbec nejdůležitějším měsícem. CEDGC částečně probíhalo na golfovém hřišti a částečně v lese, což mi dost vyhovovalo, a já tak byl připraven překonat svůj loňský výsledek (2. místo). V prvním kole se (hlavně kvůli dešti) všichni rozkoukávali, ale během druhého a třetího bylo třeba přitvrdit. Začal jsem parem, ve druhém -6 a ve třetím -5, což mě před finále dostalo do jednohodového vedení. Slovenský Michal Kúdela však ve finále zařadil vyšší rychlost a díky téměř bezchybné hře mě po pár jamkách stáhl. Kvůli hrubé chybě na poslední jamce nakonec o jeden hod vyhrál. Poučení číslo dvě.

Mistrovství ČR (Kadaň, 17. až 18. června)

Pohár z Mistrovství České republiky 2017 •  Kryštof Novák, Albatros team

Naposledy jsem tu byl v roce 2014 a vyhrál, kadaňské hřiště mám rád a mojí hře sedí, proto jsem měl už před turnajem celkem dobrý pocit. Předpověď počasí byla taky perfektní. První kolo jsem měl solidní, druhé strašné, třetí ok a v semifinále jsem naštěstí zazářil a nabral náskok 4 hodů. Ve finále jsem nic neriskoval, náskok udržel a stal se Mistrem ČR v discgolfu pro rok 2017! Cíl splněn.

Strudengau Open 2017

Na turnaji Strudengau Open 2017 •  Kryštof Novák, Albatros team

Závěrečný turnaj EuroProTour v malebné rakouské krajině jen kousek od českých hranic. Je tam zkrátka krásně, navíc se mi tam vždycky dařilo. Letos jsem měl za cíl dostat se do top 5, což se mi nakonec díky solidním výkonům podařilo a v konkurenci Vicemistra Evropy 2016 a pár dalších špičkových hráčů jsem bral krásné 2. místo, o kterém se mi před turnajem samozřejmě ani nesnilo.

Vesec Open 2017

Vítězství na Vesec Open 2017 •  Kryštof Novák, Albatros team

Konečně zase turnaj, na kterém se potká celá česká špička, navíc s několika solidními Němci. Navíc jsem z Rakouska celkem rozjetý, tak by to mohlo dopadnout dobře. Na druhou stranu je na velmi dlouhém a kopcovitém hřišti, které mi v minulosti úplně nesedělo. Díky vyrovnaným výkonům a silnému finále se mi ale podařilo zvítězit s náskokem 7 hodů na druhé místo (loňský vítěz Carl Rose) a 9 hodů na třetího Lukáše Filandra.

Sečteno a podtrženo

Kryštof Novák dohazuje na turnaji Moravian Open 2017 •  Kryštof Novák, Albatros team

Vypadá to, že sezóna 2017 byla mou doposud nejúspěšnější ze všech. Jsem mistrem ČR, vicemistrem Střední Evropy, mám i 2. místo z evropské tour a Českou 1. DGL jsem taky vyhrál. Co z toho plyne za ponaučení? Když vás něco baví, opravdu od srdce, nic vám nestojí v cestě stát se nejlepším. Stačí si to uvědomit, stanovit si (postupné) cíle a makat. Makat, makat, makat. Sám se nestačím divit, čeho se mi podařilo dosáhnout.

Přečtěte si také:
Video seriál: Škola discgolfu

Video seriál: Škola discgolfu

Mistrovství v discgolfu: Češi bodovali!

Mistrovství v discgolfu: Češi bodovali!

Jak hraje disc golf mistr světa? Takhle!

Jak hraje disc golf mistr světa? Takhle!

Škola discgolfu s ABC IV: Bez forehandu ani ránu!

Škola discgolfu s ABC IV: Bez forehandu ani ránu!

Video se připravuje ...

Škola discgolfu s ABC I Co je to Discgolf • Zdroj: ABC

Video se připravuje ...

Škola discgolfu 2: Jak házet backhandem • Zdroj: ABC

Autor

Kryštof Novák

 

Články odjinud