Jak se fotí adrenalin?

Jak se fotí adrenalin?
Sdílej
 
V roce 1996 vyhrála na Olympijských hrách v Atlantě vodní slalom kajakářka Štěpánka Hilgertová. Její vítězství tehdy teprve devítiletého Vávru Hladíka inspirovalo natolik, že si z mnoha sportů, kterým se v dětství věnoval vybral právě kajak.

 

Tomu se záhy, díky nabídce juniorského reprezentačního družstva, začal věnovat opravdu naplno. Ukázalo se, že to byla dobrá volba. Když v roce 2004 vybojoval na MS v rakouském Loferu 3.místo, byl nejmladší z týmu.

Od svých patnácti let je reprezentantem ČR a v roce 2007 se kvalifikoval do seniorského českého národního týmu. Od té doby je jeho jméno skloňováno pouze s velkým respektem. Nejen, že vyhrál Světový pohár s překvapivým náskokem, ale také se kvalifikoval na Olympijské hry v Pekingu kde dojel na 11. místě.

Pevná fixace fotoaparátu na špici kajaku pomocí voděodolné lepicí pásky. •  Vítek Ludvík



Jde do tuhého!

Usměvavý sympaťák s podmanivě modrýma očima byl v kanoistickém areálu v pražské Tróji přesně na čas, připravený s úsměvem na focení. Přesto, že byl chladný listopadový den, ochotně oblékl neopren a na svůj kajak si nechal přimotat fotoaparát a malou kameru.

Fotograf Vítek Ludvík si totiž vzal do hlavy, že pomocí techniky pořídí originální snímek přímo ze špice kajaku. Jakmile Vávra poprvé dravě projel peřejemi umělého kanálu, byla v nás všech malá dušička. Když se pak ale vynořila špice kajaku ven z vody a ukázalo se, že fotoaparát ani kamera neuplavala, uklidnili jsme se a soustředili na výsledek focení.

Fotograf adrenalinových chvil

Vítek má za sebou několik focení vodního slalomu. Kromě Vavřince Hradílka fotografoval na umělém vodáckém kanále také Vítka Gebase. Dosud však vždy pouze z břehů kanálu nebo z raftu plujícího před Vavřincem při závodech na Lipně.

Tentokrát se rozhodl pro focení přímo z vody. Přesto, že vzhledem k poloze slalomové dráhy na dolním toku Vltavy je zaručen její celoroční provoz, s ohledem na studenou vodu muselo být vše předem skvěle připraveno. První věc, kterou fotograf v podobných případech řeší je jak zajistit fotoaparát před vniknutím vody do jeho mechaniky. Kromě fototechniky, která je vodotěsná a používá se například při potápění, existují také pouzdra na klasické fotoaparáty, vyrobená z odolného plastu.

Zmáčknutí spouště zase obstarával dálkový, radiově řízený odpalovač, který svíral fotograf na břehu. Jeho propojením se zábleskovým světlem bylo možné ve chvíli kdy cvakla spoušť zároveň odpálit blesk. Energii pro světlo nosil Vítek v brašně na rameni, schovanou v malém, externím bateriovém generátoru. Zbývalo jen správně nastavit na fotoaparátu čas a clonu a mohl být umístěn do pouzdra, pečlivě uzavřen vodotěsným zapínáním, připevněn na špici kajaku.

Fotograf si připravuje všechny technické pomůcky, které bude •  Vítek Ludvík

Minirozhovor:

Vávro, jak se dá skloubit dráha profesionálního sportovce se studiem?

V současné době, kdy to dělám vrcholově jsem musel přerušit studia na ČZU v Praze, obor Vodohospodářské stavby. Plánuju návrat, možná však změním obor.

Jak to, že jsi nevyhrál olympiádu?

Byla to moje první zkušenost s velkým závodem a také s obrovským zájmem médií, najednou byl kolem mě šrumec. Na druhou stranu, neměl jsem v Pekingu svýho trenera ani fyzioterapeuta, byla to souhra spousty faktorů. Při kvalifikaci jsem jel dobře, byl jsem se svým výkonem spokojenej, při závodě jsem skončil na 11. místě,, překvapilo mě jak moc těsný to bylo. Neúspěch mě mrzí tím víc, že jsem nebyl bez šance, naopak, ale byl to jeden závod z mnoha, budou další.

Znáš spoustu zajímavých světových tratí, ale co voda z Vltavy, chutná?

Kanál v Troji mám rád, jezdím tu od malička. Jasně, že se stane, že si loknu. Se svoji výškou jsem obklopenej vodou skoro pořád, tím jak jsem nízko. Můj žaludek s tím ale nemá problém, nikdy mi nic nebylo.

Láká tě freeride?


Extrémní závody mě úplně nelákají, spíš mě láká spousta nádnernejch řek, jednou až nebudu závodit bych rád dělal expedice na místa jako je Afrika, Grónsko, Kanada, Sibiř...

Otužuješ se?

Nijak zvlášť, hlavně samotným tréninkem, ale už jsem zkoušel i kryoterapii a chtěl bych to zkusit znovu.

Co tě čeká v nejbližší budoucnosti?

V lednu mě čeká první závod na Novém Z’élandu, potom nominace do reprezentace, pak Mistrovství Evropy do 23 let.

Jak se v zimě připravuješ?


Moje zimní příprava zahrnuje spoustu dalších sportů, běh, jízda na kole, hokej, lezení, důležitá je gymnastika, běžky, já sám jezdím ještě na lyžích a SNB.

Řešíš nějak životosprávu?

Dělám sport na plno, snažím se připravit se co nejlíp, ale když mám na něco velkou chuť nijak zvlášť to neřeším.

Vavřinec Hradílek •  Vítek Ludvík



Vavřinec Hradílek (22)
přezdívka Vávra
disciplína vodní slalom, kajak
povolání student
koníčky sport, hudba, cestování, přátelé
Web www.vavrahradilek.cz
Úspěchy 1. místo na Mistrovství Evropy 2009 do 23 let, 3. na Světovém Poháru 2009, 11. místo na Olympijských hrách 2008, 1. na Světovém Poháru v Praze 2007


Vítek Ludvík (36)
povolání fotograf
koníčky paragliding, surfing, snowboarding
web www.sharp-pictures.net
úspěchy: umístění mezi 10 top fotografy světa v soutěži Red Bull illume, v kategorii PLAYGROUND,2007, první cena v soutěži Štíty Viléma Heckela 2007


Kanál TROJA

Průměrný roční průtok v této části řeky činí cca 60 m3/s .
Technické parametry: Délka 410m, šířka 12 - 14 m, převýšení 3,6 m, průtok 16 m3/s, obtížnost WW 3- 4 .

Naleznete ho na trase cyklistické stezky z Prahy Libně. Trať se využívá pro trénink začátečníků, pokročilých, ale i reprezentantů. Konají se zde národní i mezinárodní závody.

 








 

Články odjinud