ADRENALIN: Gladiátoři na motorkách

ADRENALIN: Gladiátoři na motorkách
Sdílej
 
Praha zažila obrovský svátek freestyle motocrossu. Jubilejní desátý ročník Gladiator Games určoval trendy FMX roku 2009 a málokterý z návštěvníků na něj jen tak nezapomene.

 

 

Nestává se často, aby se do našeho hlavního města sjela absolutní špička světového freestyle motocrossu (FMX). Který z jezdců by si ale nechal takový svátek jednoho z nejšílenějších sportů na světě ujít. A ujít si ho nenechali ani diváci, kteří 28. listopadu 2009 vyprodali pražskou O2 Arenu hned dvakrát. Odpolední a večerní show dohromady navštívilo téměř 28 000 diváků.

 

Foto:  David Blažek

UFO na začátek
Kulaté narozeniny oslavily Gladiator Games v netradičním sci-fi kabátu. Kdo opět čekal mramorové sloupy a zástupy římských bojovníků, nedočkal se. Místo obřích pochodní potemnělou halu rozsvítily dva „prameny“ laserů, které na přistání navedly kosmickou loď. Když přistála a otevřela dveře, z oblaku dýmu se vynořila skupinka zvláštních bytostí. Byli to gladiátoři z budoucnosti (mimo jiné i filmový predátor) v čele s Leošem Marešem, jež celou akci moderoval, ve velmi podivném účesu a ještě podivnějším obleku z miniaturních zrcátek, který prý vážil třicet kilo.

 

Jezdcem v deseti letech
Jelikož koncentrace jezdců byla na této akci opravdu vysoká, nezbylo než soutěžit v šesti týmech po čtyřech jezdcích (viz Soupiska). Na obřích tabulích na motorech kosmické lodi se rozsvítily soupisky týmů a začaly představovací jízdy. V těch jezdci předvedli hlavně starší triky jako cliff hanger, nothing, no hands a další. Ještě před nedávnem by divákům u této podívané padala čelist k zemi, hranice FMX se ale stále posouvají dál a dnes jsou tyhle parádičky dobré opravdu spíš na rozehřátí. A to jak jezdců, tak publika. To se do varu dostalo poprvé, když na plac vjely dvě naděje českého FMX – teprve desetiletý Matěj Česák a dvanáctiletý Zbyněk Kobián. Při pohledu na jejich sebejistou jízdu na pitbikách, což jsou zmenšeniny klasických motokrosových motorek, se doslova tajil dech.

 

Prohlédněte si super fotky z Gladiator Games v naší galerii. Fotku zvětšíte dvojklikem!

 

 

Opatrně s tím primátorem!
Intenzita show od té doby už jen vzrůstala, čemuž pomohlo i salto na sněžném skútru v podání Justina Hoyera. Úžasný trik. Po něm přišly na řadu závody. Tedy jestli se o letošních Gladiator Games dá jako o závodech vůbec mluvit. Tento ročník byl přeci jenom hlavně oslavou jubilejních narozenin nejstarších FMX závodů v Evropě a celá akce se tak blížila spíš exhibici. Jak jinak si vykládat, že výkony týmů hodnotilo místo odborné poroty publikum, které největším aplausem podporovalo hlavně domácí tým Bohemians. I přes tento „handicap“ ale dokázali ve večerním klání zvítězit favorizovaní Ultimatos, kteří potvrdili svou pozici allstar týmu. Po hlavním klání přišlo odlehčení ve stylu dalšího šíleného kousku – Petr Pilát si na motorku posadil pražského primátora Pavla Béma a skočili spolu backflip, tedy trik, který se ještě před pár lety zdál absolutně nedosažitelný.

 

Foto:  David Blažek

Létající kolos
I když salto dvou jezdců na jedné motorce publikum rozdýchalo horko těžko, vrchol večera měl teprve přijít. Už v létě pořadatelé Gladiator Games slibovali něco opravdu velkého, něco co tu ještě nebylo. Sehnali klasický silniční Harley Davidson (model XR 1200 Sportster) a trochu ho upravili. Proč? Rozhodli se totiž, že na něm někdo skočí backflip a vězte, že na skoky, létaní a salta tento kolos vážící 270 kilogramů rozhodně není zvyklý. Na podzim padl los na amerického jezdce Chucka Carotherse (32), který se na FMX scénu uvedl jako progresivní jezdec, když přišel s několika novými triky. Jmenujme především body varial, což je otočka o 360º nad sedlem, se kterou vyhrál v roce 2004 prestižní FMX závody X-Games. Neuvěřitelné se stalo skutečností, a i když Chuck neměl na trénink moc času, podařilo se mu motocykl ve vzduchu otočit a dopadnout. I když trochu natvrdo.

 

Podařené oslava
Narozeniny se Gladiator Games vyvedly na jedničku a mnozí o nich mluví jako o jedné z nejlepších FMX akcí vůbec. Hlavně triky jako backflip dvou lidí na jedné motorce a backflip na silniční motorce, zase posunuly hranice tohoto sportu o kousek. Snad jediné, co se dá organizátorům vytknout, je markantní rozdíl mezi oběma show. Návštěvníci odpolední akce, kteří večerní představení sledovali v televizním přímém přenosu, museli mít pocit, že si místo opravdové FMX řeže, zaplatili lehčí odpolední trénink.


Soupiska týmů Gladiator Games 2009
Bohemians
Petr Kuchař (CZ), Petr Pilát (CZ), Ondřej Záruba (CZ), Zdeněk Fusek (CZ)
Nutcase Martin Koreň (CZ), Libor Podmol (CZ), Justin Hoyer (USA), Nick Franklin (Nový Zéland)
Romanos Massimo Bianconcini (IT), Vani Odera (IT), Marcelo Simoes (Brazil), Chris Birch (UK)
Mo Bros Sean Nielson (USA), Morgan Carlson (SWE), Gilles De Jong (Nizozemí), Jimmy Verburgh (BEL)
Casinos Dustin Miller (USA), Mike Mason (USA), Jeff Fehr (CAN), Reagan Sieg (CAN)
Ultimatos Eigo Sato (JAP), Robie Maddison (USA), Jeremy Stenberg (USA), Dany Torres (ESP)

 

Harley Davidson za odměnu
V průběhu večera byli oceněni i dva jezdci – legendární Travis Pastrana a otec českého FMX Petr Kuchař. První jmenovaný dostal hned dvě prestižní ocenění za nejlepšího FMX jezdce uplynulého desetiletí, kterým ho vyhlásila jak odborná porota, tak porota, tak fanoušci v internetovém hlasování. Obrovského potlesku se pak dostalo i Petru Kuchařovi, jenž za svůj přínos české FMX scéně dostal od organizátorů akce zbrusu nový Harley Davidson. Dojatý a překvapený „Kuchta“ ale neztratil tvář a dodal, že ho tímto dárkem rozhodně ze sedla motokrosové motorky nedostanou. „Ještě nechci úplně skončit," usmál se Petr Kuchař.

 

Články odjinud