"Žiju, abych jezdil," říká motocrossový král Petr Pilát

"Žiju, abych jezdil," říká motocrossový král Petr Pilát
Sdílej
 
Petr Pilník Pilát je naší současnou hvězdou freestyle motocrossu (FMX). Jako nejmladší člověk planety zvládl skočit backflip na motorce už ve svých čtrnácti letech, a tím se zapsat do Guinessovy knihy rekordů.

 

Jak se normální kluk z vesnice dostane až mezi freestyle motocrossovou špičku?
Na motorce jsem poprvé seděl už ve třech letech. Táta jezdil klasický motocross, a tak mě jednou vzal s sebou na závody a posadil mě na motorku. Každý rok jsem osedlal větší a větší motorku a začal jezdit klasické motocrossové závody, při kterých mě stejně nejvíc bavilo skákat. Nejvíce mi ale pomohl Petr „Kuchta“ Kuchař, který s FMX začal v Čechách jako první a bydlel kousek ode mě a začal mě trénovat.

 

Stal jsi se nejmladším člověkem planety, který skočil backflip. Už tě někdo, co se věku týká, překonal? Jsi držitelem ještě nějakých dalších rekordů?
Tak to bylo prostě parádní, byl jsem na sebe pyšnej. Nešel jsem do toho s tím, že budu nejmladším člověkem, co to skočí. Backflip se mi prostě hrozně líbil a chtěl jsem ho umět, co nejdřív a ne proto, abych se zapsal do Guinessovky.Jestli mě už někdo překonal přesně nevím, ale slyšel jsem o nějakým Američanovi, který backflip údajně skočil už ve dvanácti.

 

Chceš být i nejmladším jezdcem na světě, který skočí dvojitý backflip?
Double backflip je dost náročný skok, ale moc se mi líbí a chtěl bych ho jednou odjet na hlínu. Nedokážu říci, kdy se mi to povede (do molitanu ho Pilník skočil už téměř 30x pozn.), protože je dost nebezpečný, při točení doublu jste ve výšce okolo 17 m a normální skoky se skáčou ve výšce kolem 11 m. Nijak se do toho neženu a jestli budu nejmladší, tak to neřeším.

 

Co tě žene kupředu? Jaká je tvá motivace a čeho chceš v FMX dosáhnout?
Chci být prostě nejlepší, o nic víc nejde a proto to dělám. Důležité pro mě je jezdit velké závody jako RedBull X fighters serii, nebo se dostat na X-Games (neoficiální olympiáda extrémních sportů pozn.). Chci, aby jméno Petr Pilát bylo spojeno neodmyslitelně s FMX špičkou.

 

Jak sis užil letošní jubilejní 10. ročník podniku FMX Gladiator Games?
Letošní Gladiator Games jsem si užil velice a respekt organizátorům, kterým se podařilo do Prahy dovézt okolo 30 špičkových jezdců. V odpolední show tím ale nastal malý zmatek, když se všichni jezdci rozjeli po aréně a lítali vzduchem jeden přes druhého.

Večerní show byla naprosto perfektní, protože se doladily drobné nedostatky z té odpolední. Největší zážitek jsem si odnesl z mého tandembackflipu s pražským primátorem Bémem, kterému chci složit poklonu, že se nebál a šel do toho se mnout i když jsme to trénovali jenom do molitanu. Měl jsem jeho důvěru a zvládli jsme to i na hlíně.

Horší zážitek jsem si odnesl z předvečeru závodů. Při tréninku Chucka Carotherse, který zkoušel do mého foampitu V Čerčanech (dopadový bazén naplněný molitany pozn.) backflip na Harley Davidsonu. Při čtvrtém pokusu se výfuk Harleye natolik rozžhavil, že od něj chytla molitanová výplň dopadiště. Během pár vteřin byl celý v plamenech a mě zbyly jen oči pro pláč.

 

 

Tvůj nejoblíbenější trik?
Asi backflip. Jsem si v něm jistý, takže ho dokážu dát jak na bobíku, který je pouze půl metru vysoký, takže letím tak 50 cm hlavou dolu nad zemí, anebo na vzdálenost 35 m, což jsem skákal loni v Německu ve Wuppertalu. Při kombinaci backflipu a jiného triku rád skáču nohama backflip. Ten pocit když letíte hlavou dolů a pustíte se řidítek je prostě bomba.

 

Co bys poradil našim čtenářům, kteří by chtěli s FMX začít?
FMX není sport pro každého, ale základem je klasický motocross a snížený práh strachu. Pokud trpíte závratěmi na balkóně, nebo na střeše domu, raději se do toho nepouštějte. Není to cvrnkání kuliček a i desetina vteřiny nepozornosti vás může stát i život.

 

Jak se ti líbí ábíčko a co ti do života přineslo?
ABC znám spoustu let a vždycky jsem ho rád prolistoval. Pamatuju si, jak jsem asi v sedmé třídě byl odvařenej z přiložených samolepek se skejtovýma značkama a musel jsem si koupit hned tři výtisky, to byla taková sranda, ale myslím si, že abíčko jde hodně obsahově nahoru a velice vítám zájem o extrémní a populární sporty. ABC prostě neni jenom časopisem pro děti, ale na své si tam přijdou i odrostlejší týpci. Velká poklona ábíčku.

 

Co by si chtěl vzkázat čtenářům ábíčka?
No, nemusíte zrovna dělat FMX, ale důležitý je něco dělat a neflákat se doma. A když už se do něčeho pustíte, tak to dělejte naplno a pořádně, protože o tom podle mého sport je.

 

Foto:  Archiv Petra Piláta

Představujeme vám Petra Piláta (18)

Sportovní vzor: Travis Pastrana

Koníčky: FMX a ostatní extrémní sporty

Největší úspěchy: Zápis do Guinessovy knihy rekordů (backflip ve 14 letech), účast v prestižní sérii Redbull X-Fighters

Pilník se mimo aktivní FMX kariéry věnuje i trénování mladých nadějí tohoto sportu zejména Zbyňka Kobiána(12), Matěje Česáka (9) a Martina Řeřábka (9) v Čerčanech, kde jim připravil menší rampu a při chvílích volna v průběhu svého tréninku se jim věnuje. Se Zbyňkem Kobiánem skočil poprvé tzv. tandem backflip, kdy Pilníkovi seděl Zbyněk na nádrži a společně backflip skočili a bezpečně dopadli na hliněný dopad.

 

Články odjinud