Co je MOBA? Multiplayer online

Co je MOBA? Multiplayer online
Sdílej
 
Tenhle žánr uchvátil miliony hráčů a ovládl herní průmysl!

 

 

Popularita MOBA her je v posledních letech enormní, ale co vlastně tato zkratka znamená? MOBA neboli Multiplayer online battle arena se do češtiny dá přeložit jako bojová aréna pro více hráčů. Často se označuje i jako ARTS, tedy akční real-time strategie. Znamená to, že proti sobě stojí dva týmy, ve kterých každý hráč ovládá jednoho hrdinu.

Cílem je zničit základnu nepřátelského týmu a to pomocí zabíjení nepřátelských hrdinů, NPC a ničením obraných věží. MOBA hry mohou připomínat i jiný herní žánr známý jako RPG. To proto, že hrdiny můžeš vybavovat různými schopnostmi nebo předměty.

Warcraft a Starcraft

S MOBA hrami se roztrhl pytel, ale jak už to bývá, ty úspěšné by si spočítal na prstech jedné ruky. Na začátek je důležité říci, kde se objevili prvotní náznaky MOBA žánru. Našly bychom je v mapě Aeon of Strife určené pro hru Starcraft. Ale celé šílenství odstartovala až mapa DotA (Defense of the Ancients) pro Warcraft 3. Díky velkému důrazu na hrdiny, fungujícímu RPG systému a možnosti používat předměty se hraje dodnes!

Dnes na poli MOBA her kralují tři hry, které určují směr. Těmito hrami jsou League of Legends od Riot Games, DotA 2 od Valve  a Heroes of the Storm od Blizzardu. Pojďme se teď spolu podívat, jak se vlastně tyto tři králové dostali na trůn.

League of Legends

Začneme League of Legends. Tato hra získala ihned na začátku obrovský náskok. Vyšla už v roce 2009, a proto podchytila největší vlnu růstu popularity MOBA her. Díky nové grafice a převzatým pravidlům se hra stala obrovsky populární. Její obrovskou výhodou byl i její platební model tzv. Free to Play. Platící hráči nezískají žádnou výhodu, kterou by si nemohli vybojovat neplatící hráči.

 

Hrdinové bouře •  archiv

DotA2

Dalším zástupcem je hra DotA 2, jež je původním pokračováním mapy pro Warcraft 3. Vyvíjí ji světově známá herní firma Valve. Na této hře pracuje i člověk s přezdívkou IceFrog, který se od roku 2005 staral a dosud stará o původní mapu pro Warcraft 3. Stejně jako League of Legends i DotA 2 je Free to Play titul. Můžete si zde vybrat ze stovky hrdinů a stejně jako v prvním dílu se veškeré boje odehrávají pouze na jedné mapě. Dotě 2 je však vytýkána špatná přístupnost pro nové hráče.

Heroes of the Storm

Posledním zástupcem, který určuje směr MOBA žánru je Heroes of the Storm. Tuto hru vyvíjí studio Blizzard, které vytvořilo i Warcraft 3. Herní studio od začátku pracovalo s názvem DotA, ale kvůli soudním tahanicím s Valve bylo nakonec nuceno změnit název pro svůj připravovaný titul.

A tak vznikla hra Heroes of the Storm. Do žánru MOBA her přinesla nejvíce novinek a snažila se plout proti proudu. HotS je rychlou akční hrou, kde si nekupujete žádné předměty a postup po levelech je pouze týmový. Ale základ je stejný. Cílem hry je stále zničit nepřátelskou základnu, ale zde toho můžete docílit nejen bojem, ale i plněním úkolů v průběhu hry. Boje se odehrávají na devíti mapách! Velikou výhodou je přístupnost pro nové hráče.

Kdo si hraje…

MOBA hry jsou velmi populární i na progamingové scéně. Pořádají se obrovské turnaje, kde ti nejlepší z nejlepší soutěží o herní příslušenství, obrovské peníze a také slávu! Velká vývojářská studia jako jsou Valve, Riot Games a Blizzard tyto turnaje plně podporují a je to šance pro každého hráče, aby ukázal co v něm je! Ale pozor, nic by se nemělo přehánět!

 

Více o hrách:


Orkové do boje! World of Warcraft: Warlords of Draenor

Orkové do boje! World of Warcraft: Warlords of Draenor

Twitch: Král na poli streamování hraní

Twitch: Král na poli streamování hraní

 

Články odjinud