No Man's Sky: Minecraft ve vesmíru?

No Man's Sky: Minecraft ve vesmíru?
Sdílej
 
Příšery. Těžba. Minerály. Vesmír. Svoboda! To je v několika slovech No Man's Sky, hra, která z vás udělá tuláky po hvězdách. A pojmenovat je můžete podle sebe!

 

No Man's Sky znamená v překlad „Nebe nikoho,“ ale ve skutečnosti je to nebe jen a pouze vaše. Jestli si pod ním uděláte piknik nebo se vydáte těžit asteroidy za hranici atmosféry, to už je čistě na vás – stejně jako prakticky všechno, co můžete v téhle hře dělat. Svoboda rozhodování je tak veliká, že by se hra klidně mohla jmenovat Galaktický veget. Prostě sebou šlehnete pod mimozemskou palmu a budete zírat na radioaktivní hmyzáky, jak opylují iridiové pampelišky. Anebo vyrazíte za dobrodružstvím.

No Man's Sky: Miliardy

Celá galaxiekvintilion planet, na kterých můžete přistát a začít je zkoumat. A co na nich najdete? Ještě více zvířat a rostlin, na povrchu i pod ním v jeskyních. Kdybyste chtěli každou planetu skutečně osobně navštívit, trvalo by to asi tak 5 miliard let reálného času. A ani byste to nestihli. Naše Slunce totiž zbaběle vyhoří přibližně za 4,6 miliard let. Takže smůla, tuhle hru prostě neprojdete celou!

 

YouTubeMag: Ve vesmíru s trabantem, v lese s jitrnicemi!

YouTubeMag: Ve vesmíru s trabantem, v lese s jitrnicemi!

Planetární přírodovědec

Ale to nevadí. No Man's Sky je hrou superlativů. Všechno je tu největší, nejvzdálenější, nejzajímavější nejnabouchanější a nejoriginálnější. Vážně – z celé hry můžete klidně udělat zoologickou zahradu své třídy, když objevená zvířata pojmenujete podle spolužáků. A pojmenovat můžete i rostliny, které rostou prakticky na všech planetách.

Vytvoříte tak encyklopedii, na kterou jsou i Ottův velký slovník naučný společně s Wikipedií krátcí. Prostě je to encyklopedie vesmíru, ve kterém se pohybujete a žijete. A ten, jak všichni stopaři galaxií ví, je zatraceně veliký. Jenže co v něm máte za práci? Prostě a jednoduše přežít. Přežívá se těžením nerostů, výrobou předmětů a doplňováním paliva do vesmírné kocábky.

Minecraft ve vesmíru?

I když můžete v No Man's Sky dělat spoustu věcí, nakonec jich budete stejně dělat jen pár, a to jen proto, že není nic moc jiného na práci. Především tedy budete chodit po planetácha těžit suroviny nebo se vyžívat ve vesmírných bitvách s počítačovými protivníky. Pakliže potřebujete k motivaci příběh, najdete sérii misí, která vás dovede do centra galaxie.

O příběhu zábava ale není – stejně jako v případě Minecraft, se kterým No Man's Sky sdílí řadu společných prvků. Zábava tu je především v onom objevování a zkoumání. Poeticky řečeno: Spíš vás bude bavit poletovat vesmírnými dálavami a objevovat planety a jejich obyvatele, než se někde mlátit laserovými výboji nebo těžit plutonium.

Žít vesmír

No Man's  Sky jde totiž daleko za hranice načrtnuté hrami jako Elite Dangerous nebo (zatím nevydaná) Star Citizen. Je to postmoderní hra, ve které se herní aktivita stává okrasným prvkem na dlouhé cestě. A o té cestě, putování, odysee nebo křížové výpravě je celá zábava.

Jako ve virtuální planetáriu skáčete od jedné planety k druhé, sem tam si na vyzobnete plutonium, zinek nebo iridium anebo prozkoumáte rozlehlý jeskynní systém (na jeskyně bacha! Snadno se v  nich ztrácí), a pak zase putujete dál. Občas potkáte jiného emzáka, který s vámi zaobchoduje. Celkově se ale budete bavit jen tehdy, když si stanovíte vlastní cíle. Dostat se do centra galaxie? Objevit 500 planet? Naučit se mimozemskou řeč?

Sprechen sie Klingon?

Počkat, cože? Naučit se mimozemskou řeč? Ano, to je jedna z mála věcí, které byly do hry zavedeny skutečnou rukou návrháře. Všechny ty ostatní – planety, zvířata, stromy – jsou ve skutečnosti dílem umělé inteligence, která je podle zadaných parametrů náhodně skládala.

Nicméně mimozemský jazyk se učíte během celého putování návštěvou speciálních monolitů. Postupně tak emzáci přestanou mluvit nesrozumitelně a začnou se v jejich projevech objevovat známá slova. A je radost to sledovat! Najednou začne hra dávat nový smysl. Najednou vám o sobě řekne něco víc.

 

Star Trek: 10+ zajímavostí z vesmíru padesátiletého sci-fi fenoménu

Star Trek: 10+ zajímavostí z vesmíru padesátiletého sci-fi fenoménu

Dílo robota

Ale to je poměrně málo. To, že je vesmír vytvořen na základě chladných algoritmů znamená, že je také dost studený a nepřívětivý. Necítíte v něm autorskou ruku, je to prostě a jednoduše simulace fantastického vesmíru, jak by jí napsal robot. Na jednu stranu to není na škodu a No Man's Sky jde slovy Star Treku tam, kam lidská noha nevkročila.

Na stranu druhou je hlavně technologickým úspěchem, ve kterém najdou zalíbení především ti, kteří rádi těží, vyrábí a nekonečně dlouho bloudí a objevují nekonečné dálavy. Ale to měl rád i kapitán Kirk, pamatujete? Kam to bude, kapitáne? A Kirk někam ukázal a řekl, že třeba k támhleté hvězdě, pane Sulu. Jestli vás tedy něco podobného bere za srdce, je No Man's Sky tím pravým pro vás.

Více o gamesách najdete tady

Vesmír, roboti a piráti! Dinosauří roboti – je něco víc?!

Vesmír, roboti a piráti! Dinosauří roboti – je něco víc?!

Kdopak to hraje? Skládat hudbu pro počítačové hry není snadné

Kdopak to hraje? Skládat hudbu pro počítačové hry není snadné

Video se připravuje ...

Minecraft • Zdroj: ABC

 

Články odjinud