Nejlepší hry roku 2016

Nejlepší hry roku 2016
Sdílej
 
Kdo si hraje, nezlobí. Aspoň se to dlouho tvrdilo. My ale raději říkáme, že kdo si hraje, ten poznává: Nové světy a souvislosti, ale také se dozví spoustu o naší realitě a někdy sám o sobě. Z herní nabídky uplynulého roku jsme vVybrali pět titulů, které jsou nějakým způsobem zajímavé a nutí k přemýšlení a zkoumání. Nápověda: Uncharted 4 ani Battlefield 1 tu nehledejte.

Abzû

Od jednoho z autorů dnes již legendární hry Journey přichází barevná, hudebně harmonická a vypravěčsky poetická sonda do podmořského světa. S chlapcem Abzû se ponoříte do hlubin, které obývají korálové rybky, ale i žraloci, krakatice a velryby a spousta dalších příšerek z moře. Jenže něco je špatně! Podmořské zahrady odumírají... Postupně budete svět oživovat a dozvídat se jeho historii (ta je odvozená od sumerské mytologie). Je to pořádná jízda – anebo spíš ponor. Přitom nejde o akční hru, ale spíše o romantický simulátor potápění, ve kterém každý zvuk a každá barva dává smysl.

HODNOCENÍ: Poetická návštěva podmořského života, ale také mytologií prastarých kultur.

Abzu: Na dvě hodiny zadržený dech

Samorost 3

Z českých luhů a hájů přichází završení trilogie Samorost. Doprovázíte malého trpaslíka na cestě skrz podivný vesmír. Jsou v něm planety z mechu a kapradí, ale také z chorošů anebo lávy. A všechny potřebují zachránit od hrozivého kosmického neštěstí. Trpajzlík je malý, úkol je veliký, jak tohle dopadne? Musíte mu kurzorem pomoci řešit hádanky, bavit se zvuky a animacemi a trochu přemýšlet – třeba i o ekologii a přírodě kolem sebe. Skvělá grafická a hudební prezentace dělá ze Samorostu 3 hru roku, kterou prostě musíte hrát. Klidně s rodiči. Ti budou zírat!

HODNOCENÍ: Do detailu prokreslené dobrodružství o záchraně jednoho světa doprovázené nádhernou hudbou.

Inside

Nebojte se černobílých nebo našedlých her. Mají v sobě mnohá překvapení, jako třeba Inside – skákačka od autorů Limba, která vás zaškobrtnutí v temou táhne kupředu. Na klávesnici nebo gamepadu utíkáte společně s malým chlapcem z podivné farmy. Ta se postupně mění v továrnu, ve které probíhají experimenty na lidech. Čím dál se dostanete, tím podivnější věci se budou dít. Když zrovna neskáčete, tak řešíte jednoduché hádanky anebo přemýšlíte, jak si to vlastně přebrat. A jak to dopadne? Inside je jednou z mála her, jejichž příběh může každý pochopit jinak, po svém a vždy správně. A to není běžné!

HODNOCENÍ: Skákačkové a adventurní putování, které vás donutí zamyslet se nad světem kolem nás.

Pokémon GO

Že by tu byl někdo, kdo alespoň nezkusil Pokémon GO? Tomu nevěříme! Mobilní hra byla jako exploze bomby plné pokémonů. Rozeběhli jsme se po okolí svých bydlišť a začali hledat jako o závod, kde se ukrývá jaké zvířátko. Pak jsme je trénovali, posílali je proti ostatním trenérům a sbírali bonusy na všech možných místech. Byla a je to zábava! Přidali se do ní dokonce lidé, kteří jinak nehrají ani na počítači. Pokémon GO je ale důležitý i jako revoluční počin na poli augmentované reality. Ukázal cestu. Snad po ní půjdou další! Bez diskuze se hra řadí k jedné z událostí roku 2016 v celém technologickém světě.

HODNOCENÍ: Reálnější to chytání pokémonů zatím nebude. Jděte do toho.

Pokémon GO: 10 věcí, které nás na tom bavily

Civilization VI

Šestá Civilizace přináší potěšení z budování vlastního impéria a jeho udržování v chodu. Dělá to bez přítomnosti složitých tabulek, ve kterých by byla spousta číslíček, kterým rozumí jen matfyzáci. Namísto toho je stavba říše, její obrana proti barbarům a vynalézání technologií intuitivní a přístupná všem. Hra již po šesté od roku 1991, kdy vyšel první díl, poskytuje možnost rozvinout skutečný národ, třeba Italy, jinak, než jako to znáte z dějepisu (ale i tam může Civiliace pomoci: Videohra do školy aneb Civilization EDU). A to je zatraceně velká zábava. Nebojte se strategií, chtělo by se vykřiknout. Jenže on nikdo neposlouchá, že? Všichni totiž hrají Civilizaci VI!

HODNOCENÍ: Budování vlastní civilizace se neomrzí, jak dokazuje i po všech stránkách promyšlený šestý díl legendární série.

Civilization VI: Jaké to je?

 

Nejočekávanější nové filmy roku 2017

Nejočekávanější nové filmy roku 2017

Nejlepší filmy roku 2016

Nejlepší filmy roku 2016

Nejlepší komiksy roku 2016

Nejlepší komiksy roku 2016

Nejlepší knihy roku 2016

Nejlepší knihy roku 2016

Den poté: Protokol kontaktu s mimozemšťany

Den poté: Protokol kontaktu s mimozemšťany

ABC VERDIKT Assassin's Creed: Vyhrají templáři nebo asasíni?

ABC VERDIKT Assassin's Creed: Vyhrají templáři nebo asasíni?

99 miliónů let staré dinosauří peří

99 miliónů let staré dinosauří peří

ABC VERDIKT Star Wars: Rogue One je film, který provází Síla!

ABC VERDIKT Star Wars: Rogue One je film, který provází Síla!

 

Články odjinud