Torment: Tides of Numenera: Tenhle svět vás pohltí!

Torment: Tides of Numenera: Tenhle svět vás pohltí!
Sdílej
 
V ABC 5 rozebíráme hru, která vás pohltí. Jmenuje se Torment: Tides of Numenera. Ale jestli chcete být raději inženýrem na rudé planetě, zkuste Také on Mars.

Torment: Tides of Numenera

Tenhle svět vás pohltí!

V roce 1999 vyšla hra jménem Planescape: Torment. Měla obrovský úspěch díky výbornému příběhu, ale hlavně díky velmi těžkým rozhodnutím, která jste v průběhu hry museli učinit. Dodnes se její hodnocení pohybují na nejvyšších příčkách. Je proto zvláštní, že jsme se pokračování dočkali až teď. A navíc ne tak docela.

Torment: Tides of Numenera je totiž duchovní nástupce. Co to znamená? Hra dějově vůbec na předchozí Planescape nenavazuje. Nejenom, že tu nenajdete stejné hrdiny, ale dokonce se vše odehrává v úplně jiném světě! Pokud jste původní Planescape nehráli, nemusí vás to trápit. Tady se jede od začátku. Dobře napsaný příběh ale zůstává. Stejně tak  těžká rozhodnutí - tohle zkrátka není hra, kde můžete zvolit co chcete bez následků. Ne. Tady se každé vaše slovo počítá a všechno, co zvolíte, má svůj dopad. O to je horší, že hra momentálně nevychází s českými titulky. Věříme však, že je to jen otázka času. Navíc se plánuje fanouškovský překlad, takže stačí chvíli počkat. Určitě se to vyplatí!

Platformy – PC, Xbox One, PS4

torment.inxile-entertainment.com

Take On Mars

Inženýrem na Rudé planetě

Česko-marťanská simulace Take On Mars má za sebou dlouhou cestu. Tak dlouhou, že by dnešní kosmické lodě za tu dobu stihly několik výletů ze Země na Mars a zase zpátky. Původně experimentální projekt domácího studia Bohemia Interactive byl představen v létě roku 2013 a od té doby pěkně nabobtnal. Z kdysi neohrabaného a osekaného simulátoru marťanského roveru se vyklubala komplexní záležitost, která nyní dospěla do plné verze.

Take On Mars se od ostatních vesmírných simů liší svým obdivuhodným důrazem na realismus. Autoři v čele s Martinem Melichárkem pečlivě pracují s opravdovými snímky rudé planety, která se otáčí v reálném čase. Nabízí tak stejné výhledy na oblohu, jaké budou mít první lidští osadníci, až je tam Elon Musk vystřelí. Dokonce i oficiální twitterový účet hry pravidelně informuje o úspěších skutečných vesmírných programů, ne jen o nových updatech do hry.

Jako operátor průzkumného vozidla odhalujete taje Marsu, fotografujete nová území, analyzujete šutry nebo vyhledáváte vodu.

Platforma – PC

mars.takeonthegame.com

Více o obou hrách v ABC 5/2017

Meziplanetární dopravní prostředek ITS: Dostane nás na Mars?

Meziplanetární dopravní prostředek ITS: Dostane nás na Mars?

Halo Wars 2: Zachraňte svět před další hrozbou!

Halo Wars 2: Zachraňte svět před další hrozbou!

Owlboy a VR Worlds vás vezmou do jiné reality!

Owlboy a VR Worlds vás vezmou do jiné reality!

Abzu: Na dvě hodiny zadržený dech

Abzu: Na dvě hodiny zadržený dech

 

 

Články odjinud