ABC VERDIKT: Bahenní koupel pro zkušené řidiče ve Spintires MudRunner

ABC VERDIKT: Bahenní koupel pro zkušené řidiče ve Spintires MudRunner
Sdílej
 
Lákalo by vás rochnit se v bahně, být v něm až po uši a ještě si to užívat? Pokud ano, jste tady správně, v pokračování Spintires s podtitulem MudRunner si totiž bahna užijete do sytosti.

 

Pokud jste nehráli původní Spintires, tak bude dobré objasnit, o co vlastně jde. Tahle hra vás posadí do role řidiče náklaďáku v sibiřských lesů (žili v nich mamuti, koukejte). Nejsou tak neobydlené, jak by se mohlo zdát. Sem tam narazíte na garáž, startovní pozici vaší jízdy, čerpací stanici, klády k naložení a samozřejmě i místa, kde je potřeba je složit. A nakonec to nejdůležitější - auta.

Uzávěrky, čtyřkolky, šestikolky, osmikolky

Těch je necelá dvacítka. Počínaje lehkým teréňákem, který slouží k průzkumu terénu, přes náklaďáky, které oddřou tu nejtěžší práci, až po něco, co vypadá spíše jako nosič mezikontinentálních raket. V garáži však máte na začátku jen malý džíp a pár základních náklaďáků. Z mapy vidíte jen malou část, takže je potřeba dostat se k jakýmsi posedům nebo spíše rozhlednám a mapu odemknout. Když si odkryjete celou mapu, tak můžete začít plánovat převoz klád, který je vlastně i jediným úkolem v celé hře.

Cestou necestou, bahnem, řekou

Trasu, kudy pojedete je dobré pečlivě promyslet. Lesní cesty totiž ve Spintires tvoří z velké části bahno, kameny, pařezy, případně popadané stromky. A vaše vozidla rozhodně nejsou nesmrtelná. Pravým prubířským kamenem je překonání řeky. Na to je potřeba vzít nějaký těžší kalibr, jinak vám vozidlo strhne proud. Když přeperete proudy, tak stále hrozí, že auťák jednoduše utopíte. Vždycky se můžete vrátit do garáže, ale přijdete o náklad, kvůli kterému jste se táhli přes půl mapy. Další šancí, jak vytáhnout vozidlo z řeky nebo hlubokého bahna, je přijet k němu s jiným autem, zaháknout lano a hrubou silou ho vytáhnout.

Grafika na jedničku

Bahnění ve Spintires: MudRunner •  Saber Interactive

Spintires MudRunner je unikátní hrou jak svým zasazením, tak i zpracováním. Všechna vozidla jsou do detailu propracovaná a při jízdě se správně natřásají a kroutí. Spintires je snad jedinou hrou, která šla tak daleko, že počítá nejen s výkyvem náprav, ale i s kroucením podvozku a vlastně všech částí vozidla. A samozřejmě na začátku hry jsou všechna auta krásně čistá, což se ale obvykle po pár metrech dramaticky změní. Bahno odletuje od kol, auťák se špiní a postupně na něm ulpívá vrstva bahna. Ta vydrží, dokud neprojedete řekou, která nečistoty smyje. Voda je velice pěkně zpracovaná a tvůrci zašli dokonce do takových detailů, že když zůstanete déle stát v nějaké kaluži, tak po vás zůstane olejová skvrna. A když stejným místem projedete několikrát, tak to bezpečně poznáte na terénu. Povrchy ve hře se totiž mění s tím, jak jimi projíždíte, zůstávají po vás stopy a hluboké brázdy od kol.

Nic není dokonalé

Bahnění ve Spintires: MudRunner •  Saber Interactive

Bohužel, hře se nevyhnulo ani pár chybek. Každého nováčka zarazí chování kamery. Ta se skutečně nepovedla a je až s podivem, že je prakticky stejně špatná, jako v prvním díle. Zkrátka občas natočit pohled tak, jak potřebujete je trošku o nervy. Nicméně, dá se na to zvyknout. Další výtku bych směřoval jednotvárnosti. Chápu, že prostředí je ve hře pevně dané, ale těch 6 map mohlo být alespoň zasazeno do jiných ročních období. Třeba takové prodírání se sněhovými závějemi by hru dost zpestřilo. I přes tyto nedostatky nelze, než hru doporučit. Není to sice vyloženě titul pro každého, ale svoje fanoušky si bezpečně najde.

Přečtěte si také:
Game On: Videohry patří do muzea! Report z výstavy

Game On: Videohry patří do muzea! Report z výstavy

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Česká videohra Mashinky splní sny všech budovatelů a fanoušků železnice

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Mars útočí: Rudá planeta ve videohrách

Pátrání po vakovlkovi: Vyhynul nebo nevyhynul?

Pátrání po vakovlkovi: Vyhynul nebo nevyhynul?

 

Články odjinud