Hoggy a kapela Slza: Rozhovor se zpívajícím youtuberem

Hoggy a kapela Slza: Rozhovor se zpívajícím youtuberem
Sdílej
 
Na našem webu můžete pravidelně narážet na rozhovory s těmi nejvýznamnějšími youtubery CZ/SK YT scény Mezi ně se řadí i populární Hoggy, se kterým jsme chtěli tento rozhovor původně vytvořit. Dočkali jsme se však něčeho mnohem lepšího a můžeme vám tak představit hudební skupinu Slza, kterou Petr Lexa alias Hoggy založil s Lukášem Bundilem.

 

Ahoj kluci, můžete se našim čtenářům na úvod představit?

Petr: Ahoj, já jsem Petr a v Slze zpívám.

Lukáš: Čau, já se jmenuju Lukáš a jsem kytarista a zakladatel Slzy.

 

Jaké byly hudební začátky vás jako jednotlivců?

Lukáš: Já jsem od malička chodil do ZUŠ na klasickou kytaru. Přihlásili mě tehdy rodiče a strašně mě to nebavilo. Těšil jsem se vždycky na léto, až kytaru hodím do kouta a dva měsíce tam zůstane ležet. Což tak ale bylo vlastně i během roku :). Našel jsem si k ní cestu až kolem osmnácti, kdy jsem začal objevovat rockovou hudbu a ta mě strašně chytla. Začal jsem hrát v různých kapelách a doprovázet řadu interpretů.

Petr: Já jsem od čtrnácti let hrál na bicí, zpívat jsem začal dva roky na to, když mě k tomu přivedla kamarádka. Byl jsem samouk, až po založení Slzy jsem začal pracovat s hlasovým poradcem.

Slzu uronil Youtube

Spolupracujete spolu již od roku 2013. Jaké byly vaše společné začátky? Jak jste se poznali?

Lukáš: Poznali jsme se díky YouTubu. Našel jsem na něm Petrův kanál, kde měl covery zahraničních písniček. Moc se mi líbily a tak jsem ho kontaktoval, že zakládám skupinu a hledám zpěváka.

 

Jak tě ta myšlenka vůbec napadla?

Lukáš: Myšlenku na založení jsem měl v hlavě dlouho, jen jsem pořád nemohl najít super zpěváka. To přišlo až s Petrem a 24. března 2013 vznikla Slza.

 

Museli jste se tehdy potýkat s nějakými zásadními problémy?

Petr: Vůbec ne. Dlouhou dobu jsme pracovali na písničkách a než se představili lidem, uplynul rok a půl. Celou tu dobu o Slze vědělo jen pár nejbližších, takže jsme vůbec netušili, zda naší tvorbou někoho oslovíme. Ale určitě to nebyly problémy, možná taková nejistota, zda to celé neděláme jen pro sebe.

 

A jak vlastně vznikl název skupiny?

Lukáš: Vychází z témat našich písniček. Zpíváme o emocích, které můžou být veselé i smutné, stejně tak známe slzy štěstí, smutku. Proto Slza.

 

ViralBrothers: Rozhovor s youtubery, které to baví

ViralBrothers: Rozhovor s youtubery, které to baví

 

Když už jsme u těch emocí a pocitů, jak na vás zapůsobil následný úspěch?

Petr: Ohlas, jaký přišel, nečekal nikdo a strašně mile nás překvapil. Dlouhou dobu jsme byli zavření ve studiu a neměli žádnou zpětnou reakci, zda naše tvorba osloví. Bylo to pro nás velmi pozitivní a motivující zároveň.

 

V té době vám dost pomáhal XindlX. Jaké spolu máte vztahy?

Lukáš: Já se s Ondrou znám řadu let. Hraji v jeho kapele a napsali jsme spolu několik písniček – já hudbu a on texty. Když jsme s Petrem přemýšleli o textaři pro Slzu, byl pro nás jasnou a volbou.

 

A spolupracujete nějak i momentálně?

Petr: Ondřej je naším dvorním textařem, takže pomalu začínáme připravovat písničky pro naši druhou desku. Vyjde na podzim příštího roku.

 

Máte za sebou již několik velmi úspěšných songů. Jaký považujete za nejúspěšnější a jaký je váš nejoblíbenější?

Lukáš: Je těžké říct, která písnička je nejúspěšnější. Lhůta záruční to ale celé odstartovala.

Petr: Já mám nejraději písničku Pouta. Na našem debutu Katarze je to poslední písnička a vznikla týden před odevzdáním CD do výroby.

Hoggy je pouze komická role

Mátě nějakou skladbu, kterou považujete poměrně k úsilí, které vás stála, za propadák?

Lukáš: Naším cílem bylo vytvořit vyrovnanou desku s deseti silnými písněmi, žádnou vatou. Pokud jsme s nějakou nebyli, byť jen minimálně, spokojeni, tak jsme ji vyhodili. Každá naše písnička má svůj příběh a stojíme si za ní.

 

Co vaši fanoušci, jací jsou?

Petr: Naši fanoušci jsou skvělí. Moc si jich vážíme a jsme s nimi denně v kontaktu na sociálních sítích i na koncertech. Pořádáme dlouhé autogramiády, kde se snažíme věnovat úplně každému, takže není neobvyklé, že trvají i tři hodiny.

 

Vy sami jste pro spoustu z nich vzory. Máte vy někoho, ke komu vzhlížíte a kdo vás inspiruje v tvorbě?

Lukáš: Velkou inspirací, nejen v hudbě ale i celkovém přístupu, je pro mě současná světová pop music.

Petr: Jmenovitě např. OneRepublic, Katy Perry, Maroon 5 a mnoho dalších.

 

Co vaše hudební vkusy. Jaký styl máte nejraději? Případně, máte nějaké oblíbené interprety?

Petr: Jako mladší jsem poslouchal punkrockové kapely, Blink-182, Green Day nebo Sum 41. Rád si je poslechnu i dnes, ale aktuálně mi v uších nejčastěji zní Ed Sheeran, Troye Sivan nebo Twenty One Pilots.

Lukáš: Já vyrostl na rockové muzice jako Metallica, Deep Purple, Ozzy Osbourne. K tomu se rád vracím. A poslouchám samozřejmě i nové věci, hlavně již zmíněný pop. A hodně teď ujíždím na The Beatles.

Hoggy zpívá na youtube a v kapele Slza •  Slza

 

Na to, že vaše hudební kariéra není nikterak dlouhá, jste již nasbírali hezkých pár ocenění. Jste je ještě schopní vyjmenovat?

Lukáš: Určitě, máme je vyjmenovat všechny? :) Tak šest cen z Hudebních cen Evropy 2, čtyři sošky z Žebříku, dva České slavíky, jedna Utubering awards. No, je jich dost, máš pravdu. :)

Petr: Každá cena pro nás znamená hodně, naši fanoušci nám přes hlasy, které posílají, vyjadřují, že je oslovujeme, a dávají nám tak zpětnou vazbu. Velkou radost nám udělali i tři nominace v cenách Anděl.

 

Živíte se již oba naplno hudbou, nebo se snažíte budovat kariéru i v jiných směrech?

Lukáš: Hudba je pro nás prioritou a chceme, aby to tak i zůstalo.

Petr: Já se věnuji i herectví a v roli Hoggyho natáčím vtipná videa na YouTube.

 

Tím se Petře dostáváme k tvé tvorbě na YouTube. Jde Slza s Hoggym nějak kombinovat, nebo se snažíš držet tyto dvě role oddělené?

Petr: Jsou to dvě úplně odlišné aktivity, které nijak nepropojuji. Fanoušci pochopili, že Hoggy je pouze komická role na YouTube a že s tvorbou Slzy nemá nic společného.

 

A pomohli vám tehdy tvoji, nebo teda Hoggyho, fanoušci? A co nyní, jedná se o tu samou fanouškovskou základnu, nebo má Slza svoje fanoušky a Hoggy zase své vlastní?

Petr: Hoggy nám ze začátku určitě hodně pomohl. Měl mnoho fanoušků a ty šli i za Slzou. Za ty dva roky se ale tyto dva světy oddělily a tak má Hoggy i Slza svoje vlastní fanoušky. Samozřejmě je ale spousta lidí, kteří mi fandí zároveň jako herci i jako zpěvákovi.

 

Máš tedy v plánu nadále rozvíjet jak hudbu, tak YT, nebo má jít časem jedna z těchto aktivit do pozadí?

Petr: Hudba je pro mě na prvním místě, ale videotvorba mě stále moc baví a i když jí nedokážu věnovat tolik času jako dřív, tak s ní rozhodně nehodlám končit.

Katarze Tour 2016

Na závěr bych se ještě zeptal na vaše plány na podzim. Slyšel jsem něco o Katarze Tour 2016. Můžete k tomu něco prozradit?

Lukáš: Moc rádi! Na podzim plánujeme druhou část turné k našemu CD Katarze. První část proběhla na jaře, dorazilo přes 12 tisíc návštěvníků, všude bylo vyprodáno a bylo to fantastické, nezapomenutelná atmosféra! Na podzim startujeme 5. října a přijedeme do 13 měst. Kromě samotného koncertu připravujeme speciální koutek pro autogramiádu, kde se po koncertě s našimi fanoušky potkáme. Bude to opět velký zážitek pro všechny, moc se těšíme!

 

To zní skvěle, láká mě se zajít podívat. :) Tak ať se vše vydaří a hlavně pokračujete ve vaší cestě ke hvězdám!

Další čtení o youtuberech:

TOP 5: Kolik vydělávají YouTubeři?

TOP 5: Kolik vydělávají YouTubeři?

Carrie Kirsten: Rozhovor s Youtuberkou

Carrie Kirsten: Rozhovor s Youtuberkou

Misha: Rozhovor s neslavnějším mladým českým youtuberem

Misha: Rozhovor s neslavnějším mladým českým youtuberem

 

Články odjinud