Čarodějův učeň versus Harry Potter: Kdo vyhraje nelítostnou bitvu?

Čarodějův učeň versus Harry Potter: Kdo vyhraje nelítostnou bitvu?
Sdílej
 
Do kin přichází snímek Čarodějův učeň (The Sorcerer's Apprentice), který se snaží vytěžit maximum z módní vlny kouzelnických knih a filmů. V jejich čele stojí kasovní megatrhák - fantasy série o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Postavili jsme tyto filmy a jejich hlavní postavy proti sobě: Kdo vyjde z imaginárního souboje jako vítěz?

1. Herecké výkony hlavních představitelů

Zatímco představitel obrýleného kouzelníka z Bradavic: Daniel Radcliffe, byl zpočátku herecky nepříliš výrazný, v posledních třech dílech Harryho Pottera se jeho výkon rapidně zlepšil, hraje velmi dobře. Navíc mu jeho postava víc než sedla. Tak trochu komická role částečně pasuje i jeho konkurenčnímu mágovi, avšak herec Jay Baruchel působí ve filmu čarodějův učeň spíš jako nekňuba než silná osobnost, která má zachránit svět.

Harry Potter •  Warner

2. Propracovanost prostředí

Znalci New Yorku možná ocení, že se děj The Sorcerer's Apprentice odehrává v ulicích této moderní metropole včetně honiček v supermoderních autech. Děj tak získává jistou akčnost, která občas může ději Potterovské linie chybět. Avšak virtuální svět podle spisovatelky Rowlingové je natolik propracovaný a přitažlivý, že za ním Čarodějův učeň zaostává nejméně o několik kouzelnických levelů.

3. Efekty a triky

Producent Jerry Bruckheimer je znám svými výbornými nápady na kasovní trháky s velkým rozpočtem. Se 150 miliióny dolarů nešetřil ani na Čarodějově učni. Proto se ve filmu dočkáme neuvěřitelných proměn, oživlých soch, akčních výbuchů a soubojů i dalších bombastických triků. Ve filmech o Potterovi se na penězích také neskrblí. Je v nich více prostoru pro imaginaci a kreativitu, tudíž i větší množství o něco lepších triků.

4. Rozmanitost magie

Čarování je v novém snímku omezeno pouze na několik základních postupů. Mezi nimi se nejčastěji opakuje oživování předmětů, telekinetické ovládání zbraní na dálku, zapalování věcí a vrhání koulí plazmy. Srovnávat toto kouzlení s Potterovskými filmy nemá moc cenu. Ve Škole čar a kouzel by to stačilo maximálně na první stupeň. Samolibý Zlatoslav Lockhart by vás zřejmě poučil o tom, že nejen on toho umí o mnoho víc - od uhranutí, přes využívání kouzelných bylinek a magické ovládání zvířat až po přivolání mdlob na protivníka. V pestrosti kouzlení opět Bradavice vyhrávají na celé čáře!

Čarodějův učeň •  Falcon

5. Letecké umění

Čarodějnický učedník Dave Stutler, v podání Jaye Baruchela, dokáže maximálně letět na špatně ovladatelné oživlé soše proměněné v ptáka. Naproti tomu Potter umí díky tréninku ve famfrpálu, předvádět na koštěti hotovou leteckou akrobacii. Kromě toho se občas také proletí na testrálovy nebo draku. Verdikt je tedy jasný...

6. Kdo by zvítězil v magickém souboji?

Těžká otázka. Pro Potterovo vítězství svědčí jeho dlouholeté vysedávání na Bradavické škole kouzel i jeho zkušenosti, oproti níž je Stutlerova výuka jen amatérským rychlokurzem. Ale velké množství ovládané magie nemusí vždy rozhodnout o vítězství. Potter totiž na rozdíl od Stutlera většinou nepoužívá smrtící kouzla, ani brutální hrátky s vysokým elektrickým napětím. Otázka tak zní, zda by Potter nebyl uškvařen v ohni, zasažen smrtícím elektrickým výbojem, nožem či plazmovou koulí. Pokud ne, tak by souboj vyhrál také díky své chladnokrevnosti, která ztřeštěnému Stutlerovy chybí.

7. Kdo je celkově lepší?

Série filmů o čarodějnickém učni Harrym je mnohem pestřejší a propracovanější než trochu popcornový Čarodějův učeň. Na rozdíl od něj v nich najdeme nenápadně ukrytou znalost lidské psychiky a moudrost, o které si v Bruckheimerově snímku můžeme nechat jen zdát. The Sorcerer's Apprentice je zábavný fantasy film s mnoha šokujícími efekty, na který se dobře dívá. Avšak víc v něm nehledejte.

Klíčová slova:
potter, harry, čarodějův, učeň
 

Články odjinud