Legendy ve fantasy a sci-fi: A.I. Umělá inteligence

Legendy ve fantasy a sci-fi: A.I. Umělá inteligence
Sdílej
 
Roboti. Toto slovo označující stroje, které disponují určitou mírou samostatného rozhodování a vlastními reakcemi na vnější podněty, poprvé použil ve své divadelní hře spisovatel Karel Čapek. Mohou však být roboti k nerozeznání od lidí, nebo dokonce schopni lásky?

Podobná myšlenka se objevuje třeba v americkém snímku z roku 2001: A.I. Umělá inteligence. V něm režisér Steven Spielberg rozehrává temnou vizi o neradostné budoucnosti lidstva, v níž lidé umí sestrojit dokonalé roboty, jenž vypadají a jednají stejně jako jejich tvůrci. Vědci ve filmu dokonce vytvořili robotického chlapce Davida, který je schopen lásky. Bude něco takového možné?

Nedávno se světem rozletěla zprava, že americkému výzkumnému týmu z Kalifornské univerzity se podařilo vytvořit umělou kůži, která dokáže reagovat na dotyky. Jedná se o převrat v technice, neboť díky tomuto vynálezu budou roboti mnohem šikovnější než dosud.

Robot Asimo •  Honda

Trochu jiná kůže

Tato umělá elektronická pokožka se skládá ze speciálních nanovláken, vyrobených z germania a křemíku, pokrytých miniaturními tranzistory. Vše je zabaleno do gumové vrstvy, citlivé na tlak v rozmezí od 0 do 15 kilopascalů. Toto rozmezí odpovídá tomu, s čím se setkává lidská pokožka při běžných činnostech jako je psaní na klávesnici nebo čištění zubů.

Noví roboti, disponující touto kůží, budou moci vykonávat i velmi jemné a precizní úkony, které dosud dokázaly uskutečnit pouze šikovné lidské ruce. Podle Ali Javeye z Kalifornské Univerzity se dočkáme například robotů servírujících jídlo nebo držících křehká vajíčka. Tímto objevem jsme tedy opět blíž "humanoidním" robotům, které si možná za chvíli spleteme se sousedem.

Avšak k vytvoření podobně dokonalých strojů je zapotřebí ještě splnit několik dalších předpokladů. Roboti musí totiž umět chodit po dvou a vypadat zcela jako lidé. Dobře chodící roboti jsou již skutečností - například ASIMO od japonské firmy Honda dokáže chodit po schodech, tancovat nebo dokonce běhat!

Korejský ženský android Ever-1 •  Korea Institute of Industrial Technology

Téměř jako živí!

Jeho konkurenční bratříček od Sony pojmenovaný QRIO je stejně pohybově vybaven, ale více intelektuálně na výši. Díky revoluční technologii dokáže rozeznat a zapamatovat si obličeje a hlasy jednotlivých lidí a smysluplně odpovídat na jednodušší otázky. Slovní zásoba robota pak činní přes 60 000 slov, což je víc, než zvládá průměrný mladý člověk.

Také podmínka dokonalé podoby s člověkem je již téměř splněna. Série jihokorejských robotek Eve je téměř k nerozeznání od mladých žen. To však není vše - nečiní jim problémy chodit, zpívat a v omezené míře reagovat na chování a jednání lidí. Z těchto důvodů také hrají v Soulu v divadle!

Zádrhel je zatím jinde -v zatím nedostatečné umělé inteligenci. Ta je v mnoha ohledech již dokonalejší než lidská: Řídí speciální vozidla nebo pilotuje armádní letouny. Na rozdíl od lidí je totiž rychlejší v rozhodování a nedělá téměř žádné chyby. Ale zatím nedokáže zdaleka natolik pružně reagovat na nové situace, nebo být tvůrčí.

Co je to láska?

Co je však dnes pouhá sci-fi, bude možná za 20 let realitou. Vždyť již dnes existují roboti, kteří se umí v omezené míře učit a zdokonalovat na základě předchozích zkušeností. Budeme tedy za několik let hloupější než oni?

A co ona zmiňovaná schopnost lásky? Vzhledem k tomu, že robotům dosud chybí city a uvědomění vlastní osoby, skutečná láska jim je (a zřejmě navždy bude) zcela cizí. Avšak napodobení simulovaného láskyplného chování například k lidem nebo zvířatům mohou zvládnout poměrně snadno.

Jak? Kterékoliv jednodušší jednání se totiž dá víceméně přepsat do souhrnu zadaných algoritmů řídícího programu. Například program "hrané" přítulnosti zvládá i poměrně jednoduchý robo-pes AIBO. Zdá se tedy, že se od robotů brzy dočkáme nejednoho překvapení. Vždyť i hodně jednoduché ego se dá zjednodušit na příkazy typu: "Jestliže tě chtějí poškodit, zaútoč…"


Klíčová slova:
robot, inteligence
 

Články odjinud