Kvalitní maso se pozná dle ocasu

Kvalitní maso se pozná dle ocasu
Sdílej
 
O kvalitě masa často rozhoduje strava, kterou zvíře jedlo za svého života. Vědci z Irska přišli na způsob, jak lze jídelníček snadno rozpoznat.

Poslední roky se i vzhledem k čím dál větším rozdílům v kvalitě potravin jedlíci zajímají o původ svého gáblíku. Odkud maso přišlo, co kravička během života jedla a občas se pídí i po jejím jménu. Jestli bylo zvíře chováno v průmyslových, nebo rodiných farmách se totiž odrazí na chuti, ceně a nutričních hodnotách.

Skupina chemiků z Irska přišla na velice jednoduchý způsob, jak zpětně zrekonstruovat jídelníček mrtvého zvířete. Dle hladiny izotopů kyslíku, dusíku, vodíku a síry nalezených ve svalech a srsti na ocasu zjistí nejenom, zdali hovězí bylo primárně chováno na travnatých pastvinách, nebo jedlo siláž, ale zdali jídelníček neměnilo v průběhu let. Zní to složitě, avšak ve skutečnosti stačí vzít jediný chlup, vložit do lahvičky s chemikálií a počkat na zbarvení.

O praktičnosti nové metody rozhodne až budoucí praxe. Doufejme, že se díky ní dočkáme lepších kontrol kvality potravin a tím pádem i kvalitnějšího masa v prodejnách a restauracích.

Záhada mořského koníčka

Záhada mořského koníčka

Papoušek nestor kea: Opeřený klaun je mistrem kanadských žertíků

Papoušek nestor kea: Opeřený klaun je mistrem kanadských žertíků

Klíčová slova:
jidlo, maso, hovězí, kontrola
 

Články odjinud