Tajemství starých map: kam dopluli rohatí Vikingové?

Tajemství starých map: kam dopluli rohatí Vikingové?
Sdílej
 
Ještě před 500 lety Evropané neznali velkou část světa. Přesto existuje několik starých map, které poměrně přesně zobrazují Antarktidu, Grónsko nebo Nový svět.

Vlny Atlantického oceánu omývají příď mohutné lodi, která se přibližuje k pobřeží dnešního kanadského ostrova Newfoundland. O chvíli později z ní vyskakují mohutní Vikingové pod vedením dobrodruha Leifra Eiríkssona. Skutečnými objeviteli Ameriky prý byli na počátku 11. století právě tito výbojní seveřané.

Záhadná Země vína

O přítomnosti Vikingů v předkolumbovské Americe svědčí některé archeologické vykopávky, sporná je však takzvaná Vinlandská mapa, která má být důkazem jejich dobyvatelských úspěchů. Roku 1957 ji od italského překupníka koupil americký milionář a sběratel umění Paul Mellon a poté ji věnoval univerzitě v Yale. Latinsky se v ní píše, že Leifr Eiríksson se svými společníky objevil na západě pevninu Vinland (česky Země vína). Ta by mohla být totožná s ostrovem Newfoundland, který leží u břehů severní Kanady. Je však Vinlandská mapa pravá? Kromě Evropy, Afriky a Asie na ní rozeznáme přesně znázorněné Grónsko a záhadnou pevninu Vinland. Problém je, že pobřeží Grónska Evropané nezmapovali dříve než v 19. století.

Celý článek najdete v Ábíčku 17/2011.

Klíčová slova:
viking
 

Články odjinud