Expedice Brazilia Encantada 2009: Našli Češi stopy neznámé civilizace?

Expedice Brazilia Encantada 2009: Našli Češi stopy neznámé civilizace?
Sdílej
 
Pod zeleným porostem amazonského pralesa kráčejí tři muži, vedení britským plukovníkem a cestovatelem Percy Fawcettem. Přestože jsou zmoženi nesnesitelným horkem a únavou, postupují neúnavně vpřed k tajemným rozvalinám kamenného města Z. Dosáhli svého cíle? To není jisté, neboť po 29. květnu 1925 se navždy ztratili kdesi v brazilském pohoří Serra do Roncador! Co se jim stalo?

Další osud Fawcettovy expedice zůstal dodnes nejistý. Dobrodruzi v džungli hledali opuštěné ruiny starého města s bohatými zlatými a stříbrnými doly. O něm se zmiňuje zvláštní dokument číslo 512 - uložený dnes v Národní knihovně v Rio de Janeiru. Starý spis popisuje jeho objevení Portugalci v polovině 18. století. Je toto město mýtem, nebo skutečností? Vždyť ho má zahlédnout i několik dalších cestovatelů!

Odhalit polohu záhadných ruin i britského cestovatele se již marně snažilo víc než 40 expedic. Členové mnohých z nich se z jihoamerického "pekla" nikdy nevrátili. Ztratili se kdesi v džunglích státu Mato Grosso ve střední Brazílii. Za jejich smrt zřejmě mohou tropické nemoci, nepřátelští domorodci, nebo dravá zvířata.

Po stopách ztracené výpravy

V září 2009 se za touto brazilskou záhadou vydala také česko-brazilská expedice Brazilia Encantada 2009, vedená českým dobrodruhem a cestovatelem Ivanem Mackerlem. "Naším hlavním záměrem bylo pátrat po stopách výpravy plukovníka Fawcetta, který hledal důkazy o tajemném městě, možná pozůstatku údajné Atlantidy (...) Málo se ví, že se podle Fawcetta toto město mohlo skrývat i v podzemí," vzpomínal Mackerle.

Z těchto důvodů bylo další metou české expedice prohledání zdejších jeskynní, kde by se mohli skrývat vstupy do podzemních chodeb. Dalším cílem bylo zjistit nové skutečnosti o netopýřích indiánech Morcegos, které mají tyto jeskyně hlídat, a pokusit se rozluštit další brazilské záhady.

Co ukrývá Brazílie?

Jak dobrodružné pátrání v nepřátelské divočině a mezi ne vždy přátelskými indiány dopadlo? Přestože o tajemném městě nenašli čeští dobrodruzi žádné nové poznatky, její členové objevili několik neméně podivuhodných skutečností!

"Jako první jsme z Brazílie přivezli informace o tajemných otiscích nohou, neznámých znacích a tvoru troa," řekl mi další člen expedice - historik a cestovatel Jan Hrdina. Dosud není zřejmé, jaká civilizace tyto otisky a znaky, připomínající jednoduché písmo, vytvořila. Zjistí o ní víc informací další výpravy?

Písmo, které nikdo nezná!

Ve skalním výklenku Gruta do Pezinho v pohoří Roncador Češi vyfotili celý soubor různorodých obrazců a čtyř až šestiprstých "šlépějí". Za jakým účelem byly vytvořeny a proč skála kolem nich vypadá, jakoby byla změkčena neznámou látkou? To jsou nepříjemné otázky, zatím bez známých odpovědí.

Ještě významnější objev čekal na české cestovatele v jeskyni nacházející se v indiánské rezervaci Parabubure, kam je jako první Evropany zavedl místní průvodce Vandeir. Tajemné znaky složené z čar a kroužků mohou být podle Jana Hrdiny obrázkovým písmem, které možná vypráví nějaký příběh.

Pátrání v Indii: Cesta za tajemnými světly (FILM)

Pátrání v Indii: Cesta za tajemnými světly (FILM)

Netopýří indiáni žijí?

Další možností je, že jde o symboly jednotlivých indiánských rodin. Podobné Češi našli i o šest kilometrů dál v oblasti skal Chapada dos Guimaraes. Nálezy neznámých písem jsou dnes zcela ojedinělé, proto se jedná o velký úspěch! Jde o důkaz neznámé indiánské kultury?

Ale podívejme se na zoubek tajemným indiánům Morcegos, kteří údajně žijí v podzemí! "Jsou to skutečně indiáni, dokonce s bílou kůží, kteří jsou dosud vědcům neznámí. Je to proto, že žijí skryti v jeskyních(…) Proto se jim říká Morcegos, což v portugalštině znamená netopýr," píše Ivan Mackerle v knize Návrat nejistý: Po stopách největších záhad, o vyprávění brazilské speleoložky Analuce.

Bestie z temnot

Jde pouze o báchorky pověrčivých Brazilců? Avšak v této zemi jsou stovky rozsáhlých a dosud neprozkoumaných jeskynních systémů a chodeb. Proč by se v nich nemohli skrývat zástupci neznámých indiánů? Navíc o existenci Morcegos se zmiňuje také mnoho zdejších lidí. To však není jediná záhada brazilských jeskyň!

Podle tvrzení Analuce a dalších Brazilců, žijí v jeskynních Mato Grossa zvířata podobná netopýrům, nazývaná troa. Má jít o velmi nebezpečné a dravé tvory. Přestože snímek údajného troa, který viděli členové české výpravy, je zřejmě podvrh, dá se vyloučit existence neznámých živočichů v málo prozkoumané divočině? Vždyť jen pohoří Roncador se rozkládá na ploše větší než Česká republika! Co zde najdou další průzkumníci?

Záhadná Austrálie: Odhalili Češi tajemství prokleté hory? (FILM)

Záhadná Austrálie: Odhalili Češi tajemství prokleté hory? (FILM)

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Skuteční Indiana Jonesové: Našli neznámé pyramidy i Noemovu archu?

Klíčová slova:
brazílie
 

Články odjinud