Komiksová kniha Death Note: Může teror stvořit lepší svět?

Komiksová kniha Death Note: Může teror stvořit lepší svět?
Sdílej
 
Představte si zápisník, který způsobí, že každý, jehož jméno do něj zapíšete, zemře. Jen musíte znát dotyčného tvář, aby se předešlo náhodám. Můžete dokonce i určit okolnosti smrti. Šílená představa, že? Ale Japonci s podobnými věcmi umí pracovat a manga komiks Death Note, česky Zápisník smrti, je toho krásným příkladem...

Obálka japonské mangy Death Note •  Crew

Smrtonoš Rjúk ztratil svůj Zápisník smrti ve světě lidí - popravdě, pohodil jej tam, protože se nudil. A nudil se i Light, vzorný student, který mocný předmět nalezl a rozhodl se zničit prohnilý svět a stvořit nový, jemuž by vládl jako bůh. Začne proto hromadně vraždit zločince, čímž na sebe upoutá pozornost záhadného L - nejschopnějšího světového detektiva, moderního křížence Sherlocka Holmese a Ethana Hunta. Kdo první odhalí identitu toho druhého?

Slavnou mangu, která posloužila jako předloha pro neméně slavný seriál a několik filmů, můžeme brát jako napínavý a mírně hororový souboj dvou výjimečných protivníků, plný zvratů a rafinovaných plánů, k nimž přispívá i démon Rjúk, vypadající jako mrtvý klaun a spatřující v lidském utrpení i snažení pouhou zábavu. Pod povrchem se ale skrývá mnohem víc.

Light (použití angličtiny je záměrné a vyskytuje se už v originále) je na první pohled vzorný student - vždy nejlepší ve svém ročníku, soustředěný na plnění úkolů a s přesným plánem, co bude v životě dělat. O to děsivější je jeho využití Zápisníku. Disciplína (jména do Zápisníku dopisuje např. až po domácích úkolech) a výjimečný intelekt z něj nedělají lepšího člověka, ale naopak jej činí náchylnějším k nejrůznějším svodům moci. Což je v Japonsku, které je posedlé kultem výkonnosti a pořádku, velmi odvážná myšlenka.

První kniha Zápisníku smrti příběh pouze načíná, ale už zde během čtení mrazí, protože ukazuje, jak snadno jsou dobré úmysly zneužitelné a mohou změnit i ty nejlepší z nás v naprosté zrůdy. Což je dobré mít na paměti vždy.

Příběhy komiksového hrdiny Kůstka pokračují

Příběhy komiksového hrdiny Kůstka pokračují

Naruto se učí být nindžou i člověkem

Naruto se učí být nindžou i člověkem

Klíčová slova:
komiks, Komiksy na Heureka.cz
 

Články odjinud