From Dust: Hrátky na boha

From Dust: Hrátky na boha
Sdílej
 
V nové originální hře From Dust (Z popele) pro PC, Xbox a PlayStation 3 se hráč stává bohem, v jehož moci je zvedat hory do výšky, měnit koryta řek nebo z pouště vytvořit prales. Každá akce může úplně změnit svět.

Nejste samozřejmě všemohoucí, jak by se od boha čekalo. (To by to byla pěkně nudná hra.) Stejně jako indiánský kmen, o který se staráte, musíte se přizpůsobovat neúprosné síle přírody - od poměrně "neškodné "gravitace a eroze půdy až po devastující sopečné erupce nebo tsunami. Přestože vaši úlohu stěžuje neúplně vychytané ovládání a pár dalších chyb, je hra na boha hodně zábavná.

Hlavní problémy se týkají PCčkářů, jelikož si prakticky nemůžou upravit grafické nastavení. Vše totiž končí u rozlišení a obnovovací frekvence. From Dust taktéž občas padá při skocích ze hry do Windows. Samotné hraní to ve výsledku moc neovlivní, ale vzhledem k možnostem, které PC na rozdíl od konzolí nabízí, je to stejně škoda. Přestože se na zeměkouli jen těžko hledá místo bez internetu, je nutnost neustálého připojení - slušně řečeno - pruda.

Po světě From Dust se touláte ve formě kurzoru s podobou malinkatého červíka. Jeho základní schopností je nabírat hmotu a přenášet ji na jiné místo. Zpočátku ji budete využívat pro jednoduché úkoly. Kupříkladu zahradíte půdou řeku a vznikne vám most pro indiány nebo vodou z moře uhasíte plameny. Je potřeba si zároveň uvědomit, že jakmile hmotu přenesete, již nad ní nemáte kontrolu. Půda se pomalu usazuje, voda odteče a láva brzy ztvrdne v pevnou horninu.

Půda, láva a voda spolu na sebe vzájemně reagují. Tekoucí voda může smést půdu, láva vypařit vodu a voda ve velkém množství zase lávu rychle ochladí. Porozumět všem reakcím jednotlivých elementů chvíli potrvá, ale objevovat tyto reakce, je opravdu úžasné.

Když jsem napoprvé manipuloval se řekou, podařilo se mi nechtíc zaplavit celou indiánskou osadu. Level jsem sice musel opakovat, ale pozorování měnící přírody mě stejně pohltilo. Velký podíl na tom jistě mělo i propojení grafické a zvukové stránky, které funguje na jedničku. Láva tekoucí z vybuchlé sopky do nedaleké řeky je okouzlující.

Video se připravuje ...

From Dust - trailer • Zdroj: /Ubisoft/

Hra je rozdělena na dvě části, příběhovou a úkolovou. V příběhové části procházíte se svým kmenem levely, ve kterých se musíte postupně dostat k několika totemům, u nichž indiáni zbudují vesnice, a najít průchod do další úrovně. Krom toho, že vesnice musíte chránit, jsou důležité i pro speciální schopnosti, které hráčům dávají. Po jednu minutu třeba zrosolovatí voda a lze se jí prokousat na druhou stranu (efekt jde přirovnat k biblickému přechodu Rudého moře) nebo se může i úplně vypařit. Do hratelnosti také zasahují "vzácné" stromy, které různě reagují na přítomnost ohně, nebo vody.

V úkolové části se snažíte vyřešit 30 hádanek, vždy s jiným cílem. Jsou hodně zábavné, ačkoli místy nevyrovnané. Občas jsou to prosté hrátky, někdy jsou ale tak brutální, že je budete řešit snad do zblbnutí.

Přestože je From Dust velice zajímavá, má své chyby a je hodně odlišná od obvyklých her. Před tím, než byste vůbec uvažovali o koupi, si vyzkoušejte demo. Je možné, že vás její princip třeba vůbec nebude bavit.

70 %

+ realistické působení přírodních sil, možnost měnit svět
- místy nepohodlné ovládání, nedoladěná PC verze

Platforma: PC, Xbox 360, PlayStation 3

Breach: Herní svět k rozstřelení

Breach: Herní svět k rozstřelení


Bestie z vesmíru: Znáte sedm nejodpornějších filmových monster?

Bestie z vesmíru: Znáte sedm nejodpornějších filmových monster?


Klíčová slova:
dust, hra
 

Články odjinud