Might & Magic & Mazda: Jon Van Caneghem to má všechno!

Might & Magic & Mazda: Jon Van Caneghem to má všechno!
Sdílej
 
Hra Heroes of Might & Magic je jednou z nejpovedenějších strategických sérií vůbec a hráče už baví déle než 20 let. Možná to souvisí s tím, že ji vytvořil poněkud výstřední týpek.

Někdy v polovině devadesátých let jste mohli potkat na silnici Mullholand Drive nad Los Angeles zběsilého řidiče, který vybíral zatáčky ostře, bez zaváhání a tak trochu nelegálně. Jmenoval se Jon Van Caneghem a byl zodpovědný za virtuální vesmír Might & Magic. Autoři videoher se obvykle v nelegálních závodech neumisťují na předních místech - protože v nich nezávodí. Van Caneghem je ale výjimkou a jako tak trochu jiný herní autor se prosazoval celý život. Dnes, když už mu táhne na padesátku, stále závodí a ve své Mazdě GT dosahuje na slušné pozice oficiálních závodů.

První hra

Jon byl dítětem výtvarnice, od které se naučil kreativitě. Vychovával ho však také nevlastní otec neurolog, od kterého pochytil analytické myšlení. Není divu, že po přičuchnutí k počítačům začal projevovat kreativní zájem, jak je využít. V jednadvaceti letech založil studio New World Computing a stal se jeho jediným majitelem a zaměstnancem. Věděl jedno: chtěl dělat skvělé hry. Jako zapálený hráč deskových her na hrdiny pošilhával po RPG, ale nechtěl kopírovat velikány tehdejší scény, série Ultima a Wizardry. Roku 1986 tedy přišel s vlastní hrou Might & Magic: Secret of Inner Sanctum. Prodávala se tak, že Van Caneghem nestačil doma balit hry do obálek a rozesílat je. Distribuci si totiž také dělal sám. A to byl začátek velké jízdy.

Celý článek najdete v Ábíčku 19/2011.

Klíčová slova:
heroes, might, magic
 

Články odjinud