Slepý superhrdina z Ďáblovy kuchyně přichází

Slepý superhrdina z Ďáblovy kuchyně přichází
Sdílej
 
Klasický komiksový hrdina, který se nebojí nikoho ani ničeho, přichází v nové moderní podobě. Seznámit se s ním můžete v rovnou dvou různých knížkách.

Všechno to začal Stan Lee, což měl ostatně ve zvyku. Tenhle legendární komiksový tvůrce vymyslel kromě Spider-Mana, Iron Mana nebo X-menů i jistého Matta Murdocka. Hrdina známý mezi nekalými živly spíš jako Daredevil, to neměl jednoduché. Jako dítě ho srazilo auto s radioaktivním odpadem. Oslepl, ale jeho ostatní smysly posílily za hranice lidských možností. Díky poctivému tréninku se stal strážcem nevinných v nejdrsnější newyorkské čtvrti Hell’s Kitchen. Daredevil se nikoho nebojí, ale gangsteři se bojí Daredevila.

Asi nejlépe si o zrodu tohoto super hrdiny přečtete v právě vydaném komiksu Daredevil: Rok jedna. Jeho autor Frank Miller (Batman: Rok jedna, Batman: Návrat Temného rytíře) vyniká v psaní silných příběhů bez zbytečných odboček. Daredevil mu nabízí silnou postavu, které se může naplno věnovat. Jako kluk o všechno přišel, ale odmítá se vzdát. Překoná slepotu, vraždu otce, záchvaty zuřivosti a přetvoří sám sebe v dokonalý bojový stroj.


Miller má slabost pro japonskou kulturu, takže jeho Daredevil je takovým superhrdinským roninem. Vedlejší postava jeho první lásky, z níž se stane vražedkyně Elektra, navíc komiksu dodává nádech osudové tragédie. Miller ví, že v jednoduchosti je síla a to samé platí i o neobyčejné kresbě Johna Romity Jr. (Spider-Man), která je přehledná, akční a skvěle vystihuje opuštěná zákoutí prázdných tělocvičen a zapadlých uliček.



V druhé komikové novince Daredevil: Muž beze strachu už má hlavní hrdina leccos za sebou. Její autor Brian Michael Davis (Tajná válka, Ultimate Fantastic Four) píše jinak. Jeho Daredevil musí čelit nejen zločincům, ale i odhalení své skutečné identity. A protože je Matt v civilním životě právník, nečekejte žádná jednoduchá řešení. Tvrdá rána pěstí tentokrát nepomůže. Bendis se více zaměřuje na psychiku a pohnutky titulní postavy.

Unavený Matt si uvědomuje, že nekonečný boj nemůže vyhrát… pokud bude hrát podle pravidel. A tak je změní. Otázkou je, zda v něm pak zůstane něco lidského. Komplikovanému scénáři odpovídá i umělecky propracovaná kresba Alexe Maleeva. Zaostřené detaily v popředí a utlumené pozadí způsobuje, že obrázky místy vypadají skoro jako fotky.

Frank Miller i Brian Michael Bendis napsali jedny z nejlepších Daredevilových příběhů. I když se liší, oba jsou perfektní. Miller nabízí temnou kriminálku se samurajskou atmosférou plnou bitek a osudových zvratů. Bendis vyniká v dlouhých živých dialozích a zkouší nové formy vyprávění – třeba z pohledu vedlejší postavy. Oba přivádí na scénu geniálního vládce zločinu Kingpina a nic nevystihne rozdíly v jejich přístupu lépe. U Millera je to klasický padouch bez citů a minulosti. U Bendise skutečný démon pronásledovaný vlastní tragédií. Co vás zaujme víc?


Daredevil: Rok jedna
Frank Miller, John Romita Jr., 160 stran, 389 Kč, Crew


+ Strhující příběh o zrodu super hrdiny a překonávání překážek s  akční kresbou.
- Černobílé rozdělení mezi Dobrem a Zlem už je překonané.

80%


Daredevil: Muž beze strachu 1 a 2
Brian Michael Bendis, Alex Maleev, 384 stran, 890 Kč, BB art/Crew


+ Dospěle pojatý superhrdinský komiks.
- Komplikovaný scénář a experimentující kresba kladou velké nároky na pozornost.

80%

Klíčová slova:
daredevil, bendis, romita, maleev
 

Články odjinud