Mikulášovy patálie: blbost i sranda s ručením neomezeným

Mikulášovy patálie: blbost i sranda s ručením neomezeným
Sdílej
 
Nové vydání kultovních rošťáckých příběhů od autora komiksů s Asterixem a Lucky Lukem dokazuje, že Mikulášův humor má pořád senza šlehy! A každý den je jako stvořený pro nové dobrodružství.

V naší škole to občas nebyla moc legrace. Paní učitelka nám chtěla vysvětlovat, jak je to s iks a s ypsilon, i když to nikoho nezajímalo. My bychom raději hráli kopanou nebo dělali, že jsme piráti, jenže to nešlo. Ale jindy to byla i legrace a ani jsme nemuseli používat tenisáky plné vody a flusačky! Ona se totiž někdy paní učitelka tvářila jako naše maminky, i když naše maminky jsou pochopitelně úplně jiné. No a pak nám četla o malém Mikulášovi a jeho kamarádech. A oni se taky trápili s iks a ypsilon a chtěli hrát kopanou a zažívat dobrodružství a my jim rozuměli.

 

Příběhy malého Mikuláše začal René Goscinny psát na počátku 50. let dvacátého století. Bylo to ještě před jeho slavnými komiksy Asterixem či Lucky Lukem. Krátké příhody party kluků - a občas i nějaké té holčičky, se odehrávají v dokonalém dětském světě. Škola je otrava, ale zároveň se tam děje spousta zajímavého. Rodiče jsou divní, ale laskaví a oslovují se tatínku a maminko. A každý den je jako stvořený k nějakému dobrodružství. Jejich hrdinové se všemu věnují na sto a víc procent: ultra správňácké čutané, rvačkám i kouření na plácku za rohem. A mají schopnost na všechno v mžiku zapomenout, když se někde začnou rozdávat koláče.

To vše podané správným, přehnaně spisovným dětským jazykem: krásně šroubované věty, absurdně logické úvahy, zdravý podiv nad šílenstvím dospěláků. U nás byly dlouho známé jenom výběry poprvé vydané už v 70. letech. Teprve díky BB artu vyšel kompletní cyklus. V řadě útlých knížeček najdete tu nejzábavnější klučičí partu s vykutáleným Mikulášem, silným Albinem, hbitým Fridolínem, tlustým Vendelínem i Augustinem, co má bohatého tatínka… a taky Lojzičku, jistěže Lojzičku! I když nadšení nad fotkou nebo pojízdnou ordinací je úsměvný, humor Mikulášových příhod dosud nezestárl. Začněte Malým Mikulášem nebo Mikulášovými přestávkami.

 

Úlet! Tři mušketýři jako špionážní thriller???

Úlet! Tři mušketýři jako špionážní thriller???

Vědec vyrobil neviditelný plášť. Harry Potter žárlí

Vědec vyrobil neviditelný plášť. Harry Potter žárlí

Klíčová slova:
mikulas, patalie, gosciny, rene, knihy
 

Články odjinud