Bitva o Pearl Harbor: Když válka ovládla celou Zemi

Bitva o Pearl Harbor: Když válka ovládla celou Zemi
Sdílej
 
Před 70 lety v Pacifiku zazněl vítězný pokřik: Tora, tora, tora! Japonský pilot tak oznamoval, že se zdařil útok na americký přístav Pearl Harbor. V neděli 7. prosince 1941 válka právě zachvátila celý svět.

ž 26. listopadu 1941 vyplulo z Kurilských ostrovů (nejsevernější část Japonska, dnes v držení Rusů) šest letadlových lodí doprovázených dalšími plavidly bouřlivým severním Pacifikem směrem k Havaji.

Na palubách vezly přes čtyři sta letadel. Cílem bylo zničit lodě, které budou 7. prosince kotvit v zátoce Pearl Harbor na havajském ostrově Oahu. Tedy na hlavní základně amerického námořnictva v Pacifiku. Japonci v té době měli podepsanou smlouvu s hitlerovským Německem. Spojené státy oficiálně zachovávali neutralitu, i když podporovali druhou stranu konfliktu – Velkou Británii a Sovětský svaz.

Nedělní ráno

Japonci si vybrali pro útok nedělní ráno, kdy měli námořníci většinou volno a dospávali sobotní noc nebo byli v kostele. Japonské lodě se nepozorovaně dostaly asi 400 kilometrů od Pearl Harboru a vypustily bojové formace letounů. První útočnou vlnu tvořilo 183 letadel, z toho 140 bombardérů a 43 stíhaček.

Přilétající Japonce čekalo nepříjemné překvapení. V přístavu sice kotvilo devadesát čtyři nechráněných amerických válečných plavidel, ale nejdůležitější cíle – všechny letadlové lodi umístěné v Pacifiku – chyběly. Před 7. prosincem dostaly rozkaz hlídkovat na volném moři, případně rozvážet bojové letouny na odlehlé základny v Pacifiku.

 

Celý článek si přečtete v ABC 24/2011, které se prodává od 22. listopadu.

 

Šavlozubá veverka Scrat běsní v novém filmu. Mrkejte na to!

Šavlozubá veverka Scrat běsní v novém filmu. Mrkejte na to!

Bojiště pod kontrolou robotů

Bojiště pod kontrolou robotů

Klíčová slova:
valka, bitva, pearl harbor, druha, svetova
 

Články odjinud