Na co si zajít do pražské ZOO: Nová zvířata i zajímavé vychytávky

Na co si zajít do pražské ZOO: Nová zvířata i zajímavé vychytávky
Sdílej
 
Mezi nejzajímavější místa Prahy patří její zoologické zahrada. Víte, co nového tam můžete vidět? Kromě zvířecích přírůstků to jsou i lákavé vychytávky ve zdejším Vzdělávacím centru.

Od poloviny září letošního roku se pražská ZOO může pochlubit novými přírůstky do své lidoopí „rodinky“. Ze zoologické zahrady na britském ostrově Jersey sem byla přivezena samice orangutana sumaterského Mawar společně se svým šestiletým synem Gempou.

Zpočátku si tato dvojice schována v ústraní Pražské zoologické zahrady zvykala na nové místo svého pobytu. Dnes ji už můžete vidět v expozici indonéské džungle.

Noví orangutani a hroch

Věděli jste, že orangutani jsou ve své původní domovině kriticky ohroženým druhem? Na indonéském ostrově Sumatra jich žije méně než pět tisíc. Mnoho jich však najdete v ZOO po celém světě – například pražská ZOO je chová od roku 1961.

Ale pokračujme k dalším zvířátkům. Od léta se ve výbězích pražské ZOO setkáte s malým hrošíkem, který se narodil hrošici Marušce. Po prvních měsících života se má hroch čile k světu.

Od léta je zdejší pětiletá samice tygra sumaterského Surami matkou dvou zdravých samiček. Chovatelé měli z jejich potomků – zdravých tygřic ohromnou radost. Jejich odchov v zajetí není totiž vůbec snadnou záležitostí…

 

Zubři „na vývoz“

V pražské ZOO naopak ubyla tři mláďata zubrů, kteří byli během podzimu odvezeni na jihovýchod Polska. Mají zde rozšířit populaci těchto mohutných a krásných zvířat, žijících v Bělověžském národním parku.

Východní Polsko je jediným místem na světě, kde dosud žijí zubři ve volné přírodě. Cílem „exportu“ zubrů z Prahy bylo proto doplnění početních stavů těchto ohrožených živočichů ve volné přírodě.

Co nevidí lidské oko?

V pražské zvířecí instituci si však přijdou na své i techničtěji zaměření návštěvníci. Ve zdejším Vzdělávacím centru jste se například mohli dozvědět jak efektivně – na rozdíl od člověka, dokáže lední medvěd udržet teplo, nebo si prohlédnout různé živočichy pod termokamerou.

Pomocí této techniky dokáže člověk spatřit barevně odlišené rozdíly mezi jinak teplými částmi objektů nebo živých tvorů – například zvířat. Vzdělávací centrum však chystá pro návštěvníky i další zajímavé programy, o nichž se více dozvíte na internetových stánkách pražské ZOO, nebo přímo při jeho návštěvě…

Web ZOO: www.zoopraha.cz

 

Nejpodivnější zvíře světa: Ptakopysk nemá rád teplo

Nejpodivnější zvíře světa: Ptakopysk nemá rád teplo

Zírající zvířata: Proč máš tak velké oči?

Zírající zvířata: Proč máš tak velké oči?

Klíčová slova:
zoo, praha, mladata, zvirata, novinky
 

Články odjinud