Cloud gaming: Herní předpověď... bude oblačno

Cloud gaming: Herní předpověď... bude oblačno
Sdílej
 
Objevili se najednou a dostali mě do pasti. Bylo jich pět. Místní obyvatelé jim říkají bahňáci a věřte, že potkat se s nimi ve dne je stejně odporné jako v noci.

Několik přesně cílených ran naštěstí protrhlo kožnatá těla a ven se vyvalilo smradlavé bahno, ze kterého jsou bahňáci stvořeni. Vítězství a těch několik bodů zkušenosti za pár fleků na kalhotách stálo. Standardní situace z libovolné počítačové hry? Ano i ne. Hrál jsem hru, ale nemusela se instalovat, nechtěla po mně výkonný hardware a šla spustit na libovolném operačním systému. Veškerá data ke mně proudila ze vzdáleného serveru a zobrazovala se mi v okně prohlížeče. Získané zkušenosti a předměty se ukládaly zpět na server.

Hrajeme bez instalace

Nejde o pohádku z ranku „šílený futurista utekl z blázince a teď nám tu vykládá o budoucnosti“. Popisovaná hra se jmenuje Drakensang Online a německá firma Bigpoint to s ní myslí smrtelně vážně. Jde o jednu z prvních vážných vlaštovek fenoménu, který má šanci překopat způsob, jakým budeme za několik let hrát hry. Namísto instalace a nekonečného trápení s hardwarovou konfigurací bude stačit normálně vybavený počítač, internetové připojení a prohlížeč podporující běžné skriptovací jazyky. Nemusí jít nutně o jednoduché hříčky, jak je vidět na Drakensang, která představuje dost komplexní akční RPG hru podobnou Diablu.

 

Svět v oblacích

Vzdálené hraní koresponduje s termínem, který v poslední době vibruje neherními vodami s nebývalou silou: cloud technologie (cloud znamená v angličtině oblak). Veškerá data se mají ukládat na vzdálené servery, odkud budou kdykoliv přístupné. V praxi můžeme první výplody cloudu okusit třeba ve službách Google dokumenty nebo Gmailu. Hry se do cloudu dostávají pomalu, ale jistě. Poprvé se o nich hovořilo ve spojitosti s Facebookem. Tam naneštěstí skončily u Zuma Blitz a Farmville, což jsou hry, které pravověrné hráče moc nezajímají. Věci se ale mění. Kromě akční Drakensang Online existuje simulátor Battlestar Galactica anebo strategie Age of Empires a King's Bounty, které ukazují, že cloudové hry dokáží poskytnout hluboký a komplexní herní zážitek srovnatelný s „klasickými“ hrami.

Je to zadarmo

Zlomovou vlastností současných cloudových her je volný distribuční model. Co to znamená? Není nutné platit měsíční poplatky, hra je zdarma a teprve za nákup speciálních předmětů musíte platit reálnými korunami – nebo spíš eury. Filozofii free2play začínají vyznávat i těžkopádnější online sourozenci, jako je všeobecně populární Team Fortress 2 anebo Lord of the Rings Online či nedávná Black Prophecy, které musíte tradičně nainstalovat a teprve pak si zahrajete. Proč tomu tak je? Protože společnosti chtějí vaše peníze a nejlépe vás o ně připraví tak, že vás nechají zahrát zdarma. To je ironie, co? Má se to takhle: V rámci honu na zákazníky poskytnou hru zdarma a vydělávat budou teprve na prodeji doplňkových věcí. Pro všechny to je win-win situace čili taková, ze které mají všechny strany prospěch.

Hurá, mraky se stahují

Podmínky pro šíření cloudových her nikdy nebyly tak optimální, jako jsou nyní. Domácí počítače ještě nebyly vyřazeny ze závodů o nejlepší herní platformu. Jak sami vidíte, dají se na nich dělat působivé softwarové zázraky. S rostoucím počtem netbooků a tabletů se navíc rozšiřuje pole pro cloudové hry i na tato zařízení, která jsou na rozdíl od konkurenčních kapesních konzolí mnohem univerzálnější a často i výkonnější. Ve světě 3G sítí si tak budete moct plnohodnotně zahrát i na nich.

 

Hranatý Harry Potter se dobře hraje. Na kompu a z Lega

Hranatý Harry Potter se dobře hraje. Na kompu a z Lega

Zahrajte si...

Určitě zkuste Drakensang Online. Je to lehké a rychlé: prostě napíšete www.drakensang-online.cz do internetového prohlížeče a můžete hrát. Podívejte se určitě i na Facebooku po Kings Bounty, a jestli jste opravdu dobrodružné povahy, tak zajděte na battlestar-galactica.bigpoint.com a dejte si letecké souboje proti cylonům anebo lidem v ledovém vesmíru. A jestli chcete ještě akčnější simulátor vraždění ve vesmíru, tak Black Prophecy na vás čeká na adrese blackprophecy.com.

 

Risen 2: Zažijte pořádné pirátské dobrodružství

Risen 2: Zažijte pořádné pirátské dobrodružství

World of Warcraft: Chuck Norris vás nechá žít

World of Warcraft: Chuck Norris vás nechá žít

Klíčová slova:
hra, online, cloud, gaming
 

Články odjinud