Kamarád či lhář? Nevěřte jen tomu, co vám říkají

Kamarád či lhář? Nevěřte jen tomu, co vám říkají
Sdílej
 
Komunikace mezi lidmi se údajně odehrává jen z 20 procent slovy. Zbývajících 80 procent tvoří gesta, mimika a další nenápadné pohyby. Pokud je pochopíme, porozumíme i tomu, co nám lidé vlastně ani říci nechtějí.

„To, zda vás lidé, se kterými hovoříte, považují za kamaráda nebo za soupeře, můžete poznat na jednom opravdu prastarém reflexu,“ říká odborník na řeč těla Vladimír Svoboda. „Jde o to, jak si lidé chrání srdce. To bylo pro naše předky po miliony let životně důležité. Dvounožci totiž vystavují hrudník útoku nepřítele mnohem více než tvorové na čtyřech nohách.“

Tři „U“

V přírodě existuje pravidlo tří U, kterým si tvorové v nebezpečí řídí: Ustrnutí, Útok, Únik. To je důležité proto, aby tvor nebyl sežrán! Ve společnosti civilizovaných lidí jsou tyto tři reakce (zdánlivě) zbytečné. V podvědomí je ale máme ukryté a v případě ohrožení se spustí. V případě, že se setkáme s nesympatickým člověkem, v zájmu „ochrany“ srdce se od něho odtáhneme. Když nám připadá opravdu podezřelý nebo nás nějak štve, zkřížíme si „na obranu“ ruce na hrudi. Další stadium je, že zatneme pěsti tak jako to dělá slečna na obrázku číslo 1.

 

Jak poznat lháře? •  Vladimír Svoboda

Tanec těla

Když se baví kroužek vašich spolužáků, přibližte se k nim. Co se stane? Natočí se k vám alespoň o trochu? Stačí, když se jim pootočí špičky nohou o centimetr. Jestliže ano, jste u nich oblíbení, jestliže ne, jste trpění outsideři. Vždy ale záleží na okolnostech. Když si vaši kamarádi prohlížejí novou spolužačku, těžko se budou otáčet za vámi.

Lidé si udržují okolo sebe určitý prostor, do kterého neradi pouštějí druhé, obzvláště ty méně sympatické. Proto před takovým společníkem nepatrně couvnou. Samozřejmě, opět to nemůžete brát na sto procent a trápit se, protože kamarád před vámi přešlápl. Třeba ho bolí noha nebo jste vy šlápli do něčeho smradlavého.

Nohy nelžou

Jak ale poznat, že o vás stojí člověk opačného pohlaví? Podle doktora Svobody na to existuje jednoduchý test. Stačí se prý (nenápadně!) dotknout pod stolem svojí nohou nohy potenciálního partnera. Pokud ucukne, je to špatné, ale pokud v první chvíli nohou neuhne – máte dobrou naději na vztah. Nohy nelžou, protože jsme je schopni vědomě rozumem kontrolovat jen málo. Ale pozor, tento trik opravdu platí jen na opačné pohlaví!

Jak poznat lháře?

„Napřed je třeba si uvědomit, že jinak se při lži chovají muži a jinak ženy. Všeobecně platí, že ženy – jakéhokoliv věku – jsou ve lhaní mnohem úspěšnější a hůře odhalitelné,“ říká doktor Svoboda. Muži, kteří nemluví pravdu, se partnerovi nedívají do očí, spíš někam šikmo nad jeho hlavu. Také se často škrábou na nose (hlavní obrázek) nebo si sahají na ušní lalůček. Ženy zase často obelhávanému partnerovi upřeně hledí do očí. Sahají si na klíční kost (obrázek 3) nebo si mimoděk hrají se šperky na krku (obrázek 4) či na ruce (obrázek 5).

 

Jak klamat

Lháře můžete odhalit i podle toho, že na vaši otázku neodpoví hned. Musí si totiž lež – alespoň na zlomek vteřiny – rozmyslet. Pokud tedy nechcete říkat pravdu, musíte se dobře přichystat. Rozmyslete si, na co budete asi muset odpovídat, připravte si odpověď a třeba si jí „zkušebně“ párkrát předříkejte nahlas. I tak se málokdy podaří zajistit, aby lež nepraskla, často v tu nejnevhodnější dobu. Takže je sice dobré vědět, jak se lže, ale raději nelhat! Říkat pravdu je prostě snadnější.

Hotová věda

Výzkumu komunikace se věnuje řada vědních disciplín a odborníci dnes již často velmi dobře dokáží řeč těla rozluštit. Ábíčko se setkalo s doktorem Vladimírem Svobodou. Řeč těla vyučuje na na univerzitě J. A. Komenského v Praze, kde se komunikaci věnuje samostatný studijní předmět. K jeho studentům patří i budoucí soudci a detektivové!

 

Temná zákoutí internetu: Kyberzvrhlíci, kyberšikana

Temná zákoutí internetu: Kyberzvrhlíci, kyberšikana

Na co si zajít do pražské ZOO: Nová zvířata i zajímavé vychytávky

Na co si zajít do pražské ZOO: Nová zvířata i zajímavé vychytávky

Klíčová slova:
rec, tela
 

Články odjinud