"Jsi drzý čert!" Sedm nejznámějších strašidel

"Jsi drzý čert!" Sedm nejznámějších strašidel
Sdílej
 
Příští týden potkáte v ulicích českých měst a vesnic stovky přestrojených Mikulášů v doprovodu nezbytných čertů a andělů. Zvyk pochází z křesťanské tradice a starých legend, ze kterých se rekrutují další strašidla. Znáte ty nejznámější?

 

Čerti (S čerty nejsou žerty)

A blížíme se do „mikulášského“ finále! V pohádce S čerty nejsou žerty z počátku osmdesátých let minulého století se utkal statečný Petr se spravedlivými čerty, proti zlým lidem. Mezi kandidáty originálně zpracovaného pekla patřila hlavně Petrova zlá macecha a mazaný správce království. Určitě se podívejte na ukázku z tohoto filmu, nepostrádající vtipné hlášky.

Obři (Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek)

V pokračování úspěšného českého seriálu Arabela od Miloše Macourka a Václava Orlíčka se zápletka točí kolem ohrožené Říše pohádek, na jejíž okraj byl vyhnán hladový obr Balibul. Nenasytný gigant vyžadoval každý den k snědku jednu z pohádkových postav. Naštěstí se do celé šlamastiky na popud Bystrozrakého vložili Jeníček s Mařenkou. Zdejší obr se příliš neliší od obrů v dalších pohádkách – tedy zlých a vysokých lidí. Nic na tom nemění to, že byl původně vegetarián…

Vodník (Princezna ze mlejna)

V klasické české pohádce od Zdeňka Trošky z roku 1994, se setkáte nejen s mládencem Jindřichem a mlynářovou dcerou Eliškou, ale také s nahlouplým čertem a vodníkem. Obě pohádkové bytosti se, stejně jako nadutý Knížepán, snaží zabránit sňatku mladých lidí. Trochu nešikovný vodník je v této pohádce zobrazen jako celkem hodné strašidlo. V jiných příbězích jde však většinou o zákeřníky, kteří rádi topí lidi. Takoví jsou například ve filmu Jak utopit Dr. Mráčka anebo Konec vodníků v Čechách.

Skřítkové (Ať žijí duchové)

V hudební pohádce z roku 1977 se skupina dětí společně s hodnými duchy  rytířem Vilémem Brtníkem z Brtníku a jeho dcerou Leontýnkou snažili zachránit starý hrad. Přestože se skřítkové vyskytli ve filmu pouze v jedné scéně, zasloužili se o rekonstrukci bývalého šlechtického sídla. Zatímco jsou malinkatí skřítci v této pohádce hodní a pracovití, podle české tradice se jednalo o rošťácká strašidla.

Duchové (Vánoční koleda)

Duchové jsou jedním z nejvíce oblíbených pohádkových strašidláků. Občas jsou neškodní jako v českém filmu Freonový duch nebo v americké animované pohádce Polární expres, kde vystupuje duch zabitého trampa. O něco radikálnější duchy byste ale našli v několika verzích pohádky Vánoční koleda. Musí  být strašidelnější, protože pomáhají hlavní postavě Skrblíkovi stát se lepším člověkem.

Víly (Dešťová víla)

Mezi hodné bytosti žijící v lesích a kolem potůčků a studánek mají patřit pohádkové víly. Tato vzdušná strašidla, jež mají ráda přírodu, často pomáhají lidem. Nejinak je tomu i v české pohádce, kde se Dešťová víla vydává do světa lidí, aby je potrestala za jejich lakotu a sobeckost obdobím sucha. Protože však jde v jádru o hodnou bytost, později se postará o to, aby na světě opět zavládl řád a začalo pršet.

Smrťák (Dařbuján a Pandrhola)

Nepříliš oblíbenou, ale zato vždy spravedlivou filmovou postavou, je nemilosrdná smrtka. Ve starší české pohádce Dařbuján a Pandrhola se sympatický smrťák s kosou domluvil s chudým havířem Kubou Dařbujánem, že mu pomůže stát se doktorem. Nesmí však nikdy léčit pacienta, pokud bude smrťák stát u jeho hlavy. To se havíři moc nezamlouvalo, a tak svérázné strašidlo zamkl. A to se začaly dít věci...

Na co si zajít do pražské ZOO: Nová zvířata i zajímavé vychytávky

Na co si zajít do pražské ZOO: Nová zvířata i zajímavé vychytávky

Risen 2: Zažijte pořádné pirátské dobrodružství

Risen 2: Zažijte pořádné pirátské dobrodružství

Klíčová slova:
obr, vila, cert, pohadky, vodnik, smrťák, čerti
 

Články odjinud