České přízraky: Kde bloudí duch ďábelského velitele?

České přízraky: Kde bloudí duch ďábelského velitele?
Sdílej
 
Chodbou se rozléhají zvuky kroků ženy, která prochází nočním a opuštěným Špilberkem. Zatímco kráčí kolem jedné z bývalých kobek, infračervené čidlo uvnitř místnosti zaznamená jakýsi pohyb. Vzápětí se spustí alarm, oznamující vniknutí do uzavřeného prostoru hradu. Avšak po odemčení dveří není uvnitř uzavřené kobky nikdo nalezen: Je totiž zcela prázdná!

 

Podobné události nejsou na brněnském hradě Špilberku ničím výjimečným! Zaznamenání pohybu infračervenými detektory v jeho prázdných prostorách se zde odehrává se železnou pravidelností.  „Jen v krátkosti, co jsem mohl při své bývalé práci osobně pozorovat, byly nevysvětlitelné opakující se poplachy v nenarušených místnostech přízemí hradu,“ uvádí o tajemných jevech Kamil Pokorný z badatelské společnosti Agartha.

Těžko vysvětlitelné spouštění alarmů bylo často zaznamenáno především z kobek, které byly kdysi nedobrovolným sídlem vězňů. Na konci 18. století si v jedné z nich odpykával trest i známý vojenský velitel hrabě František Trenck, v jiné asi o 70 let později nejslavnější český loupežník Václav Babinský. Je pouze náhoda, že se podivné fenomény odehrávají často právě v těchto místech?

Strašidelné hrady: Komu straší ve veži a kde duch kazí fotky?

Strašidelné hrady: Komu straší ve veži a kde duch kazí fotky?

Květiny odnikud

Trenck byl za svého života známý nejen jako nadprůměrně schopný a inteligentní důstojník, ale také jako zlý a krutý člověk, pro kterého neměl lidský život žádnou cenu. Nenašel snad klid ani po své smrti? V bývalé brněnské trestnici – Špilberku, bylo však kdysi uvězněno a zemřelo i mnoho dalších lidí.

Je to snad důvodem, proč se zde dodnes mají dít záhadné fenomény? Podle Kamila Pokorného prý měli například strážní na Špilberku mnohokrát v noci poblíž některých míst pocit nevysvětlitelného chladu, přestože bylo zapnuté topení. Z jedné z kobek se prý zase občas linula květinová vůně, přestože byste uvnitř ní kytky hledali marně! Co zde tedy mohlo vonět?

 

Kde bloudí duše mrtvých?

Uvnitř Špilberku však najdete i mnohem průkaznější projevy neznámých sil!  Pracovníci hradu zde měli několikrát spatřit jakési přízračné postavy ve starodávných šatech, na počátku 21. století zde zase cosi divného vyděsilo psy. Vystrašená zvířata se pak v panice vrhla do hradního příkopu. Možná spatřila cosi, co lidské oči nemohou vidět!

Bloudí v prostorách starodávného hradu, který byl založen již ve 13. století na příkaz českého krále Přemysla Otakara II., duše zemřelých lidí? Vždyť pochmurná minulost tohoto místa, jenž bylo několik staletí vězením, k tomu dává jisté předpoklady…

 

České přízraky: Tajemství zapomenutého relikviáře

České přízraky: Tajemství zapomenutého relikviáře

Tajemné podzemí

To však není zdaleka jediným tajemstvím pevnosti nad Brnem. Pod ní se skrývá rozlehlá síť podzemních chodeb, z níž je dnes odkryta jenom část. Může být něco pravdy na tom, že některé ze zdejších chodeb spojují hrad s několika brněnskými kostely i dalšími místy?

Přestože se na tuto otázku asi brzy nedočkáme odpovědi, se zdejším podzemím souvisí i jiná záhada. Během druhé světové války byl Špilberk obsazen německou armádou. Ta zde po sobě kromě mnoha stavebních úprav zanechala i jednu podivnou památku.

Jedná se o světélkující maltu podzemní chodby pod Gotickou kaplí. Co způsobuje její svit při zhasnutém světle? Jde podobně jako ve známější jihlavské chodbě „Svítivce“ o fosforeskující chemickou látku, která zde měla cosi označovat. Nikdo však netuší co vlastně!

Záhada světélkující chodby

Podle některých názorů může mít světélkující úsek spojitost s bývalým koncentračním táborem, který na Špilberku nacisté v podzemních kasematech zřídili. Možná šlo o označení východu, důležitého místa nebo křižovatek chodeb. Mnohé z brněnských kasemat byly totiž později zazděny nebo změnily svůj tvar.

Anebo mají pravdu záhadologové, kteří tvrdí, že Němci podobně natírali neobvyklá a tajemná místa? Přestože to zní fantasticky – možná  je pod Špilberkem schováno cosi, co se vymyká našemu běžnému názoru na svět.

 

Recenze: Srandy plný Strašfest, hravé násilí, festovně střelené vtipy a Simpsonovi

Recenze: Srandy plný Strašfest, hravé násilí, festovně střelené vtipy a Simpsonovi

Holky a bouchačky: Pět slečen, které byste za spolužačky rozhodně brali

Holky a bouchačky: Pět slečen, které byste za spolužačky rozhodně brali

Klíčová slova:
zahada, pevnost, spilberk, kasematy, trenck
 

Články odjinud