Testovali jsme: Zábavná anatomie

Testovali jsme: Zábavná anatomie
Sdílej
 
Podívat se, co se skrývá v těle koně, krokodýla či žraloka, nebo si sestavit zmenšený model lidské kostry – to odteď nebude žádný problém.

 

Plastikové modely oslovují hlavně kluky, nejčastěji jde o modely letadel či aut, a to dívky moc netáhne. Ale nejnovější sada modelů od Revellu je určena hlavně milovníkům zvířat, kterých je plno i mezi děvčaty. Přináší totiž věrné – samozřejmě zmenšené – anatomické modely. Jakýsi rentgenový pohled pod kůži (také mají podtitulek X-ray – tedy rentgenové paprsky) několika druhů zvířat, nechybí však ani lidská kostra či lidská lebka. Některé z nich jsme si v redakci zkusili postavit, abychom vyzkoušeli, jak si s nimi poradí i nemodeláři. Protože tyto modely nepochybně zaujmou i spoustu lidí, kteří se o techniku moc nezajímají a nikdy žádný model nestavěli. Zároveň nás zajímalo, jak jsou tyto modely věrné a nakolik odpovídají skutečnosti.

Návody ke stavbě

U každého modelu je přiložena osmistránková barevná brožurka ve čtyřech jazycích (němčina, angličtina, francouzština a španělština). Kromě návodné kresby obsahuje i stručný popis skutečné anatomie zvířete (či lidské kostry), jehož model je v krabici, názvy jednotlivých orgánů a částí těla s krátkým vysvětlením, k čemu slouží, a na závěr i několik zajímavostí.

 

 

Hlavně hračka

Pro Českou republiku byl do každé krabice vložen leták s českým překladem všech textů z brožurky s výjimkou návodné kresby. Názvy jednotlivých orgánů (či kostí) jsou sestavené do tabulky v podobě anglicko-českého slovníku. A tady je bohužel hlavní nedostatek či vada celé jinak skvělé stavebnice. V překladech je množství chyb, názvosloví ve slovníku nepřesné, přeházené, opakující se nebo úplně chybí. Chyby jsou i v dalších textech popisujících jednotlivé orgány a anatomické zajímavosti. X-ray modely jsou hlavně skvělá hračka, na které uvidíte, jak orgány zapadají do těla. Pokud ji však chcete využít jako učební pomůcku, vezměte si pro kontrolu k ruce nějakou anatomickou encyklopedii.

 

Tajemství Sherlocka Holmese: Je nejslavnější detektiv akčním hrdinou?

Tajemství Sherlocka Holmese: Je nejslavnější detektiv akčním hrdinou?

Radioteleskop ALMA: Velké ucho naslouchá vesmíru

Radioteleskop ALMA: Velké ucho naslouchá vesmíru

 

Články odjinud