Čekání na konec světa: Když končí mayský kalendář

Čekání na konec světa: Když končí mayský kalendář
Sdílej
 
Pokud jste se s datem 21. 12. 2012 ještě nesetkali, určitě se to během příštího roku změní. Koncem prosince příštího roku by totiž prý měl nastat konec světa.

 

Ne, že by lidé očekávali konec světa poprvé. Naopak, už mnohokrát ho předpovídali nejrůznější proroci, vážení vědci i šarlatáni. Opírali se o výpočty z bible, pozorování nebeských těles i stará proroctví. Zatím to nikdy nevyšlo.

Rekordman v předpovědích

Americký kazatel Harold Camping už soudný den očekával třikrát. A protože je zároveň i majitelem rozhlasové stanice Family Radio, byl jeho hlas poměrně slyšet. První konec světa ohlásil už před lety, přesně na 6. září 1994. Když se tehdy nic nestalo, odmlčel se a opět začal přepočítávat různá biblická proroctví.

Konec světa má podle něho totiž nastat přesně sedm tisíc let po potopě světa a 722 500 dní po ukřižování Ježíše Krista. I kdyby to byla pravda, problém spočívá v tom, že nikdo neví, kdy přesně biblická potopa proběhla a dokonce neznáme ani přesné datum Kristova ukřižování.

 

Tak čau. Džípy vypadávají z letadla, vojáci na to jen čumí

Tak čau. Džípy vypadávají z letadla, vojáci na to jen čumí

 

Bez ohledu na tyto neznámé kazatel vypočetl další datum a s velkou pompou ho zveřejnil. Na kalifornské silnice vyrazila dodávka s nápisem: „Soudný den 21. května 2011, bible to garantuje!“ Nelenili ani kazatelovi přívrženci a nechali v mnoha zemích vylepit billboardy s podobným nápisem, Family Radio vysílalo varování.

Poté, co se letos v květnu nic nestalo, Camping oznámil nové datum. Konec světa sice začal už 21. května, ale opravdu se to projeví až 21. října 2011. Jak jste si asi (ne)všimli, tak ani v říjnu se poslední den lidstva nekonal. Uvidíme, co bude s aktivním kazatelem dál.

Mayský kalendář

Harold Camping je ovšem jen místní prorok z Kalifornie. To pro nadcházející rok věští konec světa úplně jiná těžší váha. Tentokrát se přívrženci nejrůznějších teorií a milovníci záhad opírají o předpovědi odvozené z mayského kalendáře.

Ten má několik zvláštností. Náš, ale i islámský nebo židovský kalendář začínají nějakou událostí (narozením Krista, odchodem Mohameda z Mekky do Mediny, stvořením světa) a pak víceméně pokračují do nekonečna.
Mayský kalendář – mimochodem velmi dokonalý a přesný – tvoří cykly dní, které se po určité (často velmi dlouhé) době opakují.

 

Tetování jen pro ty největší drsňáky. Princezny na tělo

Tetování jen pro ty největší drsňáky. Princezny na tělo

Konec vychází na příští rok

Konec tzv. dlouhého cyklu má skončit právě 21. prosince 2012 a s ním má být i konec světa. Podle dnešních Mayů to však moc pravděpodobné není. Pokud by stará mayská civilizace trvala i dnes, zřejmě by po skončení kalendáře přišel opět rok nula a celý více než pět tisíc let trvající kalendářní cyklus by se opakoval.

Na druhou stranu je pravdou, že i sami Mayové počítali s tím, že na konci každého kalendářního cyklu může dojít ke katastrofě. Očekávali, že nemusí vyjít Slunce. Dnešní vykladači kalendáře prorokují, že na konci mayského věku přijde celá série katastrof, jako jsou zemětřesení, záplavy a tsunami. Navíc by podle některých záhadologů mohlo dojít ke změně zemského magnetizmu, což by samo o sobě mělo za následek vážné ohrožení naší civilizace.

Konec světa ve filmu

Mnohé z toho je zpracováno v několik let starém filmu režiséra Rolanda Emmericha s prostým názvem „2012“. Pokud jste ho neviděli a není vám líto času, který byste tomu museli věnovat, pusťte si ho. Uvidíte kompletní scénář, kdy se na lidstvo řítí jedna katastrofa za druhou od zemětřesení, klimatických změn až po tsunami. Bát se ale moc nemusíte, nakonec vše – tak jak to má být ve správném hollywoodském trháku – dobře dopadne.

 

Recenze: Komiksoví Avengers se představují

Recenze: Komiksoví Avengers se představují

Co říkala baba Vanga

Kdyby konec světa za rok v prosinci snad náhodou nenastal a vy jste se na to tak těšili, nic se neděje. Další – a určitě ne jediný – nám předpověděla slavná bulharská věštkyně z minulého století Baba Vanga. Jestli se spletla nebo ne si však sami moci ověřit nebudeme, zánik naší planety totiž podle ní přijde v roce 3797.

Mimochodem tato vědma byla tak vážená, že do jejího „doupěte“ v jihobulharském Melniku přišel na radu i třeba Adolf Hitler a po něm tam jezdili i nejvyšší bulharští komunisté, aby se dozvěděli něco o budoucnosti. A to přitom – jak známo – komunisté měli vědecky dokázáno, že neexistuje Bůh, duchové a ani žádné nadpřirozené jevy.

Naposledy si užít

Proč se vůbec myšlenkou na konec světa lidé tolik zaobírají. Snad že je pálí dobré bydlo a každý se rád bojí, když to není nebezpečné. Složitější vysvětlení spočívá v tom, že myšlenka konce světa je sice úděsná, ale je i něčím přitažlivá: Pojďme si to ještě naposledy užít. Proč pracovat, když je lepší si vzít pořádný úvěr, který už stejně nebudu muset splácet. Nebo proč ještě chodit do školy a tam se o něco snažit? Vždyť po 21. 12. 2012 to už bude stejně jedno.

 

Halo Intersceptor: Létá, pluje, jezdí

Halo Intersceptor: Létá, pluje, jezdí

 

Připadá vám to jako hloupost? Pozor, z historie známe několik případů, kdy lidé hromadně uvěřili v konec světa. Masová panika nastala třeba kolem roku tisíc, tehdy lidé opouštěli svůj majetek a odcházeli hromadně do kláštera, nebo naopak si „ještě naposledy užít“. V pozdějších dobách, když očekávaný soudný den nepřišel, dokonce zkoušeli někteří na prorocích vysoudit zisk, o který kvůli očekávání konce světa přišli. Většinou neúspěšně.

Jednou to vyjde

Pokud jste dočetli až sem a připadá vám, že autor konci světa v prosinci 2012 moc nevěří, máte pravdu. To však neznamená, že se v příštím roce nemůže nic neblahého stát. Ostatně, když budete každý rok očekávat „konec světa“ – a budete žít dostatečně dlouho – jednou ta předpověď určitě vyjde.

 

7 nejšmoulovatějších podívaných. Od koledy přes Valentýn po kouzelnou flétnu

7 nejšmoulovatějších podívaných. Od koledy přes Valentýn po kouzelnou flétnu

Recenze: Hackeři a Malý bratr nevěří nikomu nad 20

Recenze: Hackeři a Malý bratr nevěří nikomu nad 20

Nové objevy ze Stonehenge: Tajemství odhaleno?

Nové objevy ze Stonehenge: Tajemství odhaleno?

Klíčová slova:
film, konec sveta, mayove, maysky kalendar
 

Články odjinud