Borci na Dachsteinu: Snowbordový začátek sezony

Borci na Dachsteinu: Snowbordový začátek sezony
Sdílej
 
Už devátým rokem se na vrcholu rakouské hory Dachstein pořádá závod Horsefeathers Pleasure Jam, který je jednou z největších podzimních snowboardových událostí v Evropě. My jsme se na něm byli podívat.

 

Aby se závod povedl, je třeba hned několika příznivých okolností: dobré podmínky, vydařené počasí, publikum a účast nejlepších jezdců. To vše letos na Horsefeathers Pleasure Jamu bylo. Slunce svítilo celý den a teploty se držely na nule a mírně pod ní.

Teamrider zabodoval

Už od čtvrtka trénovali jezdci na upravených 11m, 15m a 12m kickerech (skokáncích), railu (zábradlí) a wallrideu (zdi). V pátek je čekala kvalifikace. Celkem 21 nejlepších v mužské kategorii a 7 žen postoupilo do finálových kol. Z českých jezdkyň startovaly Diana Augustinová a čtrnáctiletá Katka Vojáčková. Katce se povedla kvalifikační jízda a postoupila do semifinále z pátého místa. Bohužel si poranila rameno, což ovlivnilo další výsledek. Třetí

Češka Šárka Pančochová a minulá vítězka Horsefeathers Pleasure Jam byla pozvána přímo do finálových jízd. V mužské kategorii závodilo pět Čechů (Tomáš Tuzar, Petr Horák, Martin Mikyska, Dušan Kříž, Jakub Král a Ondra Porkert). Bohužel nikdo z nich nepostoupil. Nejlépe dopadl Horsefeathers teamrider Tomáš Tuzar na celkovém 45. místě. Motivace byla obrovská – Prize money ve výši 20 000 dolarů a třítýdenní pobyt na ostrově Bali.

 

Senzace dne

V sobotním finále museli jezdci předvést nejtechničtější a nejstylovější jízdu ve třech kolech. Mezi muži to vypadalo, že se na vítězný stupínek postaví Švéd Niklas Mattson, ale nakonec ho porazil Seppe Smits z Belgie. Senzací dne byl Rakušan Matthias Weißenbacher, který se prodral až na třetí místo a nechal za sebou hvězdy, jako je Torstein Horgmo nebo Marko Grilc.

Také holky předvedly fantastické výkony. Šárka Pančochová obsadila třetí místo v superfinále. Druhou příčku vybojovala Slovinka Cilka Sadar a celkovou vítězkou letošního Horsefeathers Pleasure Jamu se stala Aimee Fuller. Vítězem Best Tricku v mužské kategorii se stal Thorgren Sven se svým backside 1080, v ženské pak Cheryl Maas za čistě odjetý BS 7 tailgrab. Jezdci se postarali o velkolepou podívanou a každým trikem jen podtrhávali skvělou atmosféru, v jejímž duchu celá akce proběhla. Nezbývá než popřát, aby se stejně vydařil i nadcházející jubilejní ročník Horsefeathers Pleasure Jamu.

Top Gear: Cvoklá jízda, exploze min i rychlý a zběsilý závodník Mr. Bean

Top Gear: Cvoklá jízda, exploze min i rychlý a zběsilý závodník Mr. Bean

Konec krvavé zábavy: Loučení s býčími zápasy

Konec krvavé zábavy: Loučení s býčími zápasy

Halo Intersceptor: Létá, pluje, jezdí

Halo Intersceptor: Létá, pluje, jezdí

Autor

Barbora Kafková

 

Články odjinud