Recenze: Star Wars jsou zpět, ale to takzvané 3D je úplně zbytečné

Recenze: Star Wars jsou zpět, ale to takzvané 3D je úplně zbytečné
Sdílej
 
První epizoda slavné ságy je zpátky v kinech a tentokrát ve třetím rozměru. Sny natěšených fanoušků ale pořád zůstávají nevyplněné.

 

Planeta Naboo úpí pod blokádou zlé Obhodní federace. Mladičká královna zkouší nalézt pomoc u Senátu a k ruce má dva schopné rytíře Jedi. Proti je však nejen armáda droidů, ale především záhadný Darth Sidious a jeho smrtelně nebezpečný učedník. Jo a taky je tam malý chlapec, který sice kope za ty hodné, ale nakonec se stane největší metlou galaxie…

Všichni je známe a máme rádi. Star Wars. Jeden z nejlepších záporáků všech dob, pohádkové zápletky, úžasná dobrodružství, hlášky… Jo, to je super. Bohužel také všichni známe jejich tvůrce, George Lucase. Že nezůstalo u původních filmů a přidal další trilogii, to bychom mu odpustili.

Ale je na čase si přiznat jednu věc: ten chlap je jako starý úchyl, který také v parku vyskakuje na kolemjdoucí pořád s tím samým trikem. Možná je to příliš ostré přirovnání, ale po návštěvě takzvaného 3D filmu Skrytá hrozba nemohu jinak. V jednom díle South Parku poslali Lucase do vězení za to, co provedl Indymu, a já to plně chápu.

 

 

A nikoliv proto, že první epizoda je z celé ságy jasně nejslabší – to je známá věc. Nepřekvapí toporné dialogy, zmatené objevování se postav a řešení, za které by se styděl i Zdeněk Troška. Pořád je to jeden z těch filmů, které do kina patří. Skělé triky, co nezestárnou ještě asi tak sto let, fenomenální hudba Johna Williamse, krásná Natalie Portman (které dělají pobočnice stejně krásné Sophia Coppola a Keira Knightley!) a Darth Maul – chlápek, kterému byste věřili, že si dává malé mistry Yody k snídani. Prostě pohádka.

Problém je, že největší pohádkou je zde samotný formát 3D. V podstatě na něj nenarazíte. Ano, když jsem si sundal 3D brýle, bylo občas něco rozmazané. Ale to mi stačí si sundat brýle normální. V podstatě nejsem schopen poznat, v čem ten velký rozdíl od předešlé verze vlastně spočívá. Což by ovšem nemělo vadit těm, kteří ještě neměli šanci snímek vidět v kině – jak už jsem řekl, zážitek je to i bez 3D plně srovnatelný se současnými trháky.

 

Hraj Star Wars online jako Jedi, Sith, vesmírný pašerák nebo lovec lidí

Hraj Star Wars online jako Jedi, Sith, vesmírný pašerák nebo lovec lidí

 

Pokud tedy budeme ignorovat ono (chybějící) 3D, zjistíme, že film stojí za to. Paradoxně i proto, že už stejně všichni víme, co bude dál. Když šla Skrytá hrozba do kin poprvé, věděli jsme to také, ale jen tak všeobecně – a i proto nás tak štval otrava Jar Jar Binks a až urážlivá jednoduchost děje.

Jenže první díl trilogie by se měl hodnotit jako první díl trilogie, ne samostatně. A právě takového hodnocení jsme schopni až nyní. Takže ano, Jar Jar je pořád otravný, ale už chápeme, proč tam je (i když pořád nechápeme, proč je tam tak dlouho). A pochopitelně si vychutnáme i jemné náznaky, které ukáží, jak se mohl z Anakina stát Darth Vader.

 

 

A vlastně i ta jednoduchost a naivita, které prýští z každé scény (s výjimkou fenomenálního souboje Darh Maul vs. Qui-Gon Jinn a Obi-Wan Kenobi) jsou zvrhle zábavné – lidé mají demokracii, takže si zvolí náctiletou královnu a svěří jí absolutní moc, droidi jsou sice ovládáni signálem z vesmírné lodi, ale rozkazy jim musí předávat hologramy… a v jádru planety není žhavé magma, ale jeskyně plná prehistoricky vypadajících ryb a tak dál a tak dál.

Ne, George Lucas není dobrý scenárista. A vlastně ani režisér. A určitě neumí 3D… ale pořád platí, že když se vytasí světelné meče, hodně, opravdu hodně mu odpustíte. Zvláště když další epizody ságy jsou už jen a jen lepší…

 

+ Natalie Portman, hudba Johna Williamse, Darth Maul a nejlepší souboj na světelné meče v celé sáze.

- Tak nějak zbytek filmu? Hlavně v podstatě neexistující 3D je velkým zklamáním.

 

60%

 

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba

(Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) USA 1999/2012, 136 min

Režie: George Lucas

Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Ian McDiarmid, Anthony Daniels, Frank Oz

www.starwars.com

 

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

Recenze: Letopisy rytířů Jedi končí, ale boj ne

Recenze: Hugo má to nej z verneovek

Recenze: Hugo má to nej z verneovek

Kdo je kdo v Mupetech? 7 hrdinů skvělého filmu ti vytře plyš

Kdo je kdo v Mupetech? 7 hrdinů skvělého filmu ti vytře plyš

Klíčová slova:
star wars, recenze, 3D, epizoda I, skryta hrozba
 

Články odjinud