Recenze: V samurajském westernu zuří válka gangů

Recenze: V samurajském westernu zuří válka gangů
Sdílej
 
Ušatý králičí samuraj s katanou Usagi Yojimbo toho má hodně na práci. V novém dobrodružství Bezměsíčná noc potká krásnou liščí zlodějku a grázly zfackuje rybou.

 

Usagi je po právu jednou z nejprodávanějších komikových řad u nás a jeho tvůrce, Havajan japonského původu Stan Sakai perfektně zvládá dlouhé, takřka románové příběhy jako minulé Ostří trav II i kratší povídky. Aktuální Bezměsíčná noc je jakýmsi mezistupněm a obsahuje několik relativně delších příběhů, které popisují hrdinovo setkání s organizovaným zločinem starověkého Japonska.

To by v rámci série nebyla žádná novinka. Pod katanou dlouhouchého ronina už padl nejeden padouch, přesto se dočkáme překvapení. Sakai totiž skládá poctu klasickým filmům Akiry Kurosawy jako jsou Yojimbo nebo Sedm samurajů. Přesně těm, kterým kraloval fenomenální Toshihiro Mifune, nejlepší filmový samuraj všech dob, a které byly inspirací pro vznik slavných spaghetti westernů s Clintem Eastwoodem v hlavní roli. A tak je jasné, o jaké zápletky půjde. Usagi a jeho přítel Gen proti sobě poštvou poštvou dva gangy, vyženou je z města a ještě od obou dostanou zaplaceno.

 

 

Mifune a Eastwood dokázali zahrát skvělé hrdiny, kterým však přidávali notnou dávku až nelidského cynismu a  tvrdosti (Eastwood) nebo temného šílenství (Mifune). I Usagi tentokrát ukazuje, jak drsný může králík být. Snad nikdy jej Sakai nekreslil tak sveřepého a zarputilého. A v titulním příběhu vypadá na své smrtící cestě za záchranou přítelkyně, zlodějky Kitsune, skutečně démonicky a hlavní padouch ho dokonce považuje za oživlou mrtvolu.

Bezměsíčná noc je tedy jedním z nejvážnějších dílů série. Víc než na básnivou náladu toulek horami spoléhá na řežbu v městských uličkách. Ale i tentokrát se najde malé odlehčení. V jednom z kratších příběhů si Usagi vyzkouší roli prodavače ryb - a když ho přijdou vydírat gangsteři, předvede jim, co taková facka rybou nebo chobotnicí dokáže. Není to jenom zábavná vsuvka, ale i o odkaz na existující svérázný komiksový žánr, ve kterém se lidé mlátí rybami po hlavách… Zajímavé, že?

 

+ Usagi tentokrát vzdává svéráznou poctu slavným příběhům o střetu samurajů s gangstery.

- Některé příběhy by si zasloužily větší prostor.

 

70%

 

Usagi Yojimbo: Bezměsíčná noc

Stan Sakai, 175 str., 299 Kč, Crew 2012

www.crew.cz

 

Nej samurajské příběhy? Ušatý králik s katanou

Nej samurajské příběhy? Ušatý králik s katanou

Komiksový samuraj Usagi přináší akci, zábavu, ale i hloubku

Komiksový samuraj Usagi přináší akci, zábavu, ale i hloubku

Stoletá legenda John Carter se ukáže v kině a na výstavě s ábíčkem

Stoletá legenda John Carter se ukáže v kině a na výstavě s ábíčkem

Klíčová slova:
recenze, usagi, yojimbo, bezmesicna noc
 

Články odjinud